Nem volt tűzoltási terv a lőtérre

2006.08.10. 12:32
"Elvesztettünk három fiatal kollégánkat, ennek nem szabad megismétlődnie" - mondta a fővárosi tűzoltóparancsnok, aki azt állítja, nem az ügy eltussolása érdekében hoztak létre vizsgálóbizottságokat. Az máris kiderült, hogy a lőtérnek nem volt tűzoltási terve.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lőterének azért nem volt tűzoltási terve, mert nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes vagy a tűzveszélyes kategóriába, mondta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok csütörtökön az MTI-nek.

A vezérőrnagy szerint az egyetem épülete rendkívül bonyolult komplexum. A Műegyetem sokféle tűzvédelmi osztályba sorolt belső létesítményeire a tűzoltási tervek megvannak, azonban a megszűnésre ítélt lőtér nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes vagy a tűzveszélyes kategóriába, ezért erre nem is készült tűzoltási terv.


Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok és Demszky Gábor

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok a kedd éjjeli tragédia egyik vizsgálóbizottságának vezetőjeként azt ellenőrzi, hogy a műszaki egyetemen az épület tűzvédelme megfelelő volt-e, különös tekintettel az alagsori lőtér létesítésére, engedélyezésére és üzemeltetésére. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig a tűzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, illetve az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát is vizsgálja.

A tűzoltóparancsnok csütörtökön azt mondta az MTI-nek: "nem az eltussolás és nem az elkenés jegyében" hozták létre ezt a bizottságot. "Elvesztettünk három fiatal kollégánkat, ennek nem szabad megismétlődnie" - tette hozzá.

A labirintusszerű pincerendszerben található, 200 négyzetméteres lőtér gumifala lőgyakorlat közben gyulladt ki. A helyszínen gumianyagok, szigetelőanyagok fogtak tüzet, az ezekből keletkezett mérgező füst okozta a három tűzoltó halálát. További hét tűzoltó füstmérgezést szenvedett, őket kórházba szállították, állapotuk kielégítő, közülük hatan már elhagyták a kórházat. Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője az esetet Magyarország tűzoltótörténetében a legtragikusabb oltásnak nevezte.