Gyanús volt, hogy nem láttam őket szombat óta

2007.02.12. 22:44
"Szombatról vasárnapra virradó éjjel végzett velük. Előbb a fiú torkát vágta el, majd baltával a kislányba vágott és végül az fiatalasszony fejét verte szét" - mondja egy falubéli a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsószuhán, ahol eddig nem látott kegyetlenségű gyilkosság történt a hétvégén. Többen a halálbüntetés visszaállítását emlegetik, mások szerint az kevés lenne büntetésül.

Újabb reménytelenségbe süppedt kis magyar falu nevét ismerte meg az ország hétfőn a bűnügyi hírekből. A pár száz lelkes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsószuhán hétfő reggel találta meg a sógora vérbe fagyva Greskó Lászlónét és két gyermekét, a 18 éves Lászlót és a 10 éves Izabellát. A kis borsodi községet összetörte a példátlan bűncselekmény, a helyiek elakadó szavakkal mesélnek a pár éve befogadott családról, miközben a rendőrség még délután is nagy erőkkel, országos körözésben kereste Greskó Lászlót, a nő férjét, a két gyerek apját, a feltételezett háromszoros gyilkost.

Abban mindenki egyetért, hogy a látszólag rendben, szépen éltek Greskóék. A 39 éves Erika gyakorlatilag két gyerekével, Lászlóval és Izabellával élt, 22 éves Erika nevű lánya kollégista a sárospataki református főiskolán, csak ritkán volt otthon. Ez mentette meg az életét ezen a hétvégén.

Késsel, baltával

Az utcabéliek szombaton este látták utoljára Greskóékat. Az érettségijére készülő Laciról unokatestvére mesélt, a tizenéves fiú még mindig nem érti, hogy hétfőn miért nem mentek iskolába a Greskó gyerekek. Lacit szombaton este látta amint apjával veszekedik. "Elvette a pénzüket, és Miskolcra ment. Laci nem akarta hagyni".

Képek a helyszínről
Képek a helyszínről

A Táncsics utca végén lakók többet tudnak, jóban voltak az asszonnyal, és a holttesteket megtaláló sógorral. "Szombatról vasárnapra virradó éjjel végzett velük. Előbb a fiú torkát vágta el, majd baltával a kislányba vágott és végül az fiatalasszony fejét verte szét" - mondja egy szomszéd. A kést és a baltát a ház közelében találták meg a rendőrök. "Vasárnap hajnalban többen is látták, ahogy Erika férje felszáll az első buszra, Kazincbarcika, Miskolc felé."

Zűrös ügyek

János, Greskóné Erika sógora a rendőrökkel vált pár utolsó szót, a helyszínelést befejezték, a kis, nem túl jó állapotban lévő, legfelejbb kétszobás házacskát lepecsételték. "Gyanús volt, hogy nem láttam őket szombat óta. Az ajtó belülről volt eltorlaszolva, benyomtam, bementem, és azonnal ki is fordultam. Hívtam a rendőröket" - mondja el-elakadó szavakkal. Nem is igazán tud mást mesélni, azóta sem járt a házban. A kocsmában többen is vannak, aki viszonylag jól tudják, mi fogadta a sógort a szobában. "Erika az ágyon feküdt, átölelve Izabellát. Lászlót az ágy alatt találták meg a rendőrök" - mondja az egyik helybéli.

"A nagyobbik lány a barátnőm, ő mesélt néha az apjáról. Nagyon haragudott az anyjára, hogy visszafogadta, erőszakos ember volt, a börtönügyei miatt is bajok voltak vele" - meséli egy fiatal lány. Többen is beszélnek a Greskó László zűrös ügyeiről, de pontosan senki nem tudja, hogy miért ült éveket a férfi. Van aki bankrablásról, mások gyilkosságról, megint mások kiskorú megrontásáról tudnak. De mivel nem régóta laktak a faluban, keveset tudnak a családról.

Szombaton éjjel a Táncsics utcában

Annyi azonban kiderül, hogy korábban Debrecenben volt viszonylag jól menő varrodájuk, a vállalkozásban harminc alkalmazottjuk volt. Az egyik közeli faluban építkeztek, de végül a vállalkozás csődbe ment, a férfi börtönbe került, a nő pedig a három gyerekkel a sógora házába, Alsószuhára költözött. A férfi karácsony körül érkezett a faluba, mondják többen is a kocsmában, Greskó László a börtönből szabadulva akarta visszakapni családját, mesélik a kocsma vendégei. Szavaikból egy törékeny asszony, egy tündéri, derékig érő, szőkésbarna hajú kislány és egy magas, kedves, a szomszédos faluba udvaroló fiú képe bontakozik ki, akikről még mindenki jelen időben beszél, mintha semmi sem történt volna szombaton éjjel a Táncsics utcában.

Képek a helyszínről
Képek a helyszínről

A férfit erős testalkatú, magas emberként írják le, néhányan látták is ahogy sántikálva fel-felbukkant a ház körül, a lába ugyanis eltört, gipszben volt. A letépett járógipszet is megtalálták a helyszínelő rendőrök. A kocsmában azt taglalják, meddig juthatott a menekülő.

Őrizetben

A kocsmába hat óra körül érkezik a meggyilkolt nő bátyja a hírrel: elkapták! A megkeményedett arcú rokon a nyomozást vezető alezredestől kapta a hírt, hogy Miskolcon a Búza téri autóbuszállomáson felismerték és elfogták a szökésben lévő férfit. A gyanúsított a kihallgatásakor beismerő vallomást tett. Szinte kézzel fogható a megkönnyebbülés a kis presszóban, a gyilkossággal gyanúsított férfi őrizetbe vétele némileg megnyugtatja a kedélyeket, bár a beszélgetés továbbra is arról folyik: hogyan lehet képes valaki a családját, saját gyermekeit így lemészárolni. Többen a halálbüntetés visszaállítását emlegetik, mások szerint az kevés lenne büntetésül.

A választ senki sem tudja, mint ahogy azt sem, pontosan mi vezetett a hármas tragédiához. "Ilyen, de még csak hasonló sem történt soha itt, tönkretették ezzel ezt a falut" - mondja a kocsmáros asszony.