Az élményszerűséget hiányolják Zsanett vallomásából

2007.05.30. 18:44
A Zsanett megerőszakolásával, illetve bűnsegédlettel gyanúsított öt rendőr közül kettő nem veti alá magát hazugságvizsgálatnak. Szerdán elkészült a lány vallomásának pszichológusi véleménye. A DNS-vizsgálatnak továbbra sincs eredménye, és az sem világos, mikorra várható.

"Nem értékelhető abszolút élményszerűnek" annak a lánynak a beszámolója, akit állítása szerint 2 rendőr - másik három segédelete mellett erőszakolt meg - május elején Budapesten, adta hírül az RTL Klub híradója szerdán. Zsanett vallomásáról készült pszichológusi vélemény elkészültét az ügyészség is megerősítette.

A híradó által megkérdezett szakértő szerint ez azt is jelentheti, hogy a lányt nem erőszakolták meg, de azt is, hogy nem teljesen úgy, ahogy ő elmesélte az ügyben nyomozó ügyészségnek.

Ugyancsak szerdai hír, hogy két rendőr biztosan nem vállalja a poligráfos vizsgálatot, tájékoztatta az Indexet Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője, azt azonban nem árulta el, hogy az öt gyanúsított közül pontosan ki ez a kettő. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mikor végzik el a vizsgálatot.

A 21 éves Zsanett megerőszakolásával, illetve bűnsegédlettel gyanúsított öt rendőr május 17-i őrizetbe vételükkor még alávetették volna magukat a hazugságvizsgálatnak, hogy kiderüljön a teljes igazság, jelenleg azonban már csak egyikük hajlandó rá. A Fővárosi Főügyészségen péntekig csak egy bűnsegédlettel, tehát nem erőszakkal gyanúsított rendőr védője kezdeményezte a poligráfos vizsgálatot, mondta Morvai Attila.

Az egyik erőszakkal gyanúsított visszakozott

Azt már korábban tudni lehetett, hogy az egyik, erőszakkal gyanúsított rendőr védője visszakozott. Soltészné Nagy Katalin szerint védence jelenlegi lelkiállapotában nem lenne célszerű és eredményes az eljárás. Kis György pszichológus szerint azonban a lelkiállapotnak nincs köze a poligráfos vizsgálat sikeréhez.

A Magyarországon 1985 óta a büntetőeljárásban használt poligráfos vizsgálat nem perdöntő, az csupán egy a bizonyítékok sorában, vagyis a vizsgálattal ellentétes ítélet is születhet. A bíróság azonban értékelheti a hazugságvizsgálat eredményét, és a tapasztalatok szerint az esetek 90 százalékában így is tesz.

Még nincs meg a DNS-vizsgálat eredménye

A lány állítása szerint május 4-én öt rendőr igazoltatta a budapesti Múzeum körúton, mert nem volt bekötve a biztonsági öve. Zsanett szerint a rendőrök ezután egy sötét mellékutcába vitték, és ketten megerőszakolták. A támadókat a május 17-i felismertetésen azonosította, mind az öt rendőr a Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományába tartozott, ám tagadják, hogy erőszakot követtek el.

Az ügy egyik fontos bizonyítéka lehet a DNS-vizsgálat eredménye, azonban továbbra sem lehet pontosan tudni, hogy mikor fejezik be a vizsgálatokat. Morvai Attila kérdésünkre elmondta, hogy az eljárásba szakértőt is bevontak, így ha sikerül gyorsan lefolytatni a vizsgálatokat, akkor pár hét múlva meglesznek az eredmények, a folyamat azonban eltarthat akár hónapokig is. A szóvivő a Független Hírügynökségnek ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az eredmények legkorábban csütörtökig vagy péntekig készülhetnek el.