Hajtóvadászat a szökött, lövöldöző rab ellen

2006.09.06. 15:34
Hajtóvadászatot indított a New York-i rendőrség az ellen a szökött rab ellen, aki még áprilisban megszökött a börtönből, majd júniusban meglőtt egy rendőrt, csütörtökön pedig megölt és megsebesített két további rendőrt. A nyomozás központja egy közkedvelt vadászövezet szívében van, a környékbelieket óvatosságra intették.

A New York-i rendőrség hajtóvadászatot indított egy szökött rab, Ralph Phillips után, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy rendőrt megölt, két másikat pedig megsebesített. A rendőrség óvatosságra intett mindenkit, és felszólította az Egyesült Államok Chautauqua megyéjének lakóit, hogy éjszakára zárják be az ajtókat, és a vadászszezon épp aktuális kezdetekor egyelőre tartózkodjanak a vadászattól, írja a New York Times.

A szökevényt, aki Amerikában „Bucky” néven vált közismertté, június óta keresik nagy erőkkel, ekkor kapott lőtt sebet egy motoros rendőr, és a nyomozás szálai hozzá vezettek. A hajtóvadászat Phillips ellen tovább fokozódott csütörtökön, ekkor két rendőrt ismételten meglőttek. Wayne E. Bennett főfelügyelő úgy fogalmazott, hogy lesből támadtak egy kézi ágyúhoz hasonló fegyverrel.

Az egyik rendőrnek, Joseph Longobardnak amputálni kellett a lábát, majd egy nappal a műtét után, vasárnap életét vesztette. Társa, Donald Baker, aki hasi sérülést szenvedet, még mindig kritikus állapotban van.

Szabadrablás

Gregory J. Edwards, Chautauqua megye elöljárója felszólította a lakosságot, hogy tartsák lakásukat és autójukat zárva. A városi rendőrség indoklása szerint a környék lakói közt uralkodó bizalmas légkör hozzásegítette az április eleje óta szökésben lévő Phillipset, hogy búvóhelyet találjon, és folyamatosan ellátmányt szerezzen magának, az emberek ugyanis nem zárják éjszakára sem otthonaikat sem autóikat.

Az egyébként autólopás miatt elítélt férfi eddig a gyanú szerint 15 járművet tulajdonított el a környékről, amihez még túl nagy szakértelemre se volt szüksége, a legtöbb autóba a slusszkulcsot is "odakészítették".

Felfegyverkezett

Phillipset gyanúsítják azzal is, hogy egy helyi üzletből ellopott 41 puskát. A hatóságok kedden arról számoltak be, hogy az elrabolt fegyverek közül 33-at megtaláltak Ludlow városában egy magánlakásban. Pennsylvania állami rendőrsége őrizetbe vette a 31 éves Todd A. Nelson helyi lakost, aki a vád szerint akadályozta Phillips letartóztatását. Nelson a későbbiekben az ügy egyik legfontosabb tanúja lehet.

„Igazi falusi életmódunk van, nyugalom és békesség, de mostanában kissé nyugtalanul alszunk” – mondta a megyei elöljáró, Edwards keddi sajtótájékoztatóján.

A vadászat a környékbeliek egyik legfontosabb tevékenysége, mindig is az volt. A nyomozás idejére azonban megkérték őket, hogy még ne kezdjék meg az idei vadászszezont, bár elvileg már péntek óta tart a liba és a mókus szezonja, és már készülnek a szarvasvadászatra is. Engedélyeket egyelőre nem adnak ki.

Nem bírják ki

„Meg lennék lepődve, ha nem lenne valaki, aki ismer valakit, aki kiment vadászni, pedig nem véletlenül kértem meg a lakosokat, hogy most ne vadásszanak, amíg meg nem oldódik a Phillips-ügy. Tudom, hogy túl nagy dolgot kérek tőlük” – magyarázta Edwards. A legkedveltebb vadászterep éppen a szökevény utáni nyomozás központja is.

„Ez egy veszélyes terület, van rá esély, hogy Ralph Phillips ott bujkál valahol, és aki vadászni indul arrafelé, veszélybe kerülhet az élete” – mondta Rebecca Gibbons, a rendőrség szóvivője. „Rengeteg hívást kapunk olyan történetekkel, hogy egy fegyveres a fák között álcázza magát. Ha valaki betelefonál, mi kivizsgáljuk, de ez rengeteg energiánkat felemészti. Arra kérjük az embereket, hogy legyenek óvatosak, és ha rendőröket látnak valamerre, mihamarabb távozzanak a környékről.”