A rendőrség akadályozta meg a szkinhedháborút

'Szerencsétlen véletlen' folytán egy szombat esti antirasszista rendezvény helyszínétől ötven méterre beszéltek meg találkozót egy Vér és Becsület által szervezett koncertre a neonáci szkinhedek. Helyszínen tartózkodó tudósítóinkra rendőrök vigyáztak.
Nem tudjuk pontosan, merre kell menni a Nagyvárad téri Kupola Klub felé, a szombat esti Sound of the Streets elnevezésű rendezvény helyszínére, ahol magyar és olasz antirasszista zenekarok lépnek fel, de ismerőseink a telefonban megnyugtatnak: "Meg fogjátok ismerni, egy csomó rendőr áll előtte". Valóban megismerjük, és azt is azonnal látjuk, hogy a rendőrök ezúttal nem a környékbeli lakók telefonjaira szálltak ki, csendesebb vígadást eszközölni, hanem a bentieket védik. "Jó, hogy villamossal jöttetek" - fogadnak bennünket, mint kiderül azért, mert a másik irányból érkezőket megköpködték az ötven méterre, a Nagyvárad téri metró kijáratánál gyülekező neonáci szkinhedek, akik így ránézésre lehetnek vagy százötvenen.

Titkos helyszín

Ian Stuart Donaldson
Ian Stuart Donaldson a talán legismertebb neonáci szkinhedzenekar, a brit Skrewdriver énekese volt, autóbalesetben halt meg 1993 szeptember 24-én. Donaldson alapította 1979-ben a Blood & Honour (Vér és Becsület) elnevezésű szervezetet, melynek haláláig egyik prominens vezetője volt. A Blood & Honournak, eredeti brit szekciója mellett, azóta számos európai országban és az Egyesült Államokban is alakult csoportja, a német szekciót 2000 szeptemberében betiltották. A csoport tagjai gyakran használják a 28-as számot a szervezet megnevezésére, az angol ábécé második és nyolcadik betűjére (B és H) utalva. Vér és Becsület néven 2001 januárjában alakult Magyarországon hungarista csoport, amit egyesületként 2002 januárjában vett nyilvántartásba a Legfelsőbb Bíróság.
Azt már korábban hallottuk, hogy szerencsétlen módon éppen a Nagyvárad téri metrómegállóba beszéltek meg találkozót a Vér és Becsület* által szervezett koncertre a nemzeti érzelmű fiatalok, innen buszokkal szállították volna őket a rendezvény titkos helyszínére, de úgy tűnik, mégsem mentek sehová. "Ezek ránkszerveztek" - halljuk innen-onnan, később kiderül, hogy nem erről van szó, hanem a hely, ahol az Ian Stuart-emlékkoncert (Ian Stuart Donaldsonról és a Vér és Becsületről lásd keretes írásunkat) lett volna, visszamondta, a társaságnak ezért nincs hová mennie.

Mindezek ellenére úgy tűnik, a benti nagyjából száz embert - akik között szintén nagy számban akadnak szkinhedek, de természetesen az antirasszista fajtából - különösebben nem izgatja a sarkon gyülekező ellenlábas banda, úgyhogy el is kezd játszani a Böiler zenekar. A második szám környékén tarthatnak, mikor megbolydul a terem. "Megindultak, bazmeg" - halljuk a hátunk mögül, az ablakokon át látszik is, hogy a több mint száz bőrfejű a Kupola felé tart, amit összesen nyolc rendőr őriz, szóval nem érezzük magunkat teljes biztonságban. Körbenézünk, megfelelő búvóhely után kutatva, közben azon tűnődünk, hogy segítene-e most érdemben a "Press" feliratú neonzöld mellény, amit éles helyzetekben a riporterek szoktak viselni, vagy csak annyi haszna lenne, hogy nem a kabátunk koszolódna össze, amikor feltörlik velünk a padlót. A zene leáll, de a bentieket sem kell félteni, elkezdenek kifelé nyomakodni az ajtón. Az olasz zenekarok tagjai és a velük érkezett cd- és pólóárusok rezignáltan tekingetnek kifelé az ablakon, valószínűleg nekik nem teljesen ismeretlen a látvány.

Rendőrautók hada

Ekkor a semmiből öt-tíz járőrkocsi kerül elő, elállják az utat, a környéket kék villogók világítják be. Pár perc múlva látjuk, hogy a bőrfejűek többsége villamosra száll. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a rendőrök terelték-e fel őket, vagy önszántukból szálltak fel, de abban megegyezünk, hogy nem szívesen utaznánk most azon a járművön. Egy olvasónk beszámolója szerint kicsit később a 2-es villamost megállították a rendőrök a Vágóhíd utcai megállóban, a "rendőrautók hada" két sávot foglalt el, gyűrűt vonva a villamos köré. Miközben a rendőrök a villamosról szedték le a bőrfejűeket, a HÉV vágóhídi végállomásánál egy sereg autó fékezett le a külső sávban, bennük szintén szkinhedek ültek, később pedig "óriási sebességgel haladó" autókat lehetett látni haladni Soroksár irányába, számol be az olvasó.

