Eladó a világ legkisebb állama

2007.01.08. 15:03
Eladó a világ legkisebb "állama", a britek által az Északi-tengeren épített acélplatform, amely Sealand hercegség néven szerepel kikiáltása, 1967 óta - jelentette hétfőn a The Times című londoni napilap. Sealandet egyébként a világ egyetlen másik állama sem ismerte el.

Az újság tudomása szerint a mesterséges sziget tulajdonosai legkevesebb nyolc számjegyű összeget akarnak birodalmukért, de hogy pontosabban mennyit, azt nem tudni.

Az 550 négyzetméter területű, két pilléren álló acélplatformot 1941-ben, a második világháború idején hozták létre mintegy 11 kilométerre a brit partoktól, tehát nemzetközi vizeken. A brit fegyveres erők a német támadások elleni támpontul használták az építményt.

Eljött az idő a fiatalításra

A csak helikopterrel elérhető sziget lakói a maguk kikiáltotta miniállamot különösen a tengeri környezet, a kizárólagos magántulajdon és az adómentesség miatt kedvelik.

Paddy Roy Bates, a brit hadsereg őrnagya 1967-ben foglalta el és nyilvánította nemzetközi vizeken létező önálló állammá a szigetet, magát pedig hercegnek nevezte ki.

Nem tudni, hogy a tulajdonosok tulajdonképpen miért akarnak annyi év után megválni a kis tengeri paradicsomtól. "Több mint negyven éve birtokoljuk ezt a szigetet, az én apám 85 éves" - mondta a The Timesnak Sealand hercege, Michael (Mihály), hozzátéve: alighanem eljött az idő egy kis fiatalításra.

Alkotmányuk is van

A miniállamot nemzetközileg nem ismerték el, sőt 1968-ban a brit haditengerészet megkísérelte elűzni Batest a szigetről, de amikor onnan figyelmeztető lövéseket adtak le, felhagyott a próbálkozással. Később egy brit bíróság úgy ítélkezett, hogy a mesterséges sziget nem Nagy-Britannia felségterülete.

1974-ben Sealandon saját alkotmányt fogadtak el. Négy évvel később német és holland üzletemberek puccsot hajtottak végre a "hercegség" területén, de kísérletük elbukott: rövid ideig hadifogságban tartották, de aztán szabadon engedték őket.