Álruhás rendőrre hajtott rá a vécében egy konzervatív szenátor

2007.08.28. 11:25
Hétfőn került nyilvánosságra, hogy a minnesotai rendőrség még június 11-én szeméremsértő viselkedés miatt letartóztatott egy republikánus szenátort az Egyesült Államokban. A hatóságok jelentése szerint Larry Craig pechjére pont egy álruhás rendőrhöz próbált meg félreérthetetlenül közeledni egy repülőtér nyilvános férfivécéjében. A végül felfüggesztett és közmunkára ítélt szenátor először tagadott, aztán elismerte bűnösségét, most pedig félreértésről beszél.

Szeméremsértő viselkedés miatt tartóztattak le egy szenátort az egyesült államokbeli Minnesota repülőterének férfivécéjében még június 11-én, de a Roll Call című washingtoni lap csak hétfői számában közölte az erről szóló rendőrségi jelentést. Larry Craig 62 éves idahói republikánus szenátor vesztére pont annak a civilruhás rendőrnek tett félreérthetetlen gesztust a nyilvános férfivécében, akit a tilos szexuális ajánlatok felderítésére küldtek az illemhelyre.

Titkos akció a budiban

A titkos akcióban Dave Karsnia őrmester június 11-én délben lépett a vécébe, elfoglalta megfigyelő pozícióját az egyik fülkében, és várt. Alig tizenhárom perc elteltével egy szürkés hajú idősebb fehér férfi jelent meg a fülke előtt, akit később Craigként azonosították. "Láttam, hogy Craig benézett a kulcslyukon, babrált valamit a kezeivel, aztán megint benézett. Ez ment két percen keresztül" - áll a jelentésben.

Craig ezután benyitott az álruhás rendőr melletti fülkébe, és poggyászát az ajtó elé helyezte, Karsnia szerint ugyanis ezzel próbálta megakadályozni, hogy valaki belásson. Az őrmester szerint negyed egy után nem sokkal a szexuális felhívás félreérthetetlen jeleként Craig kopogni kezdett a jobb lábával. Miután néhányszor megismételte a mozdulatot, lábával közeledni kezdett a szomszédos fülke felé. Az őrmester elképedve tapasztalta, hogy a szenátort kicsit sem zavarta, hogy mellettük többen megfelelő módon használták a vécéket. "A többiek jelenléte nem riasztotta el Craiget, aki jobb lábát az én fülkémben a bal lábamhoz érintette" - áll a jelentésben.

Craig később odáig ment, hogy többször is a válaszfal alá csúsztatta jobb kezét, így az őrmester tisztán látta a szenátor arany karikagyűrűjét. Karsnia ezen a ponton úgy döntött, hogy felfedi magát: a földön átcsúsztatta rendőrigazolványát, másik kezével pedig a kijárat felé mutatott. Craig tiltakozott, de az őrmester nem engedett, és újból a kijárat felé mutatott. A másik fülkében tartózkodó férfi ekkor fogta a poggyászait és a vécé lehúzása nélkül sietve elhagyta a fülkét.

Letartóztatásakor Craig nem értett egyet a jelentés tartalmával, a minnesotai rendőröket azonban nem hatotta meg, hogy Craig parlamenti névjegykártyáját lobogtatta előttük. A szenátor azt állította, hogy a lába csak véletlenül ért az őrmesteréhez, kezével pedig egy papírlapot akart felvenni a vécé padlójáról, ami azonban Karsnia szerint nem volt ott.

Álszentnek tartják

Craig augusztus 8-án elismerte, hogy viselkedésével zavarta a rendet, ezért a konzervatív politikust 575 dollár bírság megfizetésére kötelezték és tíznapi - egy év próbaidőre felfüggesztett - közmunkára ítélték. A hír napvilágra kerülése után a szenátor nyilatkozatban ismerte el, hogy meggyűlt a baja a hatósággal, de azt állította, hogy félreértés történt.

A háromgyermekes családapa homoszexuális kalandjairól már évtizedek óta terjedt a szóbeszéd, de eddig nem volt rá bizonyíték. Az álszent politikusok leleplezésére szakosodott egyik blogger tavaly októberben a nyilvánosan a melegek ellen agitáló, titokban azonban a homoszexualitást gyakorló törvényhozók között nevezte meg Craiget, aki akkor légből kapottnak és "teljesen nevetségesnek" nevezte az állítást.

Craig lelepleződését egy képmutató politikus bukásaként ünneplik az amerikai melegek, mivel a veterán jobboldali szenátor korábban a melegházasságok elismerése és a homofób gyűlöletbeszéd tilalma ellen szavazott.