Fákra, tetőkre menekültek az emberek Székelyföldön

2005.08.25. 13:49
Már huszonöt áldozatot követelt Romániában a hatalmas esőzés, és az azt követő áradás. Székelyudvarhelyen és környékén tizenhárman haltak meg, több eltűnt embert keresnek. A szemtanuk szerint emberemlékezet óta nem volt a környéken ehhez hasonló árvíz.

"A víz már visszahúzódott, és megkezdődtek a munkák - mondta az Indexnek Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere. - Rengeteg felajánlást kaptunk már Magyarországról, és a romániai emberektől is. A városunkba érkezik a nap folyamán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Vasile Blaga belügyminiszter, és több tisztségviselő, hogy saját szemükkel mérjék fel a helyzetet."

Az áradások olyan súlyos károkat okoztak, hogy a környék kormányzati segítségre szorul. A településen az első adatok alapján 88 milliárd régi lej (600 millió forint) a károk összege, és ebben nincsen benne a környék falvait ért hatalmas pusztítás.

Már tizenhárom áldozata van a Székelyudvarhelyen történt áradásoknak, három személyt még mindig keresnek, jelentette a Hargita megyei rendőrség az MTI-nek. Romániában 25-re emelkedett a halottak száma.

Holnap temetés

"El sem tudják képzelni hogy mi van itt, ha nem látják a saját szemükkel - mondta az Indexnek Farkaslaka plébánosa. -Többen azt mondják, hogy 1913-ban volt ilyen árvíz, de az sem volt ilyen pusztító."

A kis patak, ami békésen szokott csörgedezni, most házakat, autókat mosott el. Volt, hogy a házak portáján keresztül sodort egy traktort a víz. Az utcákat mindenhol iszap, szenny, és törmelék borítja. Döglött állatok vannak felcsavarodva a még épen maradt villanyoszlopokra. A falu belső részein nincs áram, tiszta víz, de a telefon is elhallgatott. A hidakat is elmosta az áradat, és a mederben összetört autók hevernek. Amelyik házat nem mosta el a víz, annak a falai nedvesedtek át, így vált szinte lakhatatlanná. Mindenki ott húzza meg magát, ahol tudja, mondta a plébános.

Farkaslakán - Tamási Áron szülőfalujában - három áldozat volt. Két idős asszonyt a házában öntött el az iszap, és már nem tudtak elmenekülni. Egy harmadik nő a családjába kapaszkodva próbálta menteni gyerekeit, de elsodorta az áradat. "Holnap temetem mindhármukat" - mondta a plébános.

Katasztrófális helyzet

Helyi lapok beszámolói szerint a környező településeken is kaotikus a helyzet. Kedden az esti órákban a Sürgősségi Esetek Felügyelőségének osztaga, tűzoltók, a csíkszeredai és székelyudvarhelyi hegyivadászok, csendőrök katonai kétéltű járművekkel, teherautókkal igyekeztek menteni a házakban rekedt személyeket. Constantin Strujan prefektus helikoptert is igényelt, mivel Siménfalván több személy is fákra menekült az ár elől. A helikopter az időjárási viszonyok miatt nem tudott felszállni.

Nyikómalomfalván három méter magasan állt a víz, fákat csavart ki, autókat sodort magával. Egy helyi lakos a Hargita Népének elmondta, hogy először csak a kerítésre mászott fel, később már a tetőn kellett menedéket keresnie. De volt, aki egy kapulábba kapaszkodott, és azzal együtt sodorta el az ár.

A Székelyudvarhely-Székelykeresztúr szakaszon leállt a közlekedés, miután leszakadt a galambfalvi híd. A víz 800 házat árasztott el, 11 híd használhatatlan, 30 hektár termőföld van víz alatt, valamint 31 helység maradt villanyáram nélkül. A helyi beszámolók szerint szünetel a telefon- és az ivóvíz szolgáltatás is.

Újból népszámlálást kell tartani az érintett településeken, mert nem tudni, hogy vannak-e még eltűntek, nyilatkozta a romániai lapoknak Radu Sandu, Moldovan megyei rendőrparancsnok, aki szerdán a helyszínen volt. Az elhunytak 62 és 90 év közöttiek. Becslések szerint 1 450 000 köbméter víz vonult le az áradással, másodpercenként 200 köbméteres hozammal.