A sok ürülék miatt cserélte le a pécsi állatkert a vadakat

2005.08.30. 14:17
A 160 ezer lakosú Pécs ivóvizének védelme érdekében szabadult meg nagytermetű vadállatainak többségétől az állatkert. Csaknem száz szarvast, szürkemarhát, bivalyt, nagymacskát cseréltek el más állatkertekkel, hogy a sok ürüléket termelő állatok helyett kisebb területet igénylő, állatbarátabb módon tartható fajoknak adjanak helyet.

Megszabadult nagytestű állatainak jó részétől a Pécsi Állatkert, hogy a Tettye forrás vízgyűjtő területén lévő kifutókból ne kerüljön szennyező anyag a pécsiek ivóvizébe. A negyvenöt éves állatkert néhány éve profilváltásba kezdett, aminek részeként az alig négyhektáros területről szinte teljesen eltűntek a nagyvadak, tudtuk meg Pintér Tibortól, az állatkert igazgatójától.

Az álloménycsere oka egyrészt az volt, hogy a kis területen állatbarátabb kifutókat alakítottak ki, azaz kisebb termetű állatok, nagyobb területű helyen élnek ezután. Ezzel párhuzamosan úgynevezet Liliputi falut is kialakítottak, hogy be tudják mutatni az állatvilág törpe fajait. Egyelőre csak argentin falabella törpelovak láthatók, a többi kistestű állat a közeljövőben érkezik meg, így lesz a parkban törpe selyemmajom, maláj medve, törpetehén, törpeszamár, törpenyúl, törpetyúk.

A vízbázis védelmében

Az állatállományt másrészről azért változtatták meg, mert jó ideje él az a feltételezés, hogy az állatkert szennyezheti a Tettye forrás vízgyüjtő területét. Erre vonatkozó pontos szakvélemények nincsenek, a vizsgálatok csupán annyit állapítottak meg, hogy van kockázata annak, hogy a pécsiek ivóvízkészletét ezúton szennyezhetik a vadállatok, mondta el Pintér Tibor. Az állatkert ezért megszabadult nagytestű vadjaitól, csaknem száz szarvast, szürkemarhát, bivalyt, nagymacskát cseréltek el más állatkertekkel. Az elcserélt vadak jóval tágasabb helyekre kerültek, az állatkert csupán mutatóba tartott meg párat, így látható még például viziló és oroszlán is.


Törpe selyemmajom (Fotó: www.zoo.hu/pecs)

Az állatkert ezen kívül leszigetelte a kifutókat, kilenc védőréteg tartja vissza az esővizet (illetve az állati ürüléket) a talajba szivárgástól. Ezzel együtt a csatornarendszert is folyamatosan felújítják. A jövőben megvalósuló beruházások így 300-400 millióba kerülnek majd. Az oroszlán és a mókusmajom legutóbb átadott kifutói összesen 80 millió forintba kerültek. Az állatkertnek 2010-ig van környezetvédelmi engedélye, amit ötévenként kell megújítani.