Radioaktív sugárzás a Paksi Atomerőműben

2003.04.11. 12:29
Radioaktív gáz szivárgása miatt felfüggesztették a Paksi Atomerőműben a 2. számú blokk reaktorának karbantartási munkálatait pénteken - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI-vel. A gáz a reaktor melletti tisztítórendszerből került ki. Az erőmű szóvivője szerint a szennyeződés szűk területre koncentrálódik, ezért sem az erőműben és annak környékén sincs szükség vészhelyzeti intézkedésekre.
A gáz megjelenését ellenőrző műszerek jelezték a reaktorcsarnokban éjszaka; az anyag aktivitása reggelre jelentősen csökkent. Az eddigi vizsgálatok szerint a radioaktív gáz valószínűleg a reaktor mellé telepített tisztítórendszerből származik, és ez a rendszerben lévő, 30 darab fűtőanyagköteg valamelyikének "kismértékű tömörtelenségére utal".

Kováts Balázs magyarázata szerint az urániumtabletták zárt, 1 centiméter átmérőjű csövecskékben vannak elhelyezve, ha ezek burkolata nem zár tömören, akkor a bennük felgyülemlett gázok kikerülhetnek.

Jelenleg folyik a tisztítórendszer ellenőrzése, majd sor kerül a kazetták egyenkénti vizsgálatára is. A blokknál március 28 óta a szokásos évi karbantartás folyik. A reaktor üres, az összes nukleáris fűtőanyag a mellette lévő úgynevezett pihentető medencében, víz alatt van.

Nincs szükség vészhelyzeti intézkedésre

A karbantartást kihasználva a fűtőanyag-kazetták egy részét tisztítási eljárásnak vetik alá, hogy alkalmasak legyenek a további hatékony, üzemszerű felhasználásra. Kováts Balázs hangsúlyozta, hogy a légnemű szennyezés elsősorban a 2. blokk jól behatárolható, szűk területére koncentrálódik, ezért sem az erőműben és annak környékén nincs szükség vészhelyzeti intézkedésekre.

Az erőmű szellőzőrendszerén keresztül ellenőrzött módon a környezetbe is kikerülhetnek gázok, de ezek mennyisége és aktivitása olyan mértékű, hogy sem az erőmű területén, sem annak körzetében a környezetellenőrző mérések változást nem mutatnak.

A részvénytársaság vezetése az eseményről az erre a célra kiépített csoportos SMS küldő rendszeren tájékoztatta az erőmű 30 kilométeres körzetében található települések polgármestereit. A folyamatban lévő vizsgálat eredményeiről később újabb közleményt adnak ki.