Ötmilliárd forint van vakcinagyártásra

2006.02.15. 19:21
Négymilliárd forinttal támogatja a madárinfluenza elleni oltóóanyagot kifejlesztő Omnivest Kft.-t a kormány. A cég vakcinájának humánkísérletei a hónap végén érhetnek véget, akkor indulhat be a nagyüzemi gyártás.

Kétmilliárd forintos hitelt nyújt az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a madárinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgozó Omnivest Kft.-nek, hogy a lehető leghamarabb kifejleszthesse a madárinfluenza H5N1 típusa elleni oltóanyagot, jelentette be Kóka János gazdasági miniszter.

Az Omnivest valójában a fejlesztésen már túljutott, a kifejlesztett vakcina humán kísérletei Vojnik Mária egészségügyi államtitkár szerint a hónap végére véget is érnek. Az eredeti tervek szerint a vakcina tesztelése már január 20-án befejeződött volna, de meg kell várni, hogy a kísérlet során beoltott mind a száz önkéntes vérvizsgálatának az eredményei beérkezzenek.

Ha a nyár végén beoltott csoport tagjainak vérében kellő mennyiségben mutatható ki az ellenanyag, az oltóanyag hatásosnak bizonyult. Ekkor megkezdődik a szükséges dokumentációk összeállítása, amit a törzskönyvezési eljárás követ majd, és csak azután lehet piacra dobni a készítményt, illetve a megrendelők igényeit kielégíteni, mondta el az Indexnek Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője.

Az MFB kétmilliárdos hitele így abban segíthet, hogy Magyarország ne csak a know-howt adja, hanem a vakcinát is itt gyártsák le. A most kiutalt hitelből a gyógyszer hazai és külföldi bejegyzését, gyártását finanszírozhatja a cég.

Kóka reményei szerint a hitelszerződést a hónap végéig aláírhatják. A ciprusi bejegyzésű offshore-cégként működő Omnivest ezen felül kétmilliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatást is kap, amit saját erőből egymilliárd forinttal fejel meg. Az Omnivest az influenzaoltások kizárólagos magyarországi gyártójaként és forgalmazójaként halmozta fel a szükséges pénzeket. A társaság éves árbevétele 1,3 milliárd forint. Ennek mintegy 70 százalékát teszik ki a kormány influenza elleni vakcina megrendelései.

A cég 1995 óta gyárt influenza vakcinát, amely az influenza 2A és 1B vírustörzse ellen véd. Az Omninvest egyike azoknak a cégeknek a világon, amelyeknek a WHO rendelkezésére bocsátotta a H5N1-es vírustörzset azzal a céllal, hogy próbáljanak meg a vírus elleni hatékony oltóanyagot kifejleszteni.