Kiürült a belváros

2006.02.28. 14:24
Vlagyimir Putyin népes delegációjának hírére feltehetőleg sokan úgy döntöttek, hogy inkább elkerülik Budapest belvárosát. Putyin szerdán repül vissza Moszkvába, addig mesterlövészek és rendőrök vigyázó szemei előtt furikázik páncélozott autóján a fővárosban.

"Pillanatnyilag nincs semmiféle komolyabb fennakadás a fővárosban, a belváros szinte teljesen kiürült" - mondta a BKV fődiszpécsere az Index érdeklődésére kedden délután két órakor, nem sokkal azután hogy Budapestre érkezett az orosz államfő. A diszpécser szerint a Vlagyimir Putyin népes delegációjának hírére sokan döntöttek úgy, hogy inkább elkerülik a korábbi tájékoztatásban említett területeket, és nem teszik ki magukat a fokozott biztonsági intézkedések, ideiglenes és tartós útlezárások kényelmetlenségeinek.

A BKV egyébként nem készült külön a látogatásra, nem is igen tudtak volna, mivel nem kaptak pontos tájékoztatást, hogy mikor és merre mozog a városban az orosz elnök. Így a felszíni tömegközlekedési eszközök ugyanúgy ki vannak téve az ad-hoc útlezárások és forgalomkorlátozások hatásainak, mint a mezei közlekedők.

A 6X6 Taxi diszpécserétől is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre nincs komoly dugó Budapesten, a lezárások elkezdődtek, amerre az államfői konvoj elhalad, szakaszos lezárások vannak, de ezen kívül nem tapasztaltak nagy fennakadásokat a taxisok.

Ezer rendőr az utakon

Az orosz elnök február 28-án kedden érkezett Budapestre, és szerdán indul vissza. Mivel Vlagyimir Putyin a világ legveszélyeztetettebb politikusai közé tartozik, ezért kiemelt biztonsági intézkedések közepette jön-megy Budapesten. A biztonsági intézkedések végrehajtásában az ORFK Közbiztonsági Főigazgatósága, a Köztársasági Őrezred, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, a BRFK és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szorosan együttműködik, naponta ezer rendőr - köztük kommandósok és mesterlövészek - biztosítják a látogatás zavartalanságát.