Tizennégy halott az észak-európai viharokban

2005.01.10. 10:45
Nagy-Britanniában három, Dániában és Svédországban tizenegy halálos áldozatot követelt a vasárnap Észak-Európa tengermenti területeit sújtó orkánerejű szél és áradással fenyegető esőzés. A szokatlan, de nem példátlan melegnek csütörtökön szakad vége Magyarországon.

Eddig tizenegy ember vesztette életét, három személyt eltűntnek nyilvánítottak és több mint másfél millió ember maradt áram nélkül Észak-Európában, ahol hurrikánerejű szél söpört végig szombaton és vasárnap, a tengerparti területeken pedig áradásokat okozott az esőzés.

#alt#
Tekintse meg képeinket!

Finnország: tízméteres hullámok, veszélyben Helsinki

A Nyugat-Európában pusztító ítéletidő a Balti-tenger és a Finn-öböl térségét vasárnap hajnalban érte el, de a vihar itt nem szedett áldozatokat. A finnországi Turkuban víz alá került a teherkikötő, és Helsinkiben is áradás fenyegeti a városközpont partközeli részeit, ahol számos kormányépület található.

Több tengerparti települést elöntött a víz az észt partoknál, mivel már vasárnap reggelre 260-280 centiméterrel emelkedett a vízszint. A Finn-öbölben tízméteres hullámokat kavart a 110 kilométeres szél. Villanyvezeték szakadtak le, fák dőltek az utakra, és a hatóságok nem javasolják az embereknek, hogy kitegyék a lábukat a lakásukból.

Baltikum: Rigában már áll a víz

Lettországban vészhelyzet alakult ki az áramellátásban, a rigai kormány jelentése szerint a 2,4 milliós lakosság 60 százaléka áram nélkül maradt. Az országba 150 kilométeres sebességgel tört be a szél, Rigában kiköltöztették a folyó mellett lakókat, ugyanis sok ház földszintjét már akkor elöntötte a víz.

Hat metróállomást lezártak Szentpéterváron

Az orosz hatóságok már szombaton készültséget rendeltek el, miután a meteorológusok 120-140 kilométeres szelet jósoltak. Veszélyben van Szentpétervár történelmi városrésze, itt ugyanis már vasárnapra virradóra két méterrel emelkedett a Néva szintje. Hat metróállomást lezártak, tudatta a város polgári védelme az Itar-Tassz hírügynökséggel.

Az orosz enklávéban, Kalinyingrád városában a viharos szél felborította a főtéren álló 17 méter magas karácsonyfát. A város kikötőjében vasárnap felfüggesztették a hajóforgalmat. A környéken készültséget rendeltek el a védelmi erők. Január óta ez a harmadik készültség Kalinyigrád térségében.

Moszkvában eközben rekordmelegre készülnek, az év leghidegebb hónapjának számító januárban öt fokot mérnek, mintha március volna. A meteorológusok előrejelzése szerint a hőmérséklet tovább emelkedhet, írja a Pravda.

Anglia: hárman meghaltak, ketten eltűntek

#alt#
Tekintse meg képeinket!

Hárman meghaltak, ketten eltűntek az Észak-Angliát sújtó, áradást hozó viharban, mely az elmúlt harminc év legpusztítóbb orkánja volt a térségben. Két idős asszony saját házában fulladt meg Carlisle-ben, egy 63 éves férfi akkor halt meg, amikor autójára borult egy kicsavart fa. Nyugat-Yorkshire-ben és Morayshire-ben ketten eltűntek, adta hírül a BBC. A katasztrófavédelem rövid idő alatt huszonnyolcszor rendelt el árvízriadót a brit folyókon, tizenöt embert helikopterekkel hoztak le házuk tetejéről.

A vihar által leginkább megtépázott Carlisle-ben apadni kezdett a víz, de a meteorológusok újabb esőzést jósolnak. A városban ezreket kellett evakuálni szombat éjjel; országszerte hetvenezer lakás maradt áram nélkül. Száz ember töltötte az éjszakát egy kompon, amely Skócia nyugati partjainál zátonyra futott, és csak vasárnap reggel tért vissza a kikötőbe.

Skandinávia: tizenegy halott

Repülőtereket zártak le, nem közlekedtek a vonatok, és több utat is lezártak Skandináviában is az ítéletidő miatt. Dániában és Svédországban tizenegyen ember vesztette életét, többségük autós, akiknek autójára az útmenti fák dőltek rá. A svéd mentőszolgálat főnöke válsághelyzetről számolt be, és úgy fogalmazott: "Úgy dőlnek mindenfelé a fák, mint a tekebábuk."

Svédország déli és nyugati részén 450 ezer ember maradt áram nélkül a szombatról vasárnapra virradó éjszaka, a BBC jelentése szerint két atomerőművet is le kellett kapcsolni biztonsági megfontolásból. A Svédország, Dánia, Norvégia, Anglia és Németország között közlekedő kompjáratokat törölték.

Hollandia: sárkányrepülővel zuhant egy fiú

Sárkányrepülővel zuhant az ítéletidő miatt egy 17 éves német állampolgár Hollandiában, a fiatal hát- és lábsérülésekkel élet túl a nyolcméteres zuhanást. Az amszterdami Schiphol repülőtéren szombaton fél-egy órát késtek a gépek, a vasúti forgalom is akadozott a sínekre zuhanó fatörzsek miatt.

A németországi Schleswig-Holstein tartományban a rendkívül erős szél házakat rongált meg. Leállították a kompok közlekedését, valamint a vasúti forgalmat. Eltűnt két kajakozó fiatalember Landwedel település közelében, feltehetően meghaltak, közölte a rendőrség.

Csütörtöktől Magyarországon is lehűl az idő

Szélsőségesen, de nem példátlanul meleg van egész Európában, mondta az Indexnek Aigner Szilárd, a European Weather Service meteorológusa vasárnap. Az óceántól való távolságunk miatt ugyanaz a hatás Magyarországon kellemes meleget, míg Észak-Európában viharos szelet és esőzést okoz. Hozzátette, a dühöngő szelet az érintett országokban a légköri modelleken előre lehetett látni.

Kérdésünkre elmondta, bár az éghajlat módosul, a mostanában sokasodni látszó természeti csapások valójában nem számítanak rendkívülinek. Régen is előfordultak, mondta, csak akkor még nem beszéltek róla ennyit, és a viharok nem okoztak ekkora pusztítást a kis népsűrűség, illetve a kiépítetlenség miatt.

Magyarországon csütörtökig marad a meleg; Aigner szerint most az átlagosnál nyolc fokkal melegebb van. Csütörtökön visszaáll az ilyenkor megszokott, nulla fok körüli hőmérséklet, de ennél hidegebbet érzünk majd, mivel elég szeles lesz az idő. Jelentős havazásra nem lehet számítani, de - különösen az ország északkeleti részén - előfordulhatnak hózáporok. A meteorológus arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy hó nélküli tél marad-e az idei, de mint mondta, jó a fantáziája, így el tudja képzelni azt is.