Házakat rongált meg a vihar, sérült is van

2008.03.01. 13:53
Orkánerejű vihar söpör végig Magyarország északi részén. Budapest belvárosában több ház tetejét megbontotta a szél, a 32-esek terén egy tégla járókelõre zuhant. A viharos szélben egy kamion a a bábolnai felüljáróról az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalára zuhant. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz eddig csaknem kétszáz riasztás érkezett.

Orkánerejű szélvihar és jégeső tört ki a fővárosban. Budapest belvárosában több ház tetejét megbontotta a viharos erejű szél szombat délután. A viharnak már sérültje is van, a 32-esek terén egy tégla járókelőre zuhant, őt egy közeli kórházba vitték - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

Lefotózta a vihart,
és nem ázott be a gépe?

Ha van egy jó képe a vihar pusztításairól, küldje be az Indexnek egy rövid magyarázó szöveg (helyszín, időpont, esemény) kíséretében. Mi megjelentetjük, cserébe önnek jár a dicsőség. A képeket a pol@mail.index.hu emailcímre várjuk. Köszönjük!

A Múzeum körúton és a Síp utcában cserepeket, téglákat sodort le a szél a házakról, több autó is megrongálódott. A Belvárosi templom tetőszerkezete, egy XI. kerületi uszoda és egy kispesti bevásárlóközpont teteje is megrongálódott; több helyen nem működnek a városban a közlekedési lámpák, az utakat törmelék és ágak borítják. Nincs áram a XXII. kerület egy részében, ahol sok fa kidőlt. Pest megyében legalább két teherautó is felborult. A tűzoltóságot közben nem lehet elérni, mert a szám műszaki hiba miatt nem kapcsolható.

Budapesten a vihar a tömegközlekedésben érezteti utóhatásait. a szél számos trolibusz és villamos vezetékeit megszaggatta, a gödöllői hév kábelrendszerére pedig egy fát döntött. Így egyes járatok (például 70-es, 77-es, 75-ös troli, 1-es villamos) rövidebb útvonalon közlekednek, lletve pótlóbuszokkal váltják ki a járhatatlan szakaszokat.

Vasárnap reggelig takaríthatnak

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szombat délután megkezdte a budapesti utcák vihar utáni takarítását A helyenként 140 kilométer/órás erősségű, orkán erejű széllökések a legtöbb kárt a pesti oldalon okozták.

A cég Honti Zsófia szóvivő szerint teljes készültséggel várta a meteorológiai szolgálat által előre jelzett vihart, így a vihar elvonulása után azonnal megkezdték a közutak megtisztítását a lehullott cserepektől, vakolatdaraboktól, letörött ágaktól. A kárelhárítás, és az utak megtisztítása reggelig is eltarthat.

Kamiont fúj le a szél a felüljáróról

Persze nem csak a fővárosban tombol az orkán. Az Index egyik olvasója arról írt, hogy az orkán miatt leszakadt a felsővezeték a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon, ezért állnak a vonatok. A Győr felől érkező szélvihar a dunántúli várost és környékét is alaposan megtépázta. Győrben autóra dőlt egy fa, a közeli Nagyszentjánoson pedig több háztetőt is lesodort a szél, a a település főutcáján szinte mindegyik ház megsérült.

Viharkárok. Forrás: MTI

Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalára zuhant a viharos erejű szélben a bábolnai felüljáróról egy kamion, a forgalmat Komáromnál az 1-es útra terelik. A balesetben a pályára zuhant kamion vezetője sérült meg, a teherautó garázskapukat szállított.

Több helyen nem járnak a vonatok

A Budapest-Hegyeshalom vonalon Kimlénél, Mosonmagyaróvárnál, Tatabányánál, Herceghalomnál és Bicskénél fa dőlt a sínekre, illetve megrongálódott a felsővezeték. Szintén leszakadt a felsővezeték a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon Iváncsánál. Zalaszentivánról nem lehet Zalaegerszeg felé vonatozni, ugyancsak kidőlt fa miatt. Budapesten, Ferencváros és Kelenföld állomások között egy táblát fújt a szél a felsővezetékre, itt ezért késnek a vonatok.

A Budapest-Vác és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon szintén leszakadt a felsővezeték, itt is jelentős késésekkel közlekednek a vonatok. A Budapest-Kelebia vonalon Kunszentmiklós-Tass állomásnál, továbbá a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Felsőzsolcánál szakadt le a felsővezeték. Leányvár és Dorog között az esztergomi vonalon fa dőlt a pályára, Csorna állomásnál is emiatt késnek a szerelvények a GySEV vonalán.

