Százszor erőszakolták meg az elrabolt 13 éves lányt

2006.09.11. 16:58
Elrablásáról, 36 napos fogvatartásáról és megerőszakolásáról beszélt a Der Spiegel német magazinnak a most tizennégy éves Stephanie Rudolph. Az eset nemcsak a megélt borzalmak miatt tanulságos, hanem a rendőrség felelősségét is felveti: a nyomozásban súlyos hibákat vétettek, emiatt nem sikerült időben megtalálni és kiszabadítani a lányt.

Bár a nemrégiben nyolcéves fogságából kiszabadult Natascha Kampusch esetében egyelőre nem tudni, azóta öngyilkossá lett elrablója megerőszakolta-e, egy tizennégy éves német lány sok hasonló momentumról számol be, mint osztrák sorstársnője. A német Stephanie Rudolph ugyan "csak" 36 napig volt egy férfi fogságában, de ezalatt a megaláztatások sorát élte át.

A drezdai lány még tizenhárom éves volt,amikor január 11-én reggel hét órakor elköszönt szüleitől és az alig egy kilométerre lévő gimnáziumba igyekezett. Alig tette meg az út egynegyedét, amikor valaki hátulról befogta a száját és a közelben parkoló kisbuszba tuszkolta. A munkanélküli Mario M. azzal fenyegette meg a kislányt, hogy ha kiabálni mer, azonnal megöli. A férfi megbilincselte Stephaniet, s egy lezárható faládába bújtatta.

Ágy, tévé, videó

Stephanie kezdetben abban reménykedett, hogy a férfi váltságdíjat követel majd érte, s ha ezt kifizetik, szabadon engedi. Az út az autóval csak néhány percig tartott. A férfi a ládát - benne a lánnyal - becipelte egy magasföldszinten lévő bérlakásba. Mint utólag kiderült, a borzalmak háza mindössze 500 méterre volt a lány otthonától.

A 17 négyzetméteres, műanyagpadlós szobában egy matrac, egy duplaágy, három kamera, egy tévé, egy számítógép és egy főzőlap volt. Mario M. azt mondta a lánynak: fel akarja venni őt videóra, aztán hazamehet. A lánynak le kellett vetkőznie, a férfi maga mellé fektette és azt kérdezte tőle, mit tanult a szexről. Reggel fél tíz volt, amikor Mario M. először megerőszakolta a lányt.

Ezután a tévé elé ültek és együtt néztek egy gyermekműsort. Dél körül a férfi újra megerőszakolta a lányt, délután elkészültek az első videófelvételek, este következett a harmadik aktus. A férfi a lányt éjszakára a falban lévő karikához kötötte és megfenyegette, hogy ha kiabálni mer, megfojtja.

Mosolyognia kellett

Stephanie reggel kapott fogkefét, zsemlét és lekvárt. Innentől minden úgy történt mint a legelső napon: erőszak, tévézés, evés, erőszak, filmezés. A férfi arra kényszerítette a lányt, hogy a mosolyogjon a filmfelvételek közben. Mario M. tulajdonképpen módszeresen, lépésről-lépésre végigcsinálta és a lefilmezte a lánnyal a keménypornóból ismert összes helyzetet. A 36 nap alatt több mint százszor erőszakolta meg Stephanie-t.

Az elrablónak két arca volt: folyamatosan fenyegette a lányt, pofonokat adott neki. Amikor például a tévében látta, hogy a rendőrség keresi a lányt, magán kívül azt üvöltötte, hogy a lányt a kutyájával fogja felzabáltatni, majd újra brutálisan megerőszakolta.

A férfi ugyanakkor néha „kincsemnek” szólította Stephanie-t, azt mondta, hogy gyermekeket akar tőle és örökre együtt akar élni vele. Újra és újra azt kérdezte a lánytól, szereti-e őt, amire a lány inkább igennel válaszolt, nehogy feldühítse fogvatartóját. A napok előrehaladtával a lány már tárgyalni is tudott a férfival. Azt kérte például, hadd elégítse ki úgy, hogy az neki ne okozzon fájdalmat.

Elejtett levél

Ha a férfi elment a lakásból, a lányt bezárta a faládába. Bár egy idő után esténként még az utcára is kimentek sétálni, a lány nem mert menekülni és segítségért kiáltani. Az egyik ilyen esti séta alkalmával azonban eldobott az utcán egy kis cetlit, amelyen segítséget kért és megadta elrablója címét. A levelet február 15-én egy kutyasétáltató találta meg. Nem sokkal később a rendőrség letartóztatta Mario M-et és Stephanie szenvedései véget értek értek.

Azóta hét hónap telt el, s a lány megpróbálja feldolgozni a szörnyűségeket. Újra iskolába jár, de a kopasz emberektől mindig megretten az utcán. Az eset kínosan érinti a rendőrséget, amely a lány eltűnése után folyamatosan rossz nyomon járt.

A rendőrök kezdetben azt hitték, hogy a lány megszökött otthonról, Stephanie ugyanis korábban leírta és másnak is elmesélte azt a maga által kitalált mesét, hogy egy nap majd egy hatalmas sztár lányaként tűnik fel. A rendőrség azt is feltételezte, hogy valaki zsarolni akarja a családot és váltságdíjért rabolta el Stephanie-t, sőt a gyanú egy ideig az apára és a lány bátyjára terelődött.

Tévúton a rendőrség

Csak Stephanie elrablása után három héttel végezte el a rendőrség azt a rutinellenőrzést, amikor egy adatbázisban megnézték a lány háza közelében lakó, szexuális bűncselekményekért elítélt személyek listáját.

A keresés nem adott ki eredményt, holott Mario M-et 1999-ben már elítélték egy 14 éves lány megtámadása és megerőszakolása miatt. Az adatbázisban azonban a férfi „szexuális indíttatású bűnelkövető”-ként szerepelt, a nyomozók viszont egy másik keresőkifejezést használtak. Megnézték egy másik adatbázisban is szóba jöhető személyeket, itt azonban csak 2001-ig visszamenőleg kerestek.

Az ügyészség várhatóan szeptemberben fog vádat emelni a munkanélküli férfi ellen. A lány attól fél, hogy újra összetalálkozik az utcán a férfival, ezért abban reménykedik, hogy Mario M. élete végéig börtönben marad.

Mario M. elfogása után megbánást tanúsított, s azt mondta: tudja, hogy bűnt követett el. A férfi ugyanakkor azt is mondta: reméli, hogy Stephanie majd valamikor később belátja, hogy vele a szex tulajdonképpen jó volt.