Megtalálták a kóborló csuklyásmajmot Csongrádban

2004.08.13. 11:14
Megtalálták a több napja Csongrád megyében bolyongó, vélhetően Jugoszláviából szökött csuklyásmajmot. Az üllési tanyavilágban előkerült védett állatot karanténba helyezték és ha negyven napig nem jelentkezik érte senki, egy állatkertben helyezik el.
Az üllési tanyavilágban találták meg azt a csuklyásmajmot (Cebus capucinus; nyelvújítás kori nevén nyöszörgő mimők), amely két hete kóborolt Csongrád megye erdeiben - tájékoztatta pénteken az MTI-t Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark gyűjtemény felügyelője.

Az állatot egy idős üllési férfi vette észre csütörtökön este a tanyavilágban és miután felzavarta a majmot egy fára, értesítette a Szegedi rendőrkapitányságot. A Szegedi Vadaspark munkatársainak egy hivatásos vadász segítségével végül este 10 órakor sikerült elkapni a fürge állatot.

A Washingtoni Nemzetközi Egyezmény védelme alatt álló vadállat két altatólövedéket kapott, jelenleg karantén alatt van a Szegedi Vadasparkban. Az állatorvos megvizsgálta, védőoltásokat adott neki és egy mikrochipet is elhelyezett a bőre alatt, ami könnyebbé teszi az azonosítást, ha újra elszökne - mondta Veprik Róbert.

Ha senki nem jelentkezik az állatért, akkor a 40 napig tartó karantén után egy állatkertben helyezzük el - mondta Kardos Mária, a Kiskunsági Nemzeti Park hatósági osztályvezetője az MTI - nek. Ha nincs olyan intézmény, ahol csuklyás majmokat tartanak, egy gyakorlattal rendelkező magánszemélyhez kerül az állat, ha biztosítani tudja a jogszabályi előírásoknak megfelelő körülményeket.

A csuklyás majmot először az ásotthalmi erdőkben látták, és csütörtöki befogása előtt több alkalommal is elszökött a rá vadászó szakemberek elől.

A beszámolók szerint a majomnak különös szokásai vannak, ha megéhezik, akkor élelmet koldul a környéken, de arról is érkezett bejelentés, hogy egyszerűen ellopta, amire szüksége volt. A metalálása előtti utolsó bejelentés szerint szerda reggel Öttömös környékén találkoztak a helybéliek az állattal.