A vihar továbbhaladásával várható, hogy több helyen szakad még le felsővezeték, fák dőlnek a sínekre. A hibák elhárítását megkezdték, de várhatóan csak éjszaka állhat helyre a vasúti közlekedés, amikor elvonul a vihar.

Albert Stadion

A vihar előtt piros, tehát első fokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a főváros térségére és az ország ország északnyugati régióira a következő órákra. A legmagasabb fokozatú riasztás azt jelenti, hogy emberi életeket is fenyegethetnek a nekivadult időjárási jelenségek. A meteorológiai szolgálat ezért azt kérte, hogy aki teheti tartózkodjon zárt helyen, a járművekkel pedig biztonságos helyen, az öregebb fáktól távol parkoljanak.

A Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl területein óránkénti 110 kilométer körüli sebességű széllökésekre is lehet számítani. Néhol két centiméteres jégdarabok is kísérhetik a viharos, néhol orkán erejű szelet.

A Tátrát is végigpusztítja az orkán

Szlovália délnyugati részén a déli órákban rövid idő alatt söpört végig az Emma orkán fáradó hulláma, de számos helyen így is sok kárt okozott. A morva-szlovák határon fekvő Szakolca (Skalica) és Pozsony között fekvő járásokban az orkánerejű szél fákat döntött ki. Pozsonyban sok gépkocsi rongálódott meg, egy nő autójára rádőlt egy fa, a megsérült gépkocsivezetőt csak daru segítségével tudták kiszabadítani a járműből.

Nem kímélte az orkán a Csallóközt se. A magyarok lakta tájegység Pozsonyhoz közeli részén, Somorján és a környező falvakban két perc alatt annyi - babszemnél nagyobb - jég esett, hogy néhány perc alatt vastagon elborította a földet.

Az orkán a kora esti órákban éri el a Tátra térségét, ahol súlyos károkat okozhat, tönkreteheti a 2004-es orkánkatasztrófa után megmaradt erdőségeket. Akkor a Magas-Tátra erdőségeinek nagyobbik felét lekaszabolta az orkán.

Hurrikán Csehországban

Csehországban tízezrek maradtak áram nélkül a szombati vihar miatt, amely két emberéletet is követelt. A széllökések sebessége helyenként meghaladta a másodpercenkénti 35, a hegyekben a 40 kilométert, ami hurrikánnak felel meg.

A CEZ cseh áramszolgáltató szükségállapotot rendelt el a plzeni, a Karlovy Vary-i, a Hradec Králové-i és a pardubicei régióban, ahol több tízezren maradtak áram nélkül, miután a szélvihar több helyen megrongálta a nagyfeszültségű távvezetékeket.

Súlyos károk Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában nagyobb, a kontinensen kisebb károkat okozott az Emma orkán péntek este és szombaton. Észak- és Kelet-Angliában a tűzoltóság számos alkalommal volt kénytelen kivonulni megsérült kémények és tetők miatt.

Kelet-Yorkshire-ben megsérült egy autós, mert járművére fa zuhant. Kénytelenek voltak kórházban kezelni egy asszonyt, miután egy istállóépület szétszakadó darabjai megsebesítették. A meteorológiai szolgálat előzetes jelzése szerint a szél sebessége elérhette az óránkénti 130 kilométert is.

Az Emma szombatra elérte Hollandiát, és akadályozta az amszterdami nemzetközi repülőtér forgalmát - jelentette az ANP holland hírügynökség. A menetrend szerinti járatoknak mindössze harmadát tudták elindítani, mert csak egy kifutópálya volt használható. Ez az állapot körülbelül szombat délután négy óráig tart - közölték a hatóságok. A szél kisebb károkat okozott az országban: fák dőltek ki, tetők rongálódtak meg.

Németország: sínre dőlt fának ment a vonat

Németországban az előrejelzésekben sokkal viharosabb erejű szélre számítottak, de így is keletkeztek károk. A Kölnt Koblenzcel összekötő vasúti pályán, Brühl városa közelében egy gyorsvonat sínre dőlt fának ütközött. A mozdonyvezető megsérült. Az utasok mentesítő szerelvényeken és autóbuszokon folytatták útjukat. A szakaszt lezárták.

Képek Németországból és Ausztriából

Ugyancsak pályaszakaszokat zártak le Alsó-Szászországban és Bajorországban, valamint más német szövetségi tartományokban az ítéletidő okozta károk miatt. Például egy több mint 30 méter magas fenyő zuhant egy autóra, illetve a szél egy motorost az ellenkező irányba vezető sávba repített, ahol egy teherautónak ütközött, s azonnal életét vesztette. Ausztriában négy haláleset történt. Az orkán által gyökerestől kicsavart fák három autóst nyomtak agyon, míg a negyedik esetben egy "elszabadult" kőszikla zuhant egy taxi utasára.