Vérfertőző apát ítéltek el Tatabányán

2006.10.18. 12:26
Első fokon 2 év hat hónap börtönre ítélték azt a tatabányai férfit, aki három lányával huzamosabb időn keresztül volt szexuális kapcsolatban. Az apát az egyik, külföldön élő lány jelentette fel. A férfi eltitkolta az ítéletet munkahelyén.

Vérfertőzésért ítéltek el egy - gyermekorvos - apát Tatabányán, első fokon 2 év 6 hónap börtönre, feleségét kiskorú veszélyeztetése miatt 2 évre felfüggesztett fél éves börtönbüntetésre ítélte a városi bíróság, mondta el szerdán a szeptember 22-i zárt tárgyaláson született ítéletet az MTI érdeklődésére a megyei bíróság sajtóreferense.

Tóth József az elítélés tényét megerősítette, de a zárt tárgyalás miatt az ügy részleteiről csak annyit mondott, hogy a vérfertőzés büntethetősége öt év eltelte után elévülés miatt megszűnik, s mivel a vérfertőzést a gyermekorvos vádlott nem foglalkozása körében követte el, a másodfokú ítéletig tovább dolgozhat. Az ítéletek nem súlyosbíthatók, mert csak a védő és a vádlottak jelentettek be fellebbezést.

Az MTI szerint az apának a négy lánygyermek közül a három idősebbel volt huzamos ideig szexuális kapcsolata. A harmadik lánygyermek esetében az 1998-2001 években történt vérfertőzés bizonyítást nyert. A két legidősebbet ért sérelem miatt elévülés miatt már nem tudtak vádat emelni. Az apát a már saját családjával külföldön élő legidősebb lánya jelentette fel, hogy megóvja legkisebb húgát.

A vádlott, T. Á., a tatabányai Szent Borbála Kórház gyermekosztályát vezető főorvos, felesége zenetanár. A főorvos a közel egy hónapja született ítéletről a munkáltatóját nem értesítette. A Szent Borbála kórház igazgatója az ügy kipattanása után, az érdeklődő újságíróktól szerezett tudomást az esetről, és jogászokkal konzultál a helyzet megoldása érdekében.