Demszky-tornádó járt Miskolcon

2006.06.29. 19:49
Komoly jégeső veszélyére figyelmeztette csütörtökön kora délután a miskolciakat a megyei katasztrófavédelem, az elemi csapás végül elkerülte a nagyvárost. Péntekig mindenképp marad a viharos, szeles idő, ami csütörtökön is sokfelé okozott károkat hazánkban. A szél fákat csavart ki tövestől, az utakra, sinekre zuhant fatörzsek miatt sok helyen fennakadások vannak a közlekedésben.

Nem érte el a délutánra megjósolt vihar Miskolcot, a hidegfronttal érkező zivatarsáv gócpontja elkerülte, csak a széle érintette Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, mondta az MTI-nek Szeles György meteorológus csütörtökön kora este. A korábbi előrejelzés szerint jégesővel érkezett volna a vihar Miskolcra és környékére. A meteorológus hozzátette: "a front szélén voltunk, ennek nagy része már elvonult felettünk, de helyben bárhol kialakulhatnak zivatarfelhők, amelyek fel is oszolhatnak".

Csütörtök délután még komoly jégeső veszélyére figyelmeztette a miskolciakat a megyei katasztrófavédelem. A meteorológiai előrejelzések szerint hatalmas felhőzóna közeledett a borsodi megyeszékhely felé, délután négy órára jégesőt jósoltak. A jégveréstől tartó miskolciak mélygarázsba, fedett helyre vitték autóikat és felkészültek a nagy esőre, ugyanis az elmúlt időszakban - legutóbb szerdára virradóra - többször okozott kárt az időjárás a borsodi megyeszékhelyen és a megyében.

Kohánka István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese elmondta az MTI-nek, hogy nagyon sok telefonhívás érkezett gazdálkodó szervezetekhez és önkormányzatokhoz, illetve sms-eket küldözgettek egymásnak az emberek, arról, hogy jégeső, zivatar, jelentős szél várható délután négy körül. Miskolcon pontosan egy héttel ezelőtt okozott komolyabb kárt a jégeső. Akkor többen bírálták a katasztrófavédelmet, hogy nem figyelmeztették előre a lakosságot veszélyre.

Viharos erejű szél

Az elmúlt napok viharai nyomán 1800 kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Biztosítóhoz, a károk értéke 350 millió forint körüli, áll a biztosító csütörtöki közleményében. Elsősorban a borsodi és a nógrádi térségben keletkeztek károk: beázásokról, elöntésekről, jégverésről, megtépázott tetőkről és villámcsapás okozta károkról tettek bejelentéseket. A jégeső súlyos károkat okozott a gépjárművekben is, eddig mintegy 170 autó esetében jelentettek komoly sérüléseket a tulajdonosok.

Csütörtök délután fél kettőkor Bács-Kiskun megyét is elérte a viharos erejű szél, fél ötig 200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. Bács-Kiskun megye szinte teljes területén végigvonult a vihar, több-kevesebb kárt okozva. A legtöbb bejelentés Kerekegyházáról és Kecskemétről érkezett, ahol a viharos erejű szél faágakat tőrt le és fákat döntött ki, kárt okozva a villanyvezetékekben, épületekben, gépjárművekben. Kerekegyházán a villanyvezetékben súlyos károk keletkeztek. Fülöpszálláson az egyik kocsma tetejébe csapott bele a villám, a tüzet eloltották.

Késnek a dunántúli vonatok

Gondot okoz a Dunántúlon a viharos szél a vasúti közlekedésben; a legtöbb késés a dél-balatoni vasútvonalon várható. A Budapest-Siófok-Nagykanizsa-Keszthely vasútvonalon az átvonuló vihar fél egytől okozott gondot a közlekedésben, több helyen fa dőlt a felső vezetékre, a vasúti pályára, és nem volt áram a vezetékrendszerben. Délutánra sikerült megindítani a közlekedést, de tetemes késésekre és járatkimaradásokra kell számítani. A vonatokat Csajág érintésével, kerülő útvonalon, dízelmozdonyokkal továbbítják, majd Lepsénytől villanymozdonyok viszik tovább.


Vihar Miskolcon, június 28-án, éjjel

A Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon, Kaposvárnál ugyancsak fa dőlt a pályára, szintén kidőlt fa akadályozza a vonatok haladását Székesfehérvár és Aba-Sárkeresztúr között, mindkét vonalon dolgoznak a vezeték helyreállításán.

Egy negyedik vasútvonalon is megtépázta a vezetékrendszert az országon átvonuló heves szélvihar, vagy döntött fákat a vasúti sínekre. Nem tudnak közlekedni a vonatok Lajosmizse és Táborfalva, Kunszentmiklós-Tass és Szalkszentmárton, Simontornya és Szabadegyháza, Pusztaszabolcs és Dunaújváros között. A vasúti közlekedés csak pénteken reggelre normalizálódhat, feltéve ha a vihar is elvonul.

