Pokoli torony Debrecenben

2007.02.26. 14:52
Kigyulladt egy panelház Debrecenben hétfőn, a tűzoltók a legnagyobb riasztási fokozatban vonultak a fényesudvari tízemeleteshez. Többen füstmérgezést szenvedtek.

A tűzoltók fél kettőre eloltották azt a tüzet, ami egy tízemeletes debreceni panelház egyik első emeleti lakásában ütött ki és terjedt át más lakásokra is. A tűzben tizennégyen sérültek meg, közülük hatot szállítottak kórházba, elsősorban füstmérgezés miatt, mondta az Indexnek Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelem szóvivője.

A tűzben két lakás - egy ötödik és egy tizedik emeleti - szinte teljesen kiégett, kilenc másik lakásban is pusztítottak a lángok. A sűrű füst, a hő, az oltóvíz a lépcsőház összes lakásában kárt okozott, összesen 44 lakás vált lakhatatlanná. A házban nincs se áram, se fűtés, se víz, a lakások eláztak, a lakókat ideiglenesen két debreceni hotelben szállásolták el, egyelőre nem tudni, hogy mikor költözhetnek vissza. A tűzoltók megkezdték az utómunkálatokat, az épület átszellőztetését és a lakások átvizsgálásást.

Fotó: www.haon.hu
Fotó: www.haon.hu, Czeglédi Zsolt

A tűzoltók 11 óra 20-kor kapták az első riasztást, előbb kettes, majd nem sokkal később már a legnagyobb, ötös riasztási fokozatban vonultak a tűzhöz, a lakók kimentéséhez. Az oltásban ötven tűzoltó tizenhárom autóval vett részt, a megye más településeiről is hívtak erősítést, mondta el Dobson Tibor.

A mentést nehezítette, hogy az épület felső szintjei füsttel teltek meg. Az épület ijesztő látványt nyújt: a tízemeletes ház középső részén a III. emelettől fölfelé valamennyi lakás ablaka betört, az ablakokból sűrű füst gomolyog.

Fotó: www.haon.hu
Fotó: www.haon.hu, Czeglédi Zsolt

A helyszínen megjelent Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is, aki az MTI információi szerint arra utasította a Cívisház Zrt.-t, hogy készítsenek elő lakásokat azoknak a fogadására, akiknek a tűzben kiégett az otthonuk és nem tudnak rokonoknál vagy barátoknál elhelyezkedni. Ötven család kiköltöztetésére készül fel az önkormányzat, mondta Kósa Lajos. Az önkormányzat munkatársai felveszik a kapcsolatot a lakókkal és gondoskodnak gyors elszállásolásukról. Egy-két napra önkormányzati szállodában helyezik el a rászorulókat, ahol étkeztetést is tudnak biztosítani, majd felmérik, hány lakást tudnak rendelkezésre bocsátani.

Kovács Ferenc, debreceni tűzoltóparancsnok arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tűzoltóknak összesen 108 lakást kell biztosítaniuk. Utalt arra, hogy a tűz a földszintről fölfelé terjedve mind a tíz szintet érintette, és a tetőzetnél a másik két lépcsőházba is átáramlott. A tűzoltók délben kapták a riasztást, és az elrendelt 2-es kiemelt tűzoltási fokozatot egy órán belül a legmagasabb, 5-ösre emelték. A Debrecenből és a vidékről érkezett tűzoltók a tűz oltását és a mentést egyidejűleg kezdték meg a külső falsíkon és a belső lépcsőházban. A tűz okáról semmit nem tudnak mondani, azt szakértői bizottság fogja kideríteni, tette hozzá a parancsnok.


A Hajdú Online híradásában az áll, hogy egy első emeleti lakásban csaptak fel először a lángok, egy idős nő felejtette a tűzhelyen az ebédjét. Azt Dobson Tibor is megerősítette, hogy az első emeleten ütött ki a tűz, és a szellőzőcsatornákon, a szemétledobó csövein nagyon hamar továbbterjedt. A tűz különös természetét mutatja, hogy az ötödik és a tizedik emeleten pusztítottak a leginkább a lángok. A károk felmérése már megkezdődött, de egyelőre csak annyi bizonyos, hogy rendkívül nagy károkat okozott a tűz.