Túl korán robbant egy régi lakóház Budán

2004.10.05. 11:47
Egy fotóriporter szenvedett könnyebb sérüléseket, amikor a robbantás vezetőjének hibájából idő előtt robbant fel egy épület Budapesten. A környéket fehér füstfelhő lepte el, a közeli autószalonban "kocsimosás lesz", mivel mindent beborított a fehér por.
Idő előtt robbant fel egy régi lakóház a XI. kerületben, a Fehérvári út és a Kondorosi út sarkán, egy fotóriporter könnyebben megsérült. A házat le akartak rombolni, de túl korán indították be a detonációt, közölte az MTI-vel kedden a robbantás vezetője, Horváth László. Az 53-szor 15 méteres építmény pillanatok alatt összedőlt, és hatalmas porfelhő borította be a környéket.

"Az épületben elhelyeztük a robbanószereket, a területet kiürítettük, már csak a mi dolgozóink voltak a helyszínen, amikor tévedésből előbb indítottam el a detonációt." - mondta az MTI-nek a robbantás vezetője. A helyszínen egy fotóriporter egy apró repeszdarabtól könnyebb sérülést szenvedett a homlokán.

Fehér por lepte be a környéket

#alt#
Klikk a képre!
"A közeli autószalonban kocsimosás lesz" - mondta az Indexnek egy, a környéken lakó szemtanú, aki a robbanást hallva rögtön a szemközti vegyszergyárra tippelt. A környéket belepte a por, a közelben parkoló autókat is vastag fehér réteg borítja, mondta.

Hozzátette, tudomása szerint az építési területen három lakóház épül, amelyek közül az egyik már szerkezetkész, a másodiknak pedig a mai robbantással csináltak helyet. Megerősítette, hogy az akció fél órával későbbre "volt meghirdetve", bár az ő házukban nem plakátolták ki. Mint mondta, látta, amint a munkások egy részét hazaküldik.

Terv szerint robbant

"Az én felelősségem, az én hibám" - közölte a robbantás vezetője az MTI-vel. Mint mondta, nem ellenőrizte, hogy rákötötték-e a hálózatra a robbanószerkezetet. Az építők ipari robbanóanyaggal és olyan szerkezettel dolgoztak, amit elektromos hálózaton keresztül távolról lehet indítani.

Horváth közölte, az épület a tervben meghatározott módon robbant fel, kár nem keletkezett, csupán a robbantást végző cég gépkocsija rongálódott meg. A cég nevét a robbantásvezető nem árulta el.

A Kondorosi és a Fehérvári út találkozásánál egyébként a Csizy és Lukács nevű cég építi a Kondorosi lakóparkot.

Kutyákkal kutatták át a romokat

#alt#
A könnyű sérültet a mentők a helyszínen ellátták, mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Egy mentőkocsi a helyszínen maradt, arra az esetre, ha valakit esetleg találnának a romok alatt.

A tűzoltók egyelőre nem tudnak arról, hogy bárki is a törmelék alatt rekedt volna, ennek ellenére kutyákkal is keresték a túlélőket, írta a HavariaPress.

A BRFK vizsgálati főosztálya foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen, mondta az MTI-nek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A robbantást végző cégnek a rendőrhadnagy információi szerint a szolnoki bányakapitányság adott engedélyt.