Rárontott a tél Európára

2006.11.02. 13:44
Bevonult a tél csütörtökön Európa több országába. Ausztriában, Lengyelországban és Oroszországban havazik, a szél viharos, az utak csúsznak, a károk tetemesek. Magyarország sem marad ki az első téli hullámból.

Ausztria Felső-Ausztria tartományában tömeges karambolokat idézett elő, és tetemes késéseket okozott a tömegközlekedésben. Linz térségében tükörjég borított számos utat, többet közülük le kellett zárni a sorozatos balesetek miatt.

Az ingázó munkába járók hosszasan vesztegeltek az ennek folytán kialakult dugókban. A tartomány más részein is télies időjárás uralkodott, és annak megfelelően Felső-Ausztria minden vidékén kedvezőtlenek voltak a közlekedési viszonyok. Linz város Steyregger hídján több mint húsz autó koccant össze a kora reggeli órákban. Két személy könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Krems völgyében vezető B139-es országúton öt autó ütközött össze egy hídon, de személyi sérülés ott nem történt.

Jön a hideg itthon is
Magyarországon marad a fagypont körüli hőmérséklet a következő napokban. Éjjel az ország északkeleti és délnyugati részén akár mínusz tíz fokig is lehűlhet a levegő. A hétvége első felében hózápor és havazás is lehet.

Szakadt a tető

Az ausztriai Stájerországban tetemes károkat okozott a viharos szél. A széllökések háztetőket téptek le, és fákat csavartak ki a földből. Liezen körzetében egy vendéglő és három gazdasági épület tetejét "szedte le" a viharos szél.

Az Enns völgyében vezető B320-as úton egy letépett eternittető egy darabja nekivágódott egy arra haladó gépkocsinak. A jármű vezetője könnyebb sérülést szenvedett.

Hull a hó

Az osztrák Salzburg tartomány hegyeiben helyenként negyven centiméternyi hó esett le a csütörtökre virradó éjszakán, sőt havazott a völgyekben is, azokban azonban "csak" a tíz centimétert érte el a hóréteg vastagsága.

A havazás kisebb közlekedési baleseteket idézett elő, és nagy késéseket okozott a tömegközlekedésben. A meteorológusok még több havazást jeleztek péntekre. Különösen síkos volt az útfelület az A10-es jelű autópályán Salzburg és Eben im Pongau között, valamint az A1-es autópálya több szakaszán. Hólánc használata kötelező a tartomány több országútján.

Visszatorlasztott folyók

Késő őszi vihar dúlta fel csütörtökön Lengyelország balti-tengeri partvidékét. A 120 kilométeres óránkénti sebességet is elérő északi szél felkorbácsolta a tenger hullámait, és hatalmas sós víztömegek zúdultak ennek nyomán a tengerbe ömlő folyókba, illetve az azokból kiinduló csatornákba.

A visszatorlasztott víz áradásokat okozott az ország tengerparti térségeiben. Az ország nagy történelmi múltú, fontos északi kikötővárosának, Gdansknak egyes részeit is elöntötte az ár. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki a parti erődítmények megszilárdítására és az elöntött városrészek víztelenítésére.

Lengyelország déli és nyugati részén heves havazás okozott fennakadásokat a közlekedésben. Számos koccanás, dugók és késések a tömegközlekedésben - ezek voltak a tél betoppanásának velejárói a lengyel utakon is.

Bőséges havazás

Hatalmas szélviharok következtében a hét eleje óta kénytelen nélkülözni az áramot Oroszország Leningrádi területének mintegy ötezer lakosa.

A hét eleji szélvihar bőséges havazást is hozott magával. A szél és a lerakódó hó súlya számos villamos távvezeték szakadását okozta. Mintegy másfél ezer ember lakásában szünetel a távfűtés is.