A boncolás szerint nem a rendőr tehet a kecskeméti fiú haláláról

2004.07.28. 18:10
Az ügyészség szerint nem lesz újabb boncolás a vasárnap, Kecskeméten, rendőri intézkedés közben elhunyt fiú halála ügyében. Az orvosszakértő szerdán bejelentette, hogy pangásos szívelégtelenség volt az alapbetegsége a fiatalembernek, a család azonban nem hisz a vizsgálati eredménynek, és újat követel. A haláleset körülményeinek vizsgálatába bekapcsolódott a nemzeti, etnikai kisebbségi ombudsman is.
Az előzetesen nyilvánosságra hozott súlyos, pangásos szívelégtelenség volt az alapbetegsége annak a 19 éves körözött férfinek, aki Kecskeméten elfogásakor meghalt - mondta a boncolást végző igazságügyi orvos szakértő szerdán. "A nyilvánosságra került híresztelésekkel ellentétben a férfi boncolásakor megállapított egyéb sérülések a halállal kétséget kizáróan nincsenek összefüggésben" - ismertette szakvéleményét Balogh Sándor, aki vasárnap éjszaka Budapestről érkezett Kecskemétre, a boncolás elvégzésére.

Busz után futva is meghalhatott volna

A boncolásnál megvizsgált belső szervek egyéb állapota is arra utal, hogy krónikus szívműködészavar állapota volt, amihez az a megterhelés, ami az üldözéssel, az elfogással, a kényszer testhelyzetbe hozással járt, elegendő lehetett, hogy kiváltsa a szív leállását, mondta Balogh. "A szívbetegség közelebbi természete a mikroszkópos leletek hiányában még ismeretlen" - tette hozzá. Az orvosszakértő előzetes véleménye szerint "a halál bekövetkezhetett volna az esemény időpontjában, a rendőri akció nélkül is, akár kisebb fizikai megterhelésre, ha például egy busz után szalad, de esetleg, még anélkül is."

Az MTV Híradója szerint a család nem fogadja el a vizsgálat megállapításait és újat követel. Ennek nyomatékosítására szerda este is a rendőrség elé vonultak.

Vizsgálatot indított a Kecskeméten, rendőri intézkedés közben bekövetkezett halálesettel kapcsolatban a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerdán, jelentette be Kaltenbach Jenő hivatalvezető. "A vizsgálatot vizsgáljuk" - jelentette ki, hozzátéve, az ombudsman abban az esetben is eljárhat, "ha nem áll fenn alkotmányos visszásság, de annak veszélye fenyegethet".

Ellentmondó hírek

"A halálesetről az ügyben nyilatkozók és a sajtóorgánumok egyaránt más-más módon számoltak be, illetve a sajnálatos esemény óta a sajtó folyamatosan ellentmondó híreket közöl" - mondta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, hozzátéve, az ügyről tájékoztatást kér a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetőjétől "a haláleset körülményeiről és a hatóságok folyamatban lévő eljárásairól".

Vasárnap este Kecskeméten rendőri intézkedés közben meghalt egy 19 éves fiatalember. Az intézkedő rendőrt beosztásából felfüggesztették, az ügyészség eljárást indított a rendőr ellen. A felháborodott romák kedden este virrasztással tiltakoztak a kecskeméti rendőrség épülete előtt.

Megkezdődnek a tanúkihallgatások

Hamarosan megkezdődnek a tanúkihallgatások - mondta el az Index érdeklődésére Horváth István. A Bács-Kiskun Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője cáfolta a korábbi sajtóértesüléseket, amik szerint újabb orvosszakértői vizsgálatot rendeltek volna el, az ügyészség nem kezdeményezett ilyet, és ilyen indítvány nem is érkezett idáig hozzájuk. Az elképzelhető, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság által kiállított orvosszakértői vélemények áttanulmányozása után, az esetleg felmerülő kérdések további tisztázása érdekében egyéb - nem orvosi - szakértői vizsgálatokra is sor kerülhet - tette hozzá a hivatalvezető. Az ügyészség kedden úgy nyilatkozott, a boncolás alapján kizárt, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint "több mint valószínű", hogy fulladás okozta a fiú halálát.

A rendőri intézkedés legkisebb foka a testi kényszer
A rendőrség illetékese az esettel kapcsolatban kifejtette, hogy a rendőrségi törvény és a rendőrség szolgálati szabályzata pontosan meghatározza, milyen helyzetben milyen kényszerítő intézkedést alkalmazhat a rendőrség. Szendrei Attila őrnagy elmondta, hogy vannak az úgynevezett rendőri intézkedések, mint az igazoltatás, elfogás, előállítás vagy elővezetés, és vannak azok az esetek, amikor a rendőr ellenállásba ütközik és ekkor alkalmaz kényszerítő intézkedéseket, mint például testi kényszert, bilincset vagy gumibotot.

A kényszerítő eszköz legkisebb foka a testi kényszer, és a rendőr akkor alkalmazhatja, ha testi ereje is alkalmas arra, hogy az intézkedés alá vont személy ellenszegülését megtörje, cselekvése abbahagyásra kényszerítse. A rendőrségi törvény szerint nincs helye a kényszerítő eszköz további alkalmazásának, ha az ellenszegülés megtört és a rendőri intézkedés eredményessége ezek nélkül is biztosítható. A rendőri intézkedés során a kényszerítő eszköz alkalmazásakor lehetőleg kerülni kell a sérülés okozását, az emberi élet kioltását.