Fákat döntött ki a csütörtök délutáni vihar Tolna megyében. Dunaföldvárnál a 6-os útra dőlt fa gyökérzete vezetékeket tépett ki, Tamásiban a házak pincéjébe áramló víz miatt több helyről kértek segítséget. Nagydorog és Bikács között egy vasúti sínekre dölt fának ment egy helyközi motorvonat, a motorszerelvény kisiklott és a pályatesten keresztbe fordult. A balesetben hárman megsérültek.

Kidőlt fák akadályozzák a forgalmat

Szintén kidőlt fák, az útra zuhant ágak lassítják, néhol pedig akadályozzák a forgalmat a 6-os és a 7-es főút több Fejér megyei szakaszán. A fák, ágak eltávolítását a vihar csitultával azonnal megkezdték, de az érintett útszakaszon a forgalom lelassulására kell a gépkocsivezetőknek számítaniuk.

Nem lehet haladni a 6-os főút Baracs-Kisapostag közötti szakaszán, valamint a 7-es főút egyes szakaszain. A kidőlt fák, hatalmas ágak akadályozzák a forgalmat a 7-es főút Polgárdi belterületén áthaladó, a Polgárdi-Lepsény, Kisláng-Polgárdi, valamint a Tác-Szabadbattyán közötti szakaszán, valamint a 63-es főút Aba- Székesfehérvár közötti szakaszán is.

A hirtelen lezúduló csapadékot nem győzik elnyelni a csatornák, Székesfehérvár egyes utcáin bokáig érő áradatban gázoltak az autók és a gyalogosok. A tomboló szél megbontotta a székesfehérvári idősek otthonának tetőzetét.

Jelentős károkat okozott Veszprém megyében is a csütörtöki vihar. Sümeg és Bazsi község között 15 fa dőlt rá az útra, a forgalom hosszabb időn át szünetelt, illetve más útvonalra kényszerültek az autósok, de állt a forgalom útra zuhant fa miatt Tapolca és Balatonederics között is. Egy óra alatt több mint ötven riasztás futott be a megye tűzoltóságaihoz. Sümegen, Tapolcán, Veszprémben, Balatonfűzfőn is fák zuhantak házakra, autókra, Balatonkenesén pedig a villanyvezetékre dőlt egy fa, és keletkezett emiatt rövidebb időre áramszünet a településen. Balatonfőzfőnél is kidőlt fa akadályozta a balatoni főút forgalmát.


Istennyila

Pincéket öntött el a víz

Fákat döntött ki a szél, pincéket öntött el a víz Szombathelyen és környékén. "Folyamatosan érkeznek a riasztások, eddig több tucatszor vonultunk" - mondta Völgyi Gyula, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Az özönvízszerű esőzésben, mely főleg Szombathelyet és környékét érintette, a csatornahálózat nehezen birkózik meg a hirtelen lehullott esővízzel. A Zanati úti aluljárónál, a vasúti híd alatt például az összegyűlt esővíz miatt nem lehet személygépkocsival áthajtani, a fogalmat elterelik.

Pénteken is lehetnek viharok

Hidegfront okozza a heves záporokat, zivatarokat - tájékoztatta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-t. Török László elmondta: csütörtök reggel az ország nyugati részébe egy intenzív zivatarlánc lépett be, amely kora délután átterjedt a Duna-Tisza közére - ez délután fokozatosan kelet felé vonult.

Csütörtökön délután és este hosszabb-rövidebb szünetekkel további esők, zivatarok várhatóak, mondta el az Indexnek H. Bóna Márta meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Pénteken is hasonlóan csapadékos időjárás várható, bár akkor az esők és zivatarok közt már hosszabbak lesznek a szünetek. Csütörtökön kora délután az ország nyugati részén már lényegesen csökkent a hőmérséklet is, a Dunántúlon 14 óra körül 17-21 fokot mértek, Budapesten 27-et, keleten viszont még mindig 30 fok fölött van a hőmérséklet.

A hét végén változékony, szeles és többfelé csapadékos idő lesz, a hőmérséklet többnyire 25 fok alatt várható, derül ki a Metnet előrejelzéséből. A jövő hét első napjaiban ismét kevesebb lesz a felhő, visszatér az igazi nyári idő, de a hőmérséklet majd csak a hét közepétől éri el ismét a 30 fokot.

Szélsőséges időjárás szerte Európában

Németországban százhúszan sérültek meg és milliós károk keletkeztek egy zivatarfront miatt, amely során teniszlabda-nagyságú jégdarabok hullottak Baden-Württemberg tartomány egyes részein. Ausztriában a zivatarok súlyos károkat okoztak csütörtökön és egyes helyeken meg is bénították a közlekedést. Boszniában száz éve nem tapasztalt hőség tombol: az ország déli részén található Mostar városában árnyékban 40, a napsütötte utcákon 60 Celsius-fokot mértek csütörtökön. A főváros, Szarajevó sem sokkal maradt le: ott árnyékban 35 fokot mutatott a hőmérő. Bulgáriában is meghaladta a 35 fokot a csütörtöki hőmérséklet, amely az idei nyár ezidáig legmelegebb napjának számít. A Fekete-tenger vize Burgasznál elérte a 28 Celsius fokot. További részletek >>>