Tekintse meg képeinket!
A bentiek szerint a nácik Budára mentek, a Kis Olimpia sörözőbe ("Van nekik ez a helyük, tudod" - magyarázzák), de valószínűleg még visszajönnek. Ezt már nem szeretnénk megvárni, bár tudjuk, hogy a rendőrök zárásig nem mennek sehová, de egy adrenalinlöket elég volt erre az estére. Biztos, ami biztos, taxit hívunk, a sofőr elmondja, hogy a környező mellékutcákban gyülekeztek a járőrök az elmúlt órákban, így tudtak fél perc alatt ott teremni. A buli éjjel kettő körül, további rendbontás nélkül ért véget, tudjuk meg később.

'Laza punkbuli'

"Úgy hiányzott ez nekünk, mint egy falat szar" - foglalta össze tömören aggodalmait a Kupolába szervezett koncertek gazdája. A promóter az álcahálóval "védett" kiülős részen figyeli a rendőri felvonulást és a szkinhedek villamosra pakolását. A végig a frontvonalban helytálló harmincas férfi tanúja volt a Blood and Honour magyar tagozata által összecsődített bőrfejűek megindulásának. Elmondása szerint a helyszínt biztosító körülbelül nyolc rendőr akkor hívott erősítést, amikor az egyik bakancsos megpróbálta megütni az őt feltartóztató rendőrt. A fenyegető magatartás miatt pár perc alatt csaknem harminc rendőrjárőr termett a helyszínen, akik feltehetőleg a közeli kerületekben cirkáltak készen az esetleges beavatkozásra.

A promóter egyrészt a "laza punkbulit" ígérő antirasszista társaságot hibáztatta a kialakult helyzetért, mondván "ha előre tudom, hogy ez lesz, akkor nem megyek bele", szerinte direkt a raszisták provokálására hozták össze a zenekarokat. "Itt eddig csupa sikeres koncert volt, nosztalgia rock'n'roll, Guns'n'Roses-tiszteletzenekar, SOTE-s estek, és a hiphoppartikon sem volt soha gond, legfeljebb ha egy-két beszívott arc leesett a székről." A koncertek gazdája most attól tart, hogy a következő napokban visszajöhetnek a szélsőjobbos szkinek és bosszúból szétszedik a helyet, amikor már nem lesznek itt a rendőrök, hogy megvédjék a Kupolát. A hangosítást intéző férfi ettől nem tart, szerinte rendbontás bármilyen bulin kialakulhat. Ő egyébként teljesen értetlenül állt a történtek előtt, hiszen "ilyen a világon nincs, hogy valakik csak azért menjenek oda egy szórakozóhelyhez, hogy balhézzanak."

'Nem vagyok se zsidó, se cigány'

A Lelkiismeret'88 Bácsfi Diánáról
A Lelkiismeret'88 szombaton közleményben határolódott el Bácsfi Diánától:
"Az utóbbi napokban a magyar médiában több helyütt megjelent és megemlítődött Bácsfi Diána (a Magyar Jövő Csoport vezetője) fényképe és szereplése, amit egyes politikai személyek megpróbálnak összemosni a Lelkiismeret Csoport munkájával, így most e közleményünkben kívánjuk tisztázni magunkat a sanda gyanúsítás alól, hogy valaha is közünk lett volna Bácsfi Diana személyéhez, vagy bármilyen tevékenységéhez. [...] Az illető hölgy a Lelkiismeret'88 rendezvényein sohasem és semmilyen formában sem szerepelt. Vele csoportunknak közössége sohasem volt, mivel öncélú provokatív megmozdulásaitól feltűnésétől fogva elzárkóztunk, sőt külön elhárítási stratégiát dolgoztunk ki vele szemben. [...] A velünk való összemosási kísérletek alapját egy olyan, nem csoportunk által szervezett rendezvényen készült fotósorozat szolgáltatja, amely rendezvényen néhány szimpatizánsunk is megjelent, és előzetes helytelenítésünk ellenére a mi általunk biztosított hangosítással olyanok is szót kaptak, akikkel egyébként közösséget nem vállalunk."
"Tudjuk, itt sem lesz már több MARSH-buli. Pedig nem mi tehetünk róla, hogy a kopaszok idejöttek balhézni" - magyarázta 'Kockás' Tomi, aki jegyszedőként a bejáratnál tartotta a frontot. A külsőségekben klasszikus szkinhedjegyeket (kopasz fej, bakancs, katonai ruhadarabok) viselő srác elmondta, hogy ilyen atrocitásra még nem volt példa eddig, bár voltak kisebb-nagyobb összezördülések, például a Vörös Lyukban. "Volt, hogy lejött néhány kopasz, mondták, csak szórakozni akarnak, mert nekik nincs hova menni, mondtuk jól van, gyertek, de nem akarunk balhét, viselkedjetek is úgy. Aztán ahogy múlt az idő, elkezdtek nekivetkőzni, előkerültek a náci tetoválások, a horogkeresztes pólók, és ez persze sokaknak nem tetszett, úgyhogy megkértük őket, távozzanak, visszakapták a jegy árát is."

