Pedofília miatt tartóztattak le egy amerikai papot

2002.05.03. 14:17
Letartóztatták, és kiskorú elleni erőszakos nemi közösüléssel vádolják Paul Shanleyt, a Boston egyházmegye római katolikus nyugdíjas papját - jelentette a CNN.
A 71 éves Shanleyt csütörtök reggel tartóztatta le a san diegoi rendőrség, és három rendbeli, kiskorú ellen elkövetett erőszakos nemi közösüléssel vádolják. A pap régebben önkéntes munkát is vállalt a san diegoi rendőrségnél. A vádakat egy most 24 éves férfi áldozat, Greg Ford vallomása alapján fogalmazták meg. A hatóságok lehet hogy kiadják a férfit a massachusettsi, newtoni rendőrségnek, ahol a bűncselekményeket követte el 1983 és 1990 között.

A fiatal férfi azt állítja, hogy a pap a newtoni Szt. János parókián molesztálta és megerőszakolta őt gyónás alatt. Shanley állítólag azt mondta a fiatal fiúnak, hogy "úgyse hinnének neki, ha beszélne erről." Az ügyet vizsgáló nyomozó szerint több megbízható szemtanú is kihallgatásra vár, így elképzelhető, hogy még több bűncselekmény elkövetésével vádolják majd Shanleyt.

Nem vizsgálták az eseteket

Shanley az egész amerikai katolikus egyházat megrengető botrány egyik főszereplője, aki a legtöbbet támadott bostoni egyházkerületben szolgált. Az egyház illetékesei által a múlt hónapban nyilvánosságra hozott belső dokumentumok szerint az egykori pap támogatta a fiúk és férfiak közti nemi kapcsolatot. Az egyházkerületnek pedig éveken át tudomása volt a pap ellen szexuális visszaélések miatt tett panaszokról.

Bernard Law bíborost, Boston érsekét élesen kritizálják, mert rosszul kezelte a Shanley elleni panaszokat. Beosztottját ugyanis parókiáról parókiára helyezte át, de nem vizsgáltatta ki a bejelentéseket. A vád ügyvédjei szerint az egyházi dokumentumok között található Shanley naplója is, amelyben azt írja, hogy nemi betegségekkel kezelték, és segített fiataloknak kábítószerhez jutni.

A motoros pap

Shanleyt 1960-ban szentelték fel, és 1970-ben indította el "az elidegenített fiatalokért missziót" a massachusettsi Roxbury Szent Fülöp templomában. Az akkor hosszú hajat és utcai ruhát viselő pap nyolc évig vezette a missziót, és sikerült felkeltenie az főleg a hátrányos helyzetű emberek érdeklődését. Sokan 'utcai papnak' hívták mert, motorral járt, és nyíltan megkérdőjelezte az egyház tanításait, beleértve a homoszexualitás katolikus egyház általi elutasítását. A férfi többször került összetűzésbe főnökeivel. Először 1979-ben helyezték át a Szent Jánosba, annak ellenére, hogy szexuális zaklatással vádolta egy hívő. Majd 1990-ben Kaliforniába küldték. A legutóbbi időkig Shanley önkéntesként dolgozott a san diegoi rendőrségen.