Bocsánatot kért társaitól a rendőrökre támadó rendőr

2006.10.02. 16:14
Első fokon három és fél év börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság azt a rendőrfőhadnagyot, aki a Magyar Televízió székházánál tüntetve kövekkel dobálta társait. Az elítélt rendőr a bíróság előtt bocsánatot kért dunakeszi bajtársaitól, akik közül többen a székházat védték szeptember 18-án este.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa bűnösnek találta U. Ákos rendőrfőhadnagyot, aki aktívan részt vett szeptember 18-án éjjel az MTV székháza elleni ostromban. A huszonkilenc éves fiatalembert négy rendbeli, szolgálati közeg elleni súlyos testi sértés kísérletében találták bűnösnek, a garázdaság alól felmentették. Az ítélet nem jogerős.

Nem tudott magyarázatot adni

A dunakeszi rendőr a bíróság előtt nem tagadta bűnösségét. Mint elmondta: Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde után kíváncsi volt a fővárosi eseményekre, ezért szeptember 18-án este barátaival Budapestre ment. Este tíz órakor értek az MTV székházához, ahol nem sokkal ezután teljesen elszabadultak az indulatok.

A tárgyalás képei
A tárgyalás képei

A rendőr nem tudott magyarázatot adni arra, miért kezdte el kővel dobálni a neki háttal álló rendőröket a székháznál. Később az eltorlaszolt bejáratot védő rácson keresztül egy zászlórúddal többször a bent védekező rendőrök felé szúrt.

A bírósági tárgyaláson lejátszották az egyik kereskedelmi tévé felvételét az ostromról, ahol U. Ákos többször is látható volt, amint követ dob a rendőrök felé. Volt viszont olyan mozzanat is, amikor felsegített egy földre esett rendőrt, nehogy a tömeg eltapossa.

Mint kiderült, a székház védelmében részt vettek dunakeszi rendőr bajtársai is. Egyikük tanúként elmondta, hogy amikor a szél visszafújta a könnygázt a székházba, kicsit feljebb ment a ott lévő lépcsőn, s onnan látta meg a feltűnő narancssárga pólóban lévő U. Ákost, ahogy a többi rendbontóval az eltorlaszolt bejárat előtti lépcsőn áll és a rendőröket provokálja.

Szigorú és kirívóan súlyos büntetés

A vádlott védője azzal érvelt, hogy ebben a szituációban U. Ákos a tömegpszichózis hatása alá került, a rendőrökben nem saját kollégáit, hanem a hatalom megtestesítőit látta. Hivatkozott arra is, hogy U. Ákost és gyógyszerész édesapját érzékenyen érintették a megszorító intézkedések.

A bíró végül az ügyészségi indítványnak adott helyet, bár a vádban szereplő garázdaság alól felmentette a vádlottat, mivel az arra vonatkjozó cselekménye beleolvadt a súlyosabb bűncselekménybe. A bíró maga is elismerte, hogy a kiszabott három év hat hónap börtön szigorú és kirívóan súlyos büntetés, de szükség van a társadalom többi tagja számára példát statuálni. Az ítéletet az ügyész elfogadta, a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek. A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa soron kívül, várhatóan a jövő héten tárgyalja másodfokon az ügyet.

A súlyos testi sértés kísérletéről szólva a bíró kifejtette: azért csak kísérletről lehet szó, mivel nem lehet bizonyítani, hogy abban a kőzáporban, ami a rendőrökre zúdult, a vádlott által eldobott kövek megsebesítettek-e bárkit. Ezt előrevetítette az elkövetkezendő bírósági büntetőperekre is, megelőlegezve, hogy a következő ügyek vádlottjainál többnyire ugyanez lesz a helyzet.