Égő cigaretta okozta a visegrádi tüzet

2006.11.14. 09:17
Tűz ütött ki hétfő reggel egy visegrádi fatelepen, ahol berobbantak az ott tárolt festékes és hígítós tartályok. Hatan megsérültek a tűzben, a lángokat már megfékezték.

Robbanások történtek egy visegrádi fatelepen, jelentette az MTI a katasztrófavédelem tájékoztatására hivatkozva kedden reggel. Szentes György, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője az Indexnek elmondta, hogy hatan sérültek meg a tűzben, öten könnyebb, egy ember súlyos sérüléseket szenvedett, összesen öt embert szállítottak kórházba. Az OMSZ sajtósa elmondta, hogy a súlyos sérültet mentőhelikopterrel vitték a fővárosi István Kórházba, a súlyos légúti sérüléseket szenvedett dolgozót intubálni kellett, jelenleg nincs életveszélyben. A sérülteken kívül még egy embert kellett a helyszínen ellátni, valaki ugyanis rosszul lett a tűz látványától.


Nézze meg képeinket

A tűz pontos okairól egyelőre nincs hivatalos információ, a tűzvizsgálók az oltás befejeződésekor kezdik vizsgálni - amennyiben szükséges, a rendőrség bevonásával - az okok és felelősség kérdését. Az Index helyszíni tudósítója egy tűzoltótól úgy értesült, hogy emberi mulasztás okozta a tüzet: egy ott dolgozó idős nő hígítós kannát vitt magával, a kanna azonban lyukas volt és folyt belőle a hígító, majd feltehetőleg egy égő cigaretta parazsától hirtelen belobbantak a tűzveszélyes anyag gőzei. A Lánglovagok.hu úgy fogalmaz, hogy "az egyik női munkás kannában pácszeszt hozott a raktárba, azonban menet közben a szesz kifolyt, s amikor a dolgozó a kazán közelébe ért, a gyúlékony anyag a földön begyulladt, visszaégett, s más, ott tárolt vegyi anyaggal érintkezve robbanást okozott".

Kiemelt fokozat

A Havaria Press hírügynökség jelentése szerint a Bányatelepi úti faáruraktárban keletkezett tűz, 50-100 négyzetméteren lángolt a faáru. A Szentendrei Tűzoltóság hármas, kiemelt fokozatú készültséggel vonult hat tűzoltóautóval a tűzhöz, tájékoztatta az Indexet a tűzoltóság ügyeletese.

A tűzoltók délelőtt tízre lokalizálták, fél tizenkettőre pedig már megfékezték a lángokat, az épület füstöl ugyan, de már nem locsolják, a tűzoltók a kétszintes épület belsejében dolgoznak. Az iroda- és raktárépület tetőszerkezet károsodott leginkább, a cég munkatársai jelenleg az irodából pakolják ki a különféle dossziékat és holmikat.


Klikk!

Mivel nem lehetett tudni, hogy veszélyben van-e a lakosság, riasztották a fővárosi polgári védelem vegyi felderítő szolgálatát. Ők a mérések alapján megállapították, hogy nem került a levegőbe olyan veszélyes anyag, ami miatt el kellene rendelni a közelben élők kitelepítését. A lángoló teleptől körülbelül ötven méterre van a legközelebbi lakóépület.

Veszélyes anyagok

A nagyobb gond jelenleg az, hogy az oltáshoz használt habosított víz összekeveredett a kifolyt festékekkel és hígítóval, a környezetszennyező elegy a Duna felé folyik. Emiatt a helyszínre hívták a Fővárosi Tűzoltóság vegyi konténeres autóját, hogy a megfelelő technikai eszközökkel megállítsák és összegyűjtsék a veszélyes keveréket.

A Visegrádi Faipari Kft. nyílászárókat, bútorokat, hang- és tűzgátló ajtókat gyárt, a Pest megyei cég telepén nem volt korábban hasonló tűzeset. A cég vezetői szerint negyvenmillió forintos kár keletkezett a tűzben.

Robbanásos üzemi balesetek Magyarországon az utóbbi öt évben

2002. december 8. - Pest megyében, a százhalombattai kőolajfinomítóban ketten meghaltak, amikor az áramkimaradás miatt leállt üzem újraindításakor robbanás történt egy csőkemencénél.
2004. február 12. - Két halálos áldozatot követelő robbanás következett be Veszprém megyében, a balatonfűzfői Nike Fiocchi Sportlőszergyártó Kft. pirotechnikai üzemrészében, tűzijátéktest szerelése közben.
2004. március 5. - Somogy megyében, Barcson robbanás történt a parkettagyárban, s egy ember súlyosan megsebesült.
2004. augusztus 5.- Hárman meghaltak, amikor robbanás történt a Pest megyei Törökbálinton, a Pyro-technic Kft. gyárának 600 négyzetméteres raktárában, ahol 50 tonna pirotechnikai eszközt tároltak.
2005. február 9. - A Bács-Kiskun megyei Kunadacson hárman meghaltak és többen súlyosan megsérültek, amikor egy fűrészüzem épülete gázrobbanás következtében összeomlott.
2006. május 23. - Felrobbant egy lőszerraktár a Heves megyei Sirokon. Személyi sérülés nem történt, de a környéket a szétrepülő lőszerek és repeszdarabok miatt órákra le kellett zárni.
2006. június 14. - Veszprém megyében, egy balatonfűzfői pirotechnikai eszközöket tároló raktárépületben négy halálos áldozatot követelő robbanás történt. (MTI)