Orkán borogat kamionokat a brit szigeteken

2005.01.12. 01:29
Nagy-Britannia és Észak-Írország vihartól sújtott térségeiben a rendőrség felszólította a lakosságot, hogy semmiképpen ne merészkedjenek ki az utakra, mert főleg a magasabb oldalfalú járműveket az orkán szinte biztosan elsodorja.
Két halálos áldozata volt szerda hajnalig az utóbbi két évtized legsúlyosabb szélviharának Nagy-Britanniában és Észak-Írországban.

A múlt hetinél is pusztítóbb újabb orkán sebessége hajnalra az ír szigeten, illetve Skóciában elérte az óránkénti 170 kilométert, de a meteorológusok szerint később nem lehet kizárni ennél is erősebb széllökéseket a skót felföld magasabban fekvő részein.

A viharnak már kedd délután halálos áldozata volt Észak-Írországban: Londonderryben egy kamiont a szél lesodort a Foyle folyó 45 méter magas hídjáról. A teherautó a folyópartra zuhant, vezetője meghalt.

Nem sokkal később, a közelben egy másik kamiont az autópálya ellenkező irányú sávjába sodort át a szél; ennek a teherautónak a sofőrje megsérült.

Éjszaka újabb halálos baleset történt, ezúttal Skócia keleti partjainál, ahol a szélvihar egy kamiont átfújt az A1-es gyorsforgalmi út szemközti sávjába, éppen egy személyautóra, amelynek vezetője szintén meghalt. A kamionos megsérült.

A rendőrség felszólította a vihartól sújtotta térségekben élőket, hogy semmiképpen ne merészkedjenek ki az utakra, mert főleg a magasabb oldalfalú járműveket az orkán szinte biztosan elsodorja.

A mostaninál nagyobb, hurrikánszerű vihar legutóbb 1987-ben pusztított Nagy-Britanniában, akkor az ország déli részén; az volt a múlt század legsúlyosabb nagy-britanniai természeti csapása.

Az ország északi részén már a múlt héten is végigsöpört egy orkán, amely a jelenleginél kisebb erejű volt, nyomait azonban még most is magán viselik az érintett térségek. Az észak-angliai Carlisle városa, ahol öt ember fulladt a múlt heti özönvízbe, jelentős részben azóta is víz alatt van, és több ezer lakásban nincs áram.

A városból ezreket menekítettek ki a hadsereg motoros naszádjaival; a kitelepítettek zöme az újabb vihar miatt továbbra sem tud visszatérni otthonába.