Columbo megkéseléséért próbáltak bosszút állni Ráczékon

2005.08.25. 17:20
Cigány családok közti leszámolás helyszíne volt szerdán Törökszentmiklós. Bosszú, lövöldözés, robbantás. Helyszínen járt riporterünk és megkérdezte a két család tagjait, mi történt.
Nézze meg a képeket!

A hír: Egy ember meghalt és húszan megsérültek, amikor Törökszentmiklóson egy verekedés során két család tagjai támadtak egymásra. A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a városban.

Azt, hogy mi történt Törökszentmiklóson, alább próbáljuk meg rekonstruálni. A történet állításait nem tudjuk bizonyítani, azok kizárólag a leszámolásban részt vevők álláspontjait tükrözik.

A szerda késő délutáni leszámolás színhelyén csütörtökön már csak féltucat helyszínelő és három polgárőr vizsgálódott. A kézigránát nyomott hagyott a kőúton, és a fákon.

Ráczék

A robbanástól ötven méterre egy lakkozott, új fakerítésű sarokházban laknak Ráczék. Őket támadta meg az ellenséges család. A házban, a verendán hat fiatalember, mintha őrködnének. Egyikük belekezdene a szerdai események elmesélésébe, de ekkor a többiek odasietnek, és bizalmatlanul közlik, fogalmuk sincs mi történt, ők nem is voltak a helyszínen. A családfő, Antal, a rendőrségen van.

A szemközti boltban találkozom egy másik családtaggal. A nő azt mondja, még neki sem mond senki semmit, majd hozzáteszi, vannak olyanok, akik nem akarják a helyi kiskirályt szolgálni. A helyi kiskirály beceneve Columbo.

Columbóék

Columbóról a törökszentmiklósiak úgy tartják, hogy lányok futtatásából származik jövedelme. Állítólag a placc miatt tart a háború a két család között.

A településen köztudott, hogy Columbót három hete a Ráczék 4-es úton álló kocsmája előtt megkéselték. "Többen körülállták és nagyon megszurkálták", állítólag ennek a folytatása volt a szerdai csetepaté. A Ráczék szomszédságában dolgozó férfi azt állítja, hogy Rácz a múlt héten Pesten járt, és fegyvereket vásárolt.

A Ráczék házától légvonalban 500 méterre, a 4-es főút másik oldalán, a putrisoron élnek Columbo rokonai. Az ottani közértből éppen ottjártamkor lépett ki Columbo egyik testvére, egy kislány, aki szerdán jelen volt az összecsapásnál.

"Bárkit legyőzünk"

A tizenkét év körüli E. rettenetesen büszke bátyjára, és arra, hogy a család férfijai a településen a legerősebbek. "Mi vagyunk a főnökök" - veti oda. "Nekünk nincsenek fegyvereink, puszta kézzel bárkit legyőzünk" - mondja.

Puszta kézzel támadták meg szerdán Ráczékat is, azok ugyanis néhány órával azelőtt három autóval megtámadták Columbo édesanyját, állítja a kislány. Columbo a Balatonnál nyaral, de a hirtelenjében összecsődített família, így is közel 50 tagja elvonult Ráczékhoz.

"Nem ezt akartuk, csak megijeszteni őket" - mondta a lány, aki szerint jöttükre a házból egy pisztollyal kirontott az egyik Rácz-fiú, és "nem számított neki, hogy gyerek vagy bárki" van ott, lövöldözni kezdett rájuk, majd közéjük dobta a kézigránátot.

"Mint a háború"

Kaposvári kishercegek
Egy férfit őrizetbe vettek szerdán késő este a kaposvári plázában, miután az egyik ottani szórakozóhelyen összecsaptak a éjszakai élet helyi figurái, hogy eldöntsék, ki a király Kaposváron. A vita két család ifjai között robbant ki, egy embert megszúrtak. Bővebben> >

A kislány szerint a lövöldözésre sivalkodás támadt, futni kezdtek, de a kézigránát így is többüket megsebesítette. Őt a mögötte lévő nő mentette meg, akiben viszont hatalmas roncsolást végzett a gránát. A kislány húgának "vassal fogták össze a szétment bokáját", mielőtt a mentőbe tették, mondja, majd a környéken arra járó szomszédok érdeklődésére ezt elismételi még háromszor. Úgy tudja, hogy a lövések többeket eltaláltak, volt, akinek négy golyót számláltak össze a testében.

Azt is megtudjuk, hogy a halálos sérülést szerzett férfi nem helyi, és csak az előző nap érkezett meg Törökszentmiklósra meglátogatni az unokáit. "Nagyon nagy csapás, mint a háború" - mondta a kislány. Az egyik férfi szerint a történetnek még biztos, hogy nincs vége.