'Iszonyú fékcsikorgás, majd sötétség'

2005.08.01. 17:05
A Vám- és Pénzügyőrség egyik kiképzőiskolájának parancsnoka valószínűleg részegen vezette autóját, és elgázolt egy férfit vasárnap hajnalban Visegrádon. Az orvosok szerint legalább fél év mire nagyjából rendbe jönnek az elgázolt solymász lábai. Szabó László kórházi ágyán az Indexnek elmondta, kicsit neheztel amiatt, hogy az ezredes még csak nem is érdeklődött, mi van vele.
Felfüggesztették az ezredest
"A Vám- és Pénzügyőrség hivatásos állományába tartozó vezető magatartásának megítélése a legszigorúbb erkölcsi mérce szerint kell, hogy megtörténjen" - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Pénzügyminisztérium. A tárca a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának illetékes vezetőitől munkáltatói nyilatkozatot kért, majd úgy döntött, hogy kezdeményezi a közúti balesetet okozó pénzügyőr ezredes vezetői munkaköréből történő felfüggesztését - írta közleményében a tárca.

"A solymászat az életem, pont most ért volna a munkám arra a pontra, hogy egy komoly hagyományőrző műsor alapjait le lehetett volna rakni. Négy fiatal madarat vásároltam nemrég, most a nevelésük kútba esik, mivel előreláthatólag fél évig is eltarthat míg a lábam rendbejön" - mondja a kórházi ágyon a vasárnap elütött Szabó László, aki tíz éve dolgozik solymászként.

A férfit még vasárnap hajnalban gázolta el a VPOP egyik ezredese, azóta megműtötték, a jobb lábából mindenféle fémdarabok, csavarok és merevítők állnak ki, testén többfelé kisebb zúzódások, bal szeme egyetlen hatalmas véraláfutás. Két diplomája van (agrármérnöki, és felsőfokú vadászati), gyerekkora óta solymász akart lenni, és az utóbbi időben érte el, hogy ismerik és megismerik a különféle várjátékokon, hagyományőrző rendezvényeken tartott bemutatóknak köszönhetően.


Szilánkosra tört lábak

Fuccs a nyári programoknak

A baleset miatt egyfelől a több évre előre tervezett munkája szenvedett törést, mint mondja, legalább két év míg újabb fiatal madarakkal újra kezdheti az idomítást. Másfelől a nyári szezon miatt is rosszkor jött a gázolás, a solymászt és madarait legalább hat helyre várták még, többek között a hortobágyi vadásznapokra, a diósgyőri várjátékokra.

Az orvosok szerint legalább hat hónap mire rendbe jön nagyjából a két borzalmasan összetört végtag, de a teljes gyógyulás igen távoli, az is elképzelhető, hogy a baleset maradandó sérüléseket okozott. "Egyedül abban reménykedem, hogy sportolói előéletem és a munkám segít majd a teljes felépülésben."

Nyáresti gázolás

A baleset a szokásos nyáresti koncertek, műsorok idején történt, amikor sokan vannak a visegrádi utcákon, több helyszínen is folyik a mulatság. A balesetre alig emlékszik. "Egy barátommal és annak barátnőjével tartottunk egy koncertre, amikor a Visegrád Hotelnél lévő kanyarból kivágódott fékezve a Skoda. Iszonyú fékcsikorgás, majd sötétség." Az ütközés ereje a levegőbe röpítette, átbuckázott az autón és az aszfaltra zuhant. Mindkét lába szilánkosra tört, a balt sikerült összeszegecselni az orvosoknak, a jobbot azonban merevítő szegekkel kellett összerakni.


Fél év mire nagyjából rendbejön

A balesetet határtalan szerencsével túlélő solymász nem kárhoztatja igazán a kocsit vezető pénzügyőr-ezredest. Csupán amiatt neheztel, hogy az érdeklődés legkisebb jelét sem mutatta idáig, még egy telefont sem eresztett meg, hogy jól van-e a gyalogos, akit elgázolt.