A biztonsági őrök lakókocsijában rejtegették a petárdákat

2005.12.14. 16:21
Mint arról budapesti riportjában az Index beszámolt, a jogszabályi tiltás ellenére virágzik a petárdapiac, az illegális árusoktól némi konspiráció árán különösebb erőfeszítés nélkül lehet betiltott pirotechnikai termékeket vásárolni a nagyobb piacokon. A rendőrség a határőrséggel együtt a november végén hatályba lépett szabályozás betartásán dolgozik, egyrészt hirdetésekben hívják fel a figyelmet arra, hogy petárdát tartani szabálysértés, amiért ötvenezer forintig terjedő pénzbüntetés szabható ki, másrészt fokozottan ellenőrzik a piacok környékét. A cikk végén található pirotechnikai kiskátéból kiderül, hogy mi tilos és mi szabad, miből mennyi tartható.

A metrókocsikban elhelyezett rajzos hirdetések ("Idén elmarad a nagy durranás") arra hívják fel a figyelmet, hogy a petárda egyáltalán nem látványos, főként hanghatása van, ami miatt nagy mértékben zavarhatja az idősek, a gyerekek és a háziállatok nyugalmát. Emellett azt hangsúlyozza a fenyegető hirdetés, hogy pénzbüntetésbe futhat bele az, akinél petárdát találnak a hatóságok.

Fővárosi kelepce

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdai közleménye szerint december 5-én már akcióztak a VI. a VII. és VIII. kerület Teréz körút, Erzsébet körút vonalában és a Fáy utcai és a józsefvárosi Piacokon (ahol az Index is vásárolta a tiltott termékeket), ezeken a helyeken civil ruhás rendőrök csalták kelepcébe az illegális árusokat. Az ellenőrzésen nyolc árust állítottak elő pirotechnikai termék illegális forgalmazása miatt. Lefoglaltak ötvenezer petárdát (ez ötszáz csomag, összesen 250 ezer forint forgalmi értékű áru), hatszáz különböző típusú rakétát és ötven doboz tűzijátékot.

A rendőri akció kiderítette, hogy az árusok szervezetten tevékenykedtek, csak csekély mennyiségű pirotechnikai terméket tartottak maguknál, az esetleges nagyobb megrendelésekre egy társuk ment el a raktárhoz és onnan szállították a megrendelt mennyiséget. A józsefvárosi piacon a pirotechnikai termékek raktározását a biztonsági őrség pihenésére szolgáló lakóautóban oldották meg. A civil ruhás szolgálat emberei a színlelt vásárlásokkal, valamint az áruszállítók megfigyelésével tudták felderíteni a raktározási helyet.


Tiltott termék

A Pest megyei rendőrkapitányságok is sorozatban ellenőrzik a szóba jöhető piacokat a vámosok a polgárőrök és a közterületfelügyelők bevonásával. Eddig 4033 petárdát foglaltak le, és két embert állítottak elő engedély nélküli pirotechnikai termékek árusítása miatt. Velük szemben szabálysértési eljárás indult.

A vám- és pénzügyőrség járőrei december 12-én a Józsefvárosi piacon tartottak ellenőrzést. Egy férfi a pénzügyőröket meglátva a kezében lévő műanyag zsákokat megpróbálta a közeli konténer mögé elrejteni. A járőrök azonnal ellenőrizték a román állampolgárságú árust, a nála lévő zsákokból 1639 petárda és tűzijáték, valamint hetven csomag adójegy nélküli cigaretta került elő. A járőrök a piac büféjénél lévő egyik pavilon mellett, papírdobozba rejtve további 1530 petárdát és tűzijátékot találtak.

"Bomba" a buszon

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a határőrök és rendőrök több alkalommal is jelentősebb mennyiségű petárdát, valamint pirotechnikai eszközt foglaltak le. A Határőrök például egy tornyosnémeti férfi kocsijában 335 csomag petárdára bukkantak. A szabálysértőt előállították, majd soron kívül lefolytatták a szabálysértési eljárást. A férfit a maximális, 50 ezer forintos bírsággal sújtották, a lefoglalt petárdát elkobozták.

Egy Kassa és Miskolc között közlekedő menetrendszerinti autóbuszon is találtak néhány táskában "birtoklási tilalom alatt álló pirotechnikai eszközöket" a vámosok. A buszon ülők huzamosabb ideig "egyezkedtek" abban, hogy kinek milyen mennyiségű pirotechnikai terméke van, végül a 115 kilogramm körüli termék kétharmadát vállalták a csempészésen kapott utasok.

Pirotechnikai tudnivalók

Petárdának minősül a lőpor vagy fémpor tartalmú durranótöltettel ellátott, gyújtószállal vagy dörzsfejjel és késleltetővel szerelt, nem fémköpenyes, az esetleges fényhatás mellett elsődlegesen hanghatást keltő pirotechnikai termék, illetve annak telepet alkotó, magasabb veszélyességi fokozatú változatai. Forgalomba hozatala, birtoklása, használata szabálysértés és pénzbírsággal büntethető.

Játékos pirotechnikai terméket (I., azaz alacsonyabb veszélyességi fokozatú pirotechnikai osztály, például kisrakéta, vihargyufa) 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 1 kg bruttó tömegig tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel játékos pirotechnikai terméket.

A kis tűzijáték terméket (II. azaz közepes veszélyességi fokozatú pirotechnikai osztály, például nagyrakéta, bombetta telep, tűzijáték szett) nagykorúak december 28-a és 31-e között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 3 kg bruttó tömegig tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják. A jogszabály az engedély nélküli felhasználás időtartamát december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig terjedő időtartamban határozta meg.

A hibás vagy lejárt szavatosságú játékos pirotechnikai terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani. A fel nem használt hibás vagy lejárt szavatosságú, továbbá a vevő által visszaadott terméket a forgalmazónak január 5-ig vissza kell vennie térítés nélkül. A forgalmazó köteles a vásárlókat a térítésmentes visszavétel lehetőségéről jól látható helyen írásban tájékoztatni.

Fontos kérdés, hogy a vevő honnan vásárolhatja meg a pirotechnikai terméket. Pirotechnikai termék forgalmazására kizárólag az a gazdálkodó szervezet jogosult, amely erre a tevékenységre a forgalmazás helye szerint illetékes megyei rendőr-főkapitányságtól engedélyt kapott, vagy a játékos pirotechnikai termék forgalmazását a tevékenység megkezdése előtt legalább tizenöt munkanappal bejelentette a forgalmazás helye szerint illetékes rendőrkapitányságon. Magánszemély tehát az ország területén jogszerűen ilyen szervezetektől vásárolhatja meg a termékeket. Játékos pirotechnikai terméket külföldön is lehet vásárolni, azok behozatalához engedély nem kell. December 28-tól 31-ig terjedő időszakban a kis tűzijáték termékekre sem kell behozatali engedélyt kérni.

Vásáron és piacon, még működési engedéllyel rendelkező üzletben sem hozható forgalomba II., III., IV. vagy V. veszélyességi osztályba tartozó pirotechnikai termék, I. osztályba tartozó pirotechnikai terméket pedig csak működési engedéllyel rendelkező üzlet forgalmazhat. Azt, hogy egy pirotechnikai termék milyen veszélyességi osztályba sorolható, a csomagoláson kell feltüntetnie a forgalmazónak.