Felakasztotta magát a sorozatgyilkos orvos

2004.01.13. 11:33
Felakasztva találták börtöncellájában a brit kriminalisztika egyetemes történetének legvéresebb kezű sorozatgyilkosát, egy orvost, aki vélhetően több száz betegét tette el láb alól. Harold Shipmant Wakefield börtönének keddi hivatalos bejelentése szerint aznap reggel, brit idő szerint fél hétkor találták meg felakasztva.
A börtönszemélyzet két órán át próbálkozott újjáélesztésével, mindhiába. A közleményből nem derül ki, hogy Shipman mire akasztotta fel magát, de a londoni rádió forrásai szerint lepedőből sodort kötelet magának.

Harold Shipman, aki Manchester egyik elővárosában volt körzeti orvos, huszonhárom év alatt - 1975 és 1998 között - a vizsgálat szerint legalább kétszáztizenöt betegével végzett, többnyire túladagolt fájdalomcsillapítók beadásával. Shipman azonban, aki a rendőrségi vizsgálat és a bírósági per idején végig tagadta a terhére rótt gyilkosságsorozatot, cellájában később egy rabtársának azt mondta, hogy valójában több mint ötszáz beteget ölt meg.

Tizenöt a kilencszázból

Harold Shipman
A vád gyanúja szerint nem kizárható, hogy az őrült orvos lelkén még ennél is sokkal több beteg halála szárad: az ügyészség annak idején csaknem kilencszáz haláleset ügyében kezdett vizsgálódni. A 2000-ben lezajlott per során a vád végül megelégedett tizenöt gyilkosság bizonyításával; ezek miatt az akkor 58 éves Shipmant tizenötszörös életfogytiglanra ítélték. A bíróság annak idején elrendelte azt is, hogy ez esetben a büntetés tényleges életfogytiglan legyen, vagyis a gyilkos orvosnak nem volt reménye szabadulásra.

Shipman akkor bukott le, amikor utolsó áldozatának - egy 81 éves hölgybetegnek - a családja 1998-ban feljelentést tett a rokon váratlan és ésszerű orvosi magyarázat nélkül maradt halála után. Az orvos zömmel női áldozatainak életkora 40-től 98 évig terjedt.

Hasadt tudattal gyilkolt

Shipmant tavaly nyáron szállították át Wakefield börtönébe, ahol nem volt különleges őrizet alatt, és nem számoltak esetleges öngyilkossági kísérletével. A kedden nyilatkozó független szakértők szerint ez érthetetlen, mert Shipmanről a vizsgálat idején megállapították, hogy ön- és közveszélyes mértékű tudathasadásban szenved.