Az USA-tól kérnek segítséget a kuruc.info ellen

2007.02.03. 09:54
Az adatvédelmi biztos szerint aggályos több, a kuruc.infón megjelent írás. A rendőrség lekérte az amerikai szerveren tárolt adatokat, mert azon találhatók a bizonyítékok.

Jogsegély keretében lekérte a rendőrség az Egyesült Államoktól a kuruc.info hírportál szerverén található információkat - közölte Bene László országos rendőrfőkapitány egy szombaton megjelent lapinterjújában.

Gyanú

„Jogsegély keretében az Egyesült Államokhoz fordultunk, hogy a szerveren található információkat - hiszen a bizonyítékok a szerveren vannak - megkapjuk", jelentette ki a rendőrfőkapitány a Népszava című lap újságírójának, aki arról kérdezte, hogy mit tud tenni a rendőrség a hírportálon közzétett írások vizsgálata ügyében, mivel az internetes honlapot egy külföldön található szerverről működtetik.

A kuruc.info nevű hírportál sorozatban közölt az elmúlt időben olyan írásokat, amelyek szakértők szerint a személyiségi adatokkal való visszaélés gyanúját vetik fel. Közzétették bírók, újságírók magántelefonszámát, lakcímét.

Januárban a kuruc.info közölte Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának mobilszámát, valamint egy állítólagos listát arról, hogy a főigazgatója milyen közéleti személyiségeket hívott fel egy adott időszakban. Nem sokkal később a portál visszavonta az általa közölteket, jelezve: valaki valószínűleg felültette őket.

Jogi lépések

Schmidt Mária akkor tudatta, hogy a hírportál hónapok óta sorozatosan támadja személyét, magánéletéről "hazugságokat, aljas rágalmakat terjesztenek", ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos - akinek mobilszámát szintén közzétették - ezt követően fejtette ki véleményét, hogy miután a híváslista személyes adat, jogosulatlan megszerzése köztörvényes bűncselekmény. Szerinte az, hogy a lista hamis, "aligha enyhít a vétken".

Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár komoly vizsgálatot helyezett kilátásba annak kapcsán, hogy felkerülhetett-e - s ha igen, akkor milyen módon - Schmidt Mária állítólagos híváslistája egy internetes portálra.