Elrendelték New Orleans kiürítését

2008.08.30. 20:31
New Orleans polgármestere elrendelte a város kiürítését, a közeledő Gustav hurrikán miatt. A Katrinához hasonló erősségű vihar hétfőn délután éri el az amerikai partokat.

Vasárnap hajnalban elrendelte New Orleans kiürítését a város polgármestere. A kiürítési terv szerint először - helyi idő szerint vasárnap reggel nyolctól - a nyugati, majd déltől a Mississippi folyó keleti partján elterülő városrész lakóinak kell elhagyniuk otthonaikat. Az előrejelzések szerint hétfő délután érheti el a hurrikán az Egyesült Államok partjait, valahol Texas keleti része és Mississippi állam nyugati része között. A Gustav 185-240 kilométeres óránkénti sebességű szelekkel, 4. fokozatú hurrikánként ért Kuba fölé, de a meleg vizű öböl felett a legmagasabb, 5. fokozatot is elérheti.

Klikk a képre!

Az elővárosaival együt mintegy egymillió lakosú New Orleanst előreláthatólag hétfőn délután éri el a vihar, de a városból máris sokan menekülnek. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint az Union Passenger Terminal buszpályaudvaron egy mérföldnél (1,6 kilométer) jóval hosszabb sor várakozik hatszoros hurokvonalban az égető nap alatt arra, hogy elutazhasson a városból. Az MTI jelentése szerint a zsúfolt autópályák mentén álló benzinkutaknál kifogyóban van a benzin, a mobiltelefon-hálózatok túlterheltek.

Vasárnap napnyugtától hétfő hajnalig tartó kijárási tilalmat rendelt el New Orleans polgármestere a közelgő hurrikán miatt. Ray Nagin azt is kijelentette, hogy a fosztogatókat azonnal börtönbe zárják.

Louisiana államban már csütörtökön szükségállapotot rendeltek el a karibi térségben tomboló Gustav hurrikán miatt. Kubában a hétvégén már tízezreket evakuáltak, szüneteltetik a vonat- és buszjáratokat, valamint a légi és tengeri közlekedést is.

A kötelező kiürítés részeként akár erővel is kényszeríthetik lakhelyük elhagyására az intézkedésnek ellenállókat. Ray Nagin eddig is arra buzdította az embereket, hogy hagyják el New Orleanst. Egész Louisiana szövetségi államban, valamint Alabamában, Mississippiben és Texas egy részében is riasztás van érvényben a Gustav közeledte miatt. Eddig több mint egymillió ember hagyta el a térséget.

A New Orleans-i lakosok félelme érthető: három éve a Katrina hurrikán és az azt követő árvíz hatalmas pusztítást végzett, és 1500 embert ölt meg a városban. A település jócskán elnéptelenedett, korábbi lakossága az agglomerációval együtt több mint 1,3 millió volt.

Az eddig már 85 halálos áldozatot követelő Gustavról a szakértők azt mondják: ugyanolyan szintűra erősödhet, mint a New Orlenast 2005. augusztus 30-án elérő, csak a louisianai metropoliszban 75 milliárd dolláros kárt okozó Katrina volt.