Dühöngésbe torkollt az örömünnep

2006.01.04. 10:28
Három óráig hihettek a nyugat-virginiai Sago melletti szénbányában rekedtek csodás megmenekülésében a rokonok. Amikor kiderült, hogy a 12 bányász megmeneküléséről szóló hír hamis, dühödt káosz alakult ki. A bányavállalat igazgatója félreértésre hivatkozik, de arra nem adott magyarázatot, hogy miért nem cáfolták azonnal a téves hírt.

Dühödt káosz alakult ki a nyugat-virginiai Sagoban, miután kiderült, hogy a korábbi téves híradásokkal szemben nem 12, csak egy bányász élte túl a január 2-i bányarobbanást. A tárnában rekedt bányászok rokonai három órája ünnepelték rokonaik túlélését, amit Joe Manchin, Nyugat-Virginia kormányzója személyesen is megerősített nekik.

Káosz

Amikor kiderült, hogy a hír - amit a CNN nyomán az összes hírügynökség is világgá kürtölt - hamis, ökölpárbajok alakultak ki és eluralkodott a káosz, írja a Guardian.

"Szívszorító" - jellemezte a helyzetet a téves hírt korábban megerősítő Manchin, aki szerint nincs még itt az ideje a felelősök keresésének.

Kiszivárgott az álhír

Egyelőre nehéz is kideríteni, hogyan terjedhetett el a hamis örömhír. Ben Hatfield, a bányatulajdonos International Coal Group (ICG) elnöke sajtótájékoztatóján tagadta, hogy a vállalat illetékesei közölték volna a hírt. Mint mondta, az a mentőalakulat irányítóközpontjából szivároghatott ki.


Nézze meg képeinket!

"Futótűzként terjedt, ellenőrizhetetlenül" - mondta. A cég később azért késlekedett a hír kiigazításával, mert pontos adatokra várt a mentés irányítóitól. Hatfield szerint a mentőalakulatok és az irányítóközpont között lehetett félreértés.

Az egyik áldozat a neve elhallgatását kérő rokona szerint a hírt a bánya egyik vezetője közölte telefonon a túlélőkkel. "Az egyik [bányában rekedt munkás] rokona berontott a templomba, hogy élnek!" - mondta. A sagoi baptista templomban gyülekező több száz aggodó hozzátartozó és barát énekelve, örömkönnyekkel küzdve fogadta a hírt.

"Hazugok, mind hazugok" - tört ki a templomból egy zokogó hozzátartozó, amikor kiderült a valóság. "Azt mondták, nincsenek jó híreik" - mesélte egy másik a CNN-nek. "Mindannyian megdöbbentünk. Felfordult a gyomrunk. Olyan érzés, mintha végig hazudtak volna nekünk" - tette hozzá.

Nem volt sok remény

Az álhír szerint a 13 föld alatt rekedt bányászból 12-en élték túl a 41 óráig tartó krízist. Korábban már beszámoltak az egyik keresett bányász haláláról, ami akkor, az életveszélyes szénmonoxidszintről szóló korábbi jelentésekkel együtt teljesen reményvesztetté tette az áldozatok rokonait.

A mentés korábbi szakaszaiban sem akadt semmi bíztató. Hétfőn a magas metánszint akadályozta a mentést, keddre kiderült, hogy a robbanás után az egészségügyi határérték háromszorosát meghaladó szénmonoxidszintet mértek. A mentőalakulatoknak egyáltalán nem sikerült kapcsolatot teremteniük a bányában rekedtekkel, akik nem válaszoltak a kopogásokra. A leeresztett kamerák sem mutattak életre utaló jeleket.

Nem csoda, hogy ezek után fesztiválhangulat alakult ki a bányászok csodás megmenekülésének hírére, ami aztán a cáfolatok után keserű dühöngésbe fordult.