Mégsem sorvad Tasnádi agya?

2007.11.13. 08:40
Gondban lesznek a Tasnádi Pétert közepesen beszámíthatatlannak minősítő szakértők, ugyanis az egykori vállalkozó egyáltalán nem kóros elmeállapotú - a Magyar Nemzet szerint a szerdán a Fővárosi Bíróság elé kerülő újabb szakvélemény állítja ezt. A bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel vádolt ismert személyiség és társai elleni perben az újonnan kirendelt szakértő több ponton nem ért egyet kollégáival.

A Magyar Nemzet információi szerint az új szakértő nem ért egyet az agysorvadás diagnózisával és Tasnádi beszámítási képességének megítélésével sem, jóllehet Tasnádi Péter jogi képviselői ezekre a megállapításokra alapozva kértek perújítást, és értek el büntetésmérséklést. A vádlott a "felismeréseinek megfelelő magatartás tanúsítására képes volt korábban és a vizsgálat alatt is" - állítja az újabb vizsgálati összegzés a vállalkozó elmeállapotáról.

Az első szakvélemény tavaly szeptemberben készült. Eszerint a vállalkozó közepes mértékben volt korlátozva a büntettek elkövetésekor és nem zárható ki, hogy elmeállapota miatt hasonló bűncselekményeket követ el. Erre hivatkozva csökkentették a börtönbüntetését két évvel. A bíróság az összes eddigi szakértőt beidézte, és ha nem jutnak dűlőre, akkor a bíró az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz fordul. Ha kiderül, hogy a szakvéleményt törvénytelenül szerezte be, akkor minden érintett ellen büntetőeljárás indul - írja a lap.