ÁNTSZ-vizsgálat a megégett gyermekek ügyében

2001.11.08. 06:45
A tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, amiért a kifejezetten égési sérültek ellátására kijelölt fővárosi Szent János Kórház nem fogadta a kedd esti tassi lakástűzben megégett gyermekeket - adta hírül a Magyar Hírlap. A kicsik továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban vannak.
Nehézségekbe ütközött, hogy a mentők kórházba szállítság kedden este azt a három kisgyermeket, akik a Bács-Kiskun megyei Tass községben egy lakástűzben súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kecskeméti és budapesti szolgálatvezetője igyekezett helyet találni a nekik, miközben a mentők két eset- és három rohamkocsijának személyzete a lakásban igyekezett stabilizálni a súlyos állapotban lévő gyerekeket. Az OMSZ kommunikációs vezetője, Győrfi Pál elmondta: az első mentőautó 19.22-kor érkezett a helyszínre, és este 10 óra körül indultak el a gyerekekkel.

Sehol nem akarták fogadni őket

Ez alatt a csaknem három óra alatt először a kecskeméti megyei kórházban érdeklődtek a szolgálatvezetők, ám ott közölték: nem tudják vállalni a gyermekeket, mert nem rendelkeznek az ellátásukhoz szükséges eszközökkel. Ezután az égett sérültek ellátására kijelölt fővárosi Szent János Kórházat hívták. Ott azonban egyik gyermeket sem tudták fogadni, mondván, nem tudják lehetővé tenni az intenzív ellátásukat. Végül a gyermekekkel Tassról két budapesti gyermekkórházba, a Heim Pálba, illetve a Bethesdába indultak a mentők.

Az igazgató szabadkozik

A Szent János Kórház igazgatója elismerte ugyan, hogy a két év alatti gyermekek lélegeztetése az egész városban probléma, de szerinte azért kerültek az apróságok gyermekkórházakba, mert 30 perccel tovább tartott volna a mentő útja, ha hozzájuk viszik, sőt szakmailag is helyesebb, ha nem közkórházban ápolják őket. A János kórház egyébként felajánlotta az ilyen sérültek ellátásához fontos homokágyait - tette hozzá. Csakhogy ezek az ágyak hatalmasak és nehezek, a Heim Pál Gyermekkórház intenzív osztályán nem tudnák elhelyezni őket - nyilatkozta a napilapnak a főigazgató. Smrcz Ervin tájékoztatása szerint az égési sérültek ellátásához szükséges egyéb felszereléssel sem rendelkeznek, jóllehet már máskor is kerültek hozzájuk ilyen betegek.

A kórháznak fel kellett volna vennie a gyermekeket

A tisztiorvosi szolgálat már vizsgálja az esetet. Lun Katalin országos tiszti főorvos elmondta: bár még nem tárták fel teljeskörűen, mi is történt kedden este, egy biztos: a Szent János Kórháznak fel kellett volna vennie a gyermekeket, vagy jeleznie az ÁNTSZ-nek, ha problémája van az ellátással. A Heim Pál Kórházba szállított, testfelületének 70 százalékán megégett 8 hónapos kislány csakúgy, mint a Bethesdában kezelt 2, illetve 3 éves testvére továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van.

Nem az első eset

Három évvel ezelőtt egy békásmegyeri lakástűzben teljes testfelületén megégett egy 15 éves fiú. Akkor a mentők több mint három óra elteltével tudták csak kórházban elhelyezni, mert két olyan helyen is elutasították a felvételét, ahol az égési sérülteket el kellett volna látniuk. A vétkesek akkor fegyelmit kaptak, a hivatalban lévő miniszter sürgősségi kórházat ígért, a fiú pedig meghalt.