Ritka nagy bomba, ritka nagy feladat

2008.07.29. 16:17
Komoly feladat lesz a tűzszerészeknek a Ferencvárosban lévő bomba hatástalanítása, ekkora szerkezetet ugyanis az elmúlt évtizedben nem találtak Magyarországon. Először a farok- és orrgyújtót kell megvizsgálni, aztán valamilyen szerkezetet találni az ártalmatlanításhoz, kézzel ugyanis ezeket nem lehet kicsavarni, mondta a honvedelem.hu-nak Hajdu Gábor mérnök ezredes.

“A második világháborúból visszamaradt bombák hatástalanításának megvan a szokásos protokollja. Először azt kell látni, hogy milyen bombáról van szó, vagyis szükséges-e a környék megtisztítása”, mondta Hajdu Gábor mérnök ezredes a honvedelem.hu érdeklődésére.

Ezután a szerkezet orr-, és farokgyújtó-szerkezeteit kell megvizsgálnia és azonosítani. Csak ekkor dönthető el, milyen módszert lehet alkalmazni a hatástalanításhoz.

– Az biztos, hogy valamilyen eszközt szükséges alkalmaznunk, hiszen kézzel ilyen gyújtót kicsavarni nem lehet. Vannak olyan eszközeink, amelyek lazítják a kötést a gyújtószerkezet és a bombatest között – mondta Hajdu Gábor.

Mindaddig, amíg a bombát ki nem szabadítják a megtalálási helyéről, több tűzszerész dolgozik a helyszínen, mondta a tűzszerész parancsnok. Amikor viszont a tűzszerész szakmunka, vagyis a gyújtószerkezet kicsavarása kezdődik, már csak a tűzszerész rajparancsnok tartózkodik a bomba közvetlen környezetében, segédei is biztonságos távolságban vannak.

Ekkora bombát az elmúlt évtizedben nem találtak Magyarországon. A tűzszerész zászlóalj parancsnoka szerint az utóbbi néhány hónapban azért találnak a korábbinál sokkal több, a világháborúból visszamaradt légibombát, mert megkezdődtek azon területek átépítései, amelyek a háborúban stratégiai objektumok, vagy éppen nagyobb gyárak, üzemek, vagyis potenciális légi célok voltak. Emiatt ezen területeken jóval nagyobb az esély arra, hogy a munkálatok során bombákat találnak a földben.

Az egykori ferencvárosi malom területén hétfőn délután megtalált bombáról pillanatnyilag csak feltételezéseik vannak a tűzszerészeknek, hiszen a veszélyes szerkezet nagyobbik része a földbe, illetve betonba fúródott. Vélhetően egy két tonnás, angolszász gyártmányú bomba kerül elő, de lehet esetleg szovjet, vagy éppen német gyártmányú robbanószerkezet is, olvasható a honvedelem.hu-n.

Ezeknek a bombáknak általában több mint a fele robbanóanyag, a tömeg maradék része pedig a fém váz. Amennyiben egy ekkora bomba felrobban, több mint háromszáz méteres sugarú körben mindent elpusztít, a repeszek azonban még a robbanástól számított egy kilométeres körzetben is képesek halálos sérülést okozni.