Agyonlőtték a túszejtőt

2007.05.04. 18:16
Egy fegyveres férfi ki akarta rabolni a Széna téri OTP-fiókot, egy váratlanul betoppanó rendőrjárőr azonban meghiúsította tervét. A férfi ezután túszokat ejtett, ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt. A kommandósok megrohamozták a bankot, és agyonlőtték a bankrablót. Két túsz is megsérült az akcióban.

A rendőri vezetők - Dr. Tóth Gábor, a BRFK bűnügyi főkapitány-helyettese, Zsombok György, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese és Lantos István ezredes, a REBISZ (Rendőrségi Biztonsági Szolgálat) terrorelhárítás parancsnoka - szerint "sikeres rendőri művelet zajlott az OTP Bank Széna téri fiókjánál" péntek délután. A bankrablásról 15 óra 20 körül érkezett bejelentés az I. kerületi rendőrkapitányságra, miután valaki felhívta a hozzátartozóját, hogy bent rekedt a Széna téri OTP-fiókban, ahol éppen bankrablás zajlik. A rokon hívta fel ezután a rendőrséget.

Nem volt profi

"Több jel is arra utal, hogy nem volt profi a Széna téri túszejtő" - nyilatkozta az MTI-nek Münnich Iván kriminálpszichológus. A szakértő szerint ha az elkövető profi lett volna, gondoskodott volna menekülési útvonalról. A bankrablást pedig biztos nem egy, a Széna térhez hasonlóan forgalmas helyen követte volna el. Az is felkészületlenségének a jele, hogy a rablást egyedül követte el.

A bankrabló 15 óra 20-kor lépett be a Széna téri OTP-be, a biztonsági őrhöz lépett, és felszólította, hogy adja át fegyverét. Mivel ezt az őr megtagadta, a rabló a feje mellett a falba lőtt. Erre az őr átadta a pisztolyát. A rablónál nem AK-47 gépkarabély volt - ahogyan arról néhány hírforrás beszámolt -, hanem egy Parabellum pisztoly.


Az ügyfeleket elengedte

A pénzintézet alkalmazottainak ezután a rabló azt parancsolta, hogy adják oda a bevételt. Ám erre már nem kerülhetett sor, mert 15 óra 23 perckor két I. kerületi járőr lépett a bankfiókba. A járőrök fellépésükkel azt érték el, hogy az ügyfelek nagy része ki tudott menekülni az ajtón, a bent lévők másik része pedig egy irodahelyiségbe menekült, ahová bezárták magukat. Így az elkövető három emberrel - a biztonsági őrrel és két banki alkalmazottal - maradt egy légtérben. Akciója közben a biztonsági őrt végig maga mellett tartotta, és fegyverrel fenyegette, három alkalommal pedig belelőtt a mennyezetbe. A bankrabló attól lett ideges, hogy a banki alkalmazottak az időzár miatt nem adták neki oda a követelt pénzt.


Helyszíni felvételeik (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A túszejtő ötmilliót és szabad eltávozást követelt. Időközben megérkeztek a terrorelhárítóegység tagjai. Mint azt az NNI igazgató-helyettese elmondta, a férfi ötmillió forintos követelése és fegyverrel való fenyegetése már terrorcselekménynek minősült, ezért vette át a Nemzeti Nyomozó Iroda az akció vezetését. A kommandósok két oldalról sorakoztak fel a bankfiók bejáratánál, illetve hátulról is megközelítették a fiókot.

A kommandósokkal együtt érkeztek a túsztárgyalók is. Egy rendőrtiszt és egy pszichológus alkotta a tárgyalócsapatot, ők beszéltek többször is a bankfiók nyitott ajtaján keresztül a fegyveres férfivel. A pszichológus arra a következtetésre jutott, hogy a túszejtő nem fogja magát feladni. A tárgyalás alatt többször is rászegezte például az élesre töltött pisztolyát a rendőrtisztre, és közben tovább fenyegetőzött.

Amikor a rendőrök látták, hogy a férfit nem lehet lebeszélni, úgy döntöttek, bevetik a kommandósokat. A terrorelhárító egység feltehetően fénygránátokat vetett be ekkor, de a rendőri vezetők csak annyit ismertek el, hogy "elterelő technikát alkalmaztak". Ezután behatoltak a bankfiókba, és ott kivárták azt a pillanatot, amikor az elkövető fegyvere nem a túszok felé irányult. E pillanatban rohamoztak. Két lövést adtak le. Az alakulat egységének első embere lőtt, de az elkövető ekkor még nem vált harcképtelenné, rálőtt a biztonsági őrre, aki a kezén könnyebben megsérült. Ekkor a kommandós még négy golyót eresztett a túszejtőbe, aki meghalt. Az egyik golyó áthatolhatott a testén, és ez megsebezte az egyik női alkalmazottat.

A sérülteket a Szent János Kórház traumatológiai osztályára szállították.

Sem eret, sem csontot nem értek a lövések - mondták a rendőrök, bár a megsebesült nő nyolc napon túl gyógyul, ezért súlyosnak minősíthető a sérülése. Egyik alkalmazott sincs életveszélyben, a biztonsági őr sérülése pedig egyáltalán nem súlyos.

Az elkövetőről annyit árultak a rendőrök, hogy 40 éves, büntetlen előéletű, de egy súlyos bűncselekmény miatt folyt ellene az eljárás. Minthogy még jogerős ítélet abban az ügyben nem született, és a házkutatások is tartanak, az elkövető személyazonosságáról nem közöltek további adatokat.

Miután a rendőrök is lőttek, hivatalból és szokás szerint belső vizsgálat indult a rendőrségnél arról, hogy jogos volt-e a fegyverhasználat.