Elkapták a budaörsi rablókat

2005.06.28. 16:43
A május 14-i budaörsi fegyveres rablás négy elkövetője közül három már rendőrkézen van, állítják a nyomozók. Kedden ugyanis a rablásban való részvétellel gyanúsítottak meg három, korábban elfogott férfit. A férfiak a gyanú szerint újabb rablásra készültek, amihez már be is szerezték a fegyvereket. Egy embert még keres a rendőrség.

A rendőrség keddi bejelentése szerint elfogták a budaörsi Tescorablás feltételezett elkövetőit. A sajtótájékoztatón elhangzottak megerősítették a korábbi sajtóinformációkat, bár a június másodikán elfogott férfiakról csaknem három heti vizsgálódás után jelentette ki határozottan a rendőrség, hogy közülük hárman alaposan gyanúsíthatók a május 14-i rablás elkövetésével.

Mint arról az Index is hírt adott, azon a szombaton megtámadták a Group 4 Falck pénzszállító autóját a budaörsi Tesco áruház parkolójában. A rablók egy pénzkísérőt combon lőttek, hogy társát a pénz átadására kényszerítsék. A négy álarcos fegyveres a kiérkező rendőrökkel tűzharcba keveredett, még kézigránátot is dobtak az egyik rendőrautóra. A rablóknak nagy tűzerejű, messzehordó fegyvereik, miközben a rendőröknek csupán közelharcra alkalmas pisztolyaik voltak.

Újabb rablásra készültek

A Nemzeti Nyomozó Iroda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és az ügyészségi nyomozó hivatal közös nyomozócsoportja a rablás után a szóba jöhető elkövetők listáját szisztematikusan átfésülte és így jutott el a gyanús csoportig. A nyomozásban kiderült, hogy a férfiak újabb fegyveres rablásra készültek, és ehhez már be is szerezték a fegyvereket Horvátországból. Ez épp elég volt ahhoz, hogy a kommandósok lecsapjanak rájuk.

A korábbi hírek három ember elfogásáról szóltak, de a rendőrség összesen hat ember ellen indított eljárást. Közülük négyen előzetes letartóztatásban vannak, hármat június 28-án, kedden meggyanúsítottak a rablás elkövetésével. A többiek ellen fegyvercsempészés a gyanú, míg a rablás negyedik elkövetőjét még keresi a rendőrség. A csoport tagjai harminc év körüli, büntetett előéletű férfiak, akik pár hónappal ezelőtt szabadultak a börtönből.

Agresszív és brutális

A rablással gyanúsított három férfi ellen "nyereségvágyból, előre kitervelten, aljas indokból, részben hivatalos személy ellen, hivatalos eljárás során, társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és lőfegyverrel való visszaélés" miatt folyik az eljárás. A rablás megítélését súlyosbítja, hogy agresszívek, brutálisak voltak.

A gyanúsítottak közül ketten érdemi védekezést terjesztettek elő, és egyikük megtagadta a vallomástételt. A gyanúsítás ellen ketten panaszt tettek. A nyomozás érdekeire hivatkozva a rendőrség szűkszavúan csak annyit közölt, hogy ellenük "személyi és tárgyi bizonyítékok vannak, objektív és erős bizonyítékrendszerben".