"Nézd, én nem vagyok se zsidó, se cigány, de mindig elfog valami rosszullét, amikor ezeket a rasszistákat látom" - teszi hozzá Tomi, aki szerint a rasszista szkinhedek tartanak az antirasszistáktól, és ezért nem volt még komolyabb összetűzés a két csoport között. A Magyar Antirasszista Skinheadek (MARSH) egyébként távol állnak mindenféle politikai szervezettől, sem jobb, sem baloldalon nincsenek pártkötődéseik, ők maguk sem szerveződnek semmilyen hierarchikus rendbe. "Ez leginkább egy nagy baráti társasághoz hasonlítható, nincsenek vezéreink, egyformán tisztelünk mindenkit aki közénk tartozik. Nem is vagyunk annyira megosztottak, mint a rasszista szkinek, akik között a sokféle zavaros politikai ideológia miatt különféle konfliktusok vannak, például az egriek összebalhéztak a debreceniekkel, a debreceniek a nyíregyháziakkal, sokszor van hogy összeverekednek" - mesél az ellentáborról 'Kockás', aki szerint a napokban tapasztalható sajtóérdeklődés is ennek köszönhető, utal a Bácsfi keltette közfelháborodásra.

'Ellenérzések'

"Még szeptember másodikán érkezett a budapesti rendőrfőkapitány helyetteséhez a kérelem, hogy egy nagyobb - legfeljebb kétszáz fős - baráti társaság gyülekezne a Nagyvárad téren, hogy aztán együtt elvonuljanak egy magánszemélyek által szervezett kulturális rendezvényre" - tudtuk meg másnap Bajusz Ferenc főhadnagytól, a nyolcadik kerületi rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának vezetőjétől. "Beadványuk szerint legkésőbb este nyolcig buszokkal távoznak a térről, ahol hangosítás, szónoklatok, fellépők nem lesznek." Mint egy későbbi információ alapján megtudtuk, a téren található Kupola nevezetű szórakozóhelyen egy másik társaság rendezvénye okozhat gondot, mivel a két csoport ellenérzéseket táplál egymás iránt. Mivel a mi feladatunk a közterület rendjének fenntartása, kettős biztosítással készültünk a szombat estére." A nyolcadik kerületi rendőrök nyolc fővel a Kupolát védték, míg a Nagyvárad téri parkolóban gyülekezőket négy járőrkocsival tartották szemmel. "Telt-múlt az idő, de a beígért buszok nem jöttek." A téren csoportosuló szkinhedek ekkor "elvonultak demonstratíve a Kupola előtt", mire valaki értesítette a BRFK-t, hogy verekedés készül a téren. Erre tíz-tizenkét autóval további rendőrök érkeztek a helyszínre, és így összesen mintegy harminc rendőr állt a két farkasszemet néző, "ellenszenvüknek hangot is adó" társaság ütközőzónájában.

Klikk a képre!
Az öklüket rázó bőrfejűek csoportja, körülbelül nyolcvan-száz fő végül felszállt az épp érkező 24-es villamosra, "garázdaság nem történt, rendőri intézkedésre nem volt szükség, a szkinhedek rendezői végig együttműködtek az őket a Haller utcán végigkísérő közrendvédelmi alosztály rendőreivel". "Nekünk az volt a dolgunk, hogy megvédjük a Kupolát, de ha nem jönnek ki a BRFK-tól, akkor sem történt volna szerintem semmi" - vélekedett a főhadnagy. Kérdésünkre, hogy tisztában van-e a rendőrség azzal, hogy léteznek antirasszista szkinhedek is, Bajusz Ferenc azt válaszolta, "nehéz őket megkülönbözetni, de persze vannak a rendőrségnek erre szakosodott munkatársai. A mindennapokban azonban az számít, hogy betartják-e a törvényeket, a rendőröknek pedig pontosan leírják a jogszabályok, hogy mikor kell intézkedni. Nálunk nicsenek pirosak, kékek, vagy sárgák, csak törvényt betartók és törvényt megszegők." Felvetésünkre, hogy tapasztalható-e valamiféle szemléletváltás a rendőrségnél, miszerint korábban a hasonló szituációk során nem avatkoztak be, hanem hagyták kibontakozni a balhékat, ezúttal azonban a két fél közé álltak, annyit válaszolt a nyolcadik kerületi alosztályvezető, hogy "ilyen nincs, nem lehet arról beszélni, hogy a hatóság valamelyik társaságot jobban kedvelné a másiknál."

*Cikkünk megjelenése után megkereste lapunkat Domokos Endre János, a Vér és Becsület egyesület ügyvivője, aki pontosításképpek közölte: a koncertet nem a Vér és Becsület szervezte, hanem a Blood and Honour magyar tagozata; "a két szervezet nem egy és ugyanaz, bár a viszony baráti".