Tévedések miatt függesztettek fel egy magyar orvost Nagy-Britanniában

2008.09.21. 18:45
Téves diagnózisok - köztük rákos daganat fel nem ismerése - miatt töröltek a brit orvosi nyilvántartásból egy magyar orvost.

A WalesOnline hírfórum vasárnapi beszámolója szerint a brit orvosi regisztert vezető szervezet (GMC) "sokkoló tévedések" miatt vonta vissza a walesi Llanelli városában dolgozó, 40 éves doktor működési engedélyét. Az orvos tavaly február és július között dolgozott kórszövettani konzultánsként a Fülöp herceg nevét viselő kórházban.

Ez alatt az idő alatt egy ízben például nem ismerte fel, hogy egy nőbeteg lábán lévő szemölcs rákos burjánzásnak indult, de a beszámoló szerint félrediagnosztizált súlyos bélrendszeri és májbetegségeket is. A magyar szakorvos elé szolgálati ideje alatt összesen több mint 1200 leletminta került, és ebből 43-nak a diagnózisa "ad okot aggodalomra", áll a walesi hírportál vasárnapi ismertetésében.

A Nagy-Britanniában tízezrével dolgozó külföldi orvosokra általában is sok a panasz. A News of the World legnagyobb vasárnapi brit tömeglap néhány héttel ezelőtti beszámolója szerint a GMC nyilvántartásából szakmai mulasztások, sőt bűncselekmények - például szexuális jellegű támadások - miatt törölt külföldi doktorok száma egy év alatt megháromszorozódott.

A GMC listáján jelenleg 277 ezer orvos neve szerepel; közülük 128 ezren érkeztek más országokból, ami 46 százalékos arány. A lap a panaszos ügyek közül annak idején egy volt rendőr esetét ismertette. A beteg egyik lábát a leírás szerint kis híján amputálni kellett, miután "rutinjellegű térdműtétjét egy magyar sebész elfuserálta".