Nem marad el a Budapest plázs

2003.08.01. 14:27
Budapest plázsmindenképpen lesz -. közölték a szervezők, akik akkor is megtartják a programsorozatot, ha a XIII. kerületi önkormányzat nem ad ki számukra építési engedélyt. A szervező cég szerint fellebbeztek az elutasító döntés ellen, az önkormányzathoz azonban pénteken a munkaidő végéig nem érkezett ilyen irat. Az Újpesti rakparton a rendezvény miatt vasárnaptól már nem lehet közlekedni.
Semmi sem akadályozhatja meg, hogy az Újpesti alsó rakparton augusztus 6-án megnyissa kapuit a Budapest Plage, mert a legszükségesebb engedélyek megvannak - jelentette ki a rendezvényt szervező kft. ügyvezetője pénteki sajtótájékoztatóján. "Jövő hét szerdán 17 órakor megnyitja kapuit a plázs, az azt megelőző építési munkák hétfőn nulla órakor kezdődnek" - mondta Bér Beatrix, az Atmosphere Kft. ügyvezetője.

Szóbeli ígéretek

Közlése szerint "szóbeli ígéreteik" vannak arra, hogy a XIII. kerületi önkormányzat építési osztálya - amely a hét elején nem adta meg az építési engedélyt - újra megvizsgálja a kérelmet, mert a kft. időközben benyújtotta a kért hiánypótlásokat, s fellebbezett az elutasító döntés ellen. A kft. jogásza azzal érvelt, hogy az államigazgatási törvény szerint az építési engedélyre vonatkozóan az eljáró szakhatósághoz és a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz is eljuttatták fellebbezésüket; a XIII. kerületi építési osztálynak - miután a hiánypótlásként kért dokumentumokat a kft.-től megkapja - lehetősége van saját döntését felülvizsgálni.

Bér Beatrix az MTI-kérdésére közölte: ha azokra az építményekre, amelyekhez engedély szükséges, mégsem kapnák meg a hozzájárulást, akkor csak azokat "húzzák fel", amelyekre a városképvédelmi bizottság döntése szerint engedélyük van. Az ügyvezető a lebonyolításhoz szükséges engedélyek kapcsán kitért arra, hogy a legfontosabbat, a területfoglalási engedélyt, már május 21-én megkapták a Fővárosi Önkormányzat Városképvédelmi Bizottságától. A további szakhatósági hozzájárulásokat a XIII. kerületi hivataloktól kellett kérni - tette hozzá.

Péntekre várt engedélyek

A hatóságok közül az ÁNTSZ és a tűzoltóság már megadta az engedélyt, információik szerint a rendőrség a nap folyamán kiadja a forgalomeltereléssel kapcsolatos hozzájárulását - sorolta. Megjegyezte azt is, hogy a vendéglátóegységek üzemeltetésével kapcsolatban kifogással élő élelmiszerellenőrzési állomás válaszát szintén pénteken várják. A kft. szerint a "félreértésekből" adódó aggályokat a hiánypótlásként benyújtott dokumentumokban eloszlatták. Az Újpesti alsó rakparton, a Margit híd pesti hídfője és a Dráva utca közötti szakaszon - párizsi mintára - augusztus 6-20. között működik majd a pesti Riviéra.

1200 köbméter homok, száz pálmafa a plázson

A rendezők összesen 1.200 köbméternyi homokot terítenek szét, száznál több pálmafát, számos zuhanyzót és nyugágyat helyeznek ki. A parkolási tilalom augusztus 4-én 0 órától lép életbe, s a területet augusztus 22-ig nem vehetik birtokba a járművek. A forgalomeltereléssel kapcsolatos információs táblákat már e hét szombaton elhelyezik a rakparton, illetve szórólapokat is terjesztenek.

Privát pénzekből

A plázst teljes mértékben privát pénzekből építjük fel, egyetlen, adófizetőtől származó forintot sem költünk a rendezvényre - mondta Bér Beatrix, aki az MTI kérdésére hozzátette: a Magyar Turizmus Rt. regionális irodájához benyújtott támogatási kérelmükről még nem döntöttek. Az ügyvezető a rendezvény költségvetési hátteréről csak a program után kíván nyilatkozni. Gellért Lajos, a XIII. kerületi Önkormányzat szóvivője pénteken azt mondta az MTI-nek: az építési osztály pénteki hivatali idejének végéig nem érkezett sem fellebbezés, sem kiegészítő dokumentum az Atmosphere Kft.-től a szakhatósághoz.