Élete végéig fegyházban marad a szentkirályszabadjai rém

2006.01.10. 13:40
Jóváhagyta a Győri Ítélőtábla a Veszprém Megyei Bíróság tavaly februári ítéletét, és nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés miatt tényleges életfigytig tartó szabadságvesztésre ítélte Ember Zoltánt, aki öt idős ember haláláért felelős.

Tényleges életfogytiglanra ítélte a szentkirályszabadjai sorozatgyilkost a Győri Ítélőtábla jogerősen kedden. Az elsőfokú döntést helybenhagyó ítélet szerint a vádlott bűnös, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében. A Győri Ítélőtábla ítéletében a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárta, miként azt a Veszprém Megyei Bíróság is tette elsőfokú ítéletében.

A 47 éves Ember Zoltán a Veszprém megyei Szentkirályszabadján öt idős embert ölt meg az elmúlt években.

Saját testvérét sem kímélte

A férfi 1991. október 12-én szabadult korábbi, három éves börtönbüntetéséből, és már aznap meggyilkolt és kirabolt egy egyedül élő 85 éves férfit, akinél gyermekkorában családjával együtt albérletben lakott. Azért verte agyon az idős férfit egy harminc centiméteres villáskulccsal, mert - állítása szerint - több mint tíz évvel ezelőtt az többször bántalmazta édesanyját. A férfi ezután elvitt a házból körülbelül harmincezer forintot.

Ember a következő gyilkosságot 1999 nyarán követte el, amikor összeveszett 49 éves bátyjával, akit puszta kézzel megfojtott, majd megkötözött holttestét egy gazos területen elásta. A holttestet 1999. augusztus 25-én, lakossági bejelentés alapján megtalálta a rendőrség, ám azonosítani nem tudták.

Mindent beismert

A férfi 2002. július 6-án egy 88 éves asszonyt ölt meg, majd rá egy évre, 2003. június 21-én a tetőt megbontva tört be egy 83 éves férfihoz, akit szintén meggyilkolt. Utolsó áldozatát 2004. március 6-án ölte meg, ekkor egy 82 éves nőhöz tört be. Mindhármukkal egy előre elkészített csúszóhurokkal végzett úgy, hogy az idős emberek tulajdonképpen saját magukat fojtották meg.

Ember Zoltánt 2004 márciusában fogta el a Veszprém megyei rendőrség, a férfi kihallgatásakor elismerte a gyilkosságokat. A beismerő vallomás és a bizonyítékok, valamint a szakértői vélemények megerősítették a férfi állításait. A kihallgatáson kiderült, hogy Ember a gyilkosságok végrehajtásakor mindig részeg volt, és minden alkalommal az anyagi haszonszerzés motiválta.