Pénteken is dúlta a viharos idő Magyarországot

2006.06.23. 21:42
A Skandináv-félsziget fölött örvénylő, nagy kiterjedésű ciklon a felelős azokért a viharokért, amik csütörtök óta pusztítanak hazánkban. Több vasútvonalon is felborult a menetrend a péntek délutáni vihar miatt, a MÁV dízelmozdonyokat indít az érintett vonalakon, ahol másfél-kétórás késésekre is számítaniuk kell az utasoknak.

A havi csapadékmennyiség több mint fele hullott le este Szeged belvárosában; a tűzoltók folyamatosan vonulnak. Gyuris Ferenc, a szegedi meteorológiai állomás ügyeletese az MTI-nek elmondta: a felhőszakadás során Szeged belvárosában 50 milliméter csapadék hullott, így a június havi átlagosan 80 milliméternyi csapadék több mint fele zúdult a városra.

Újszegedről jégesőt is jelentettek; a folyamatos dörgés és villámlást 70 kilométer/órás szél kísérte. A megyében több helyen is kialakultak gócpontok; a hőmérséklet 18 celsius fokra csökkent. Tolmacsov Márk, a Szegedi Tűzoltóság ügyeletese közölte: Szeged és környéke "elúszott"; az utakra fák dőltek, és életveszélyes helyzetek is kialakultak a rendkívüli helyzetben.

Óriási felhőszakadás zúdult Nógrád megyére péntek délután a kisebb patakok kiléptek a medrükből, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Karancskesziben elsodort egy férfit a felhőszakadás után az úton hömpölygő mintegy félméteres víz pénteken, a férfit egy 86 éves asszony mentette ki.

A péntek délutáni felhőszakadás jelentős károkat okozott Nógrád megye több településén, az utcákban félméteres víz áll a hirtelen lezúduló eső miatt. Személyi sérülés nem történt, kiköltöztetésre sehol nem volt szükség. A megye kilenc településén, Salgótarjánban, Karancskesziben, Karancsságon, Ecsegen, Kozárdon, Sóshartyánban, Nógrádmegyerben, Etesen és Lucfalván kétszáz lakóházat, pincét és egyéb építményt veszélyeztetett a víz. Lucfalván a patak kilépett a medréből, és megbontott több kisebb hidat is.

A tűzoltók mellett a megyei katasztrófavédelmi parancsnokság munkatársai is szivattyúzzák a vizet. A salgótarjáni polgári védelmi kirendeltség teljes állománya is segíti az érintett településeken a polgármesterek munkáját. Karancskeszibe lajtos kocsit kellett vinni, mert a derítő kiöntése miatt ihatatlanná vált a víz három olyan utcában, ahol ásott kútból nyerik a vizet. Litkén a Dobroda vízszintjének emelkedése miatt figyelőszolgálatot rendeltek el, és készenlétbe helyeztek egy markológépet arra az esetre, ha a folyó kiöntése miatt szükségtározót kellene nyitni a falu nyugati részén.

Járhatatlan a fóti bevásárlóközpont és a Fót közötti út, mert pénteken délután az orkán erejű szél fákat döntött az úttestre, jelenti a HavariaPress. A fóti bevásárlóközpont környékén nagy a torlódás, az utat eltorlaszoló fák miatt. A kidőlt fák eltakarítását a tűzoltók megkezdték, de a szakadó eső nehezíti munkájukat.

Víz alatt a Maglódi út

Budapesten, a X. kerületben, a Maglódi út a péntek kora délutáni felhőszakadás miatt járhatatlanná vált. Tíz utas rekedt a 28-as villamos két kocsijában, miután a Gitár utcai megállónál a péntek délutáni felhőszakadás miatt hirtelen lezúduló víz teljesen ellepte a villamossíneket, és az ajtót nem lehetett kinyitni. Az utasokat a BKV műszaki mentő csoportja szabadították ki, közölte a közlekedési társaság fődiszpécsere az MTI-vel.

A Maglódi út egy szakasza még most is járhatatlan a kora délutáni felhőszakadás miatt, ezért a 28-as és a 37-es villamos nem közlekedik, közölte Szántó Ferenc fődiszpécser, hozzátéve, a villamosforgalom a vonalon szünetel, a 85-ös gyors autóbusz útvonalát pedig megváltoztatták. A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei és a tűzoltók közösen próbálják az utat járhatóvá tenni, várhatóan csak kora este indulhat meg a villamosforgalom.

Több autó is elakadt az elöntött Maglódi úton, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az Újhegyi úttól az Éles sarokig teljesen lezárták a forgalom elől a járhatatlanná vált utat, mondta Dobson Tibor, hozzátéve, az elakadt gépkocsikat a tűzoltók próbálják kimenteni.

Késések a vasúti közlekedésben

A Budapest környéki vihar több helyen megrongálta a vasúti felső vezetéket, mondta el Kavalecz Imre a MÁV szóvivője az MTI-nek, hozzátéve, hogy jelentős késésekre kell számítani a Keleti pályaudvarról Gödöllőre, Hatvanra és Miskolcra induló vonatoknál, valamint az Újszász-Szolnok vonalon.

Szintén késve indulnak a vonatok a Nyugati pályaudvarról a Vác-Vácrátót vonalon. A MÁV dízelmozdonyokat állít be, amíg a vezetékekben ismét lesz áram, de az érintett vonalakon egy-másfél órás késések is lehetnek - közölte a szóvivő. A menetrend szerinti közlekedés szombaton üzemkezdettől állhat helyre.

Ciklon a felelős

A viharos időjárásért a Skandináv-félsziget fölött örvénylő, nagy kiterjedésű ciklon a felelős. Ennek területén egymást követik az időjárási frontok, amelyek időnként Közép-Európa térségét is érintik. Délnyugat-Európától a Kárpát-medencén keresztül a Kelet-európai-síkság északi pereméig fülledt, meleg idő van, 30 és 35 fok közötti, délnyugaton 40 fok körüli nappali legmagasabb hőmérséklettel. Emiatt igen kedvezőek a feltételek nagyméretű tornyos gomolyfelhők kialakulásához, sok helyről jelentettek heves zivatarokat, felhőszakadást, jégesőt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint pénteken hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször beborul az ég, és többfelé valószínű záporeső, zivatar, egy-egy zivataros gócban felhőszakadás és jégeső is kialakulhat. Az esti, éjszakai óráktól nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és szombaton már csak néhány helyen várható gyenge zápor, de helyenként lehetnek gondok a széllel, mivel zivatarok idején megerősödik az északi szél, viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 31 fok között alakul.

Kitelepítés Arnóton

Kitelepítettek egy családot a csütörtöki heves nyári zivatar okozta károk miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arnóton: a család tizenhárom tagját az iskolában szállásolták el. Arnóton még mindig látszanak a vihar nyomai, a sár és a hatalmas tócsák, illetve a megrongálódott épületek. A településen nyolcvan ház került veszélybe a jelentős mennyiségű csapadék, a jég és a szél miatt. A Dankó Pista utcában egy épület viszont annyira megrongálódott, hogy lakhatatlanná vált, így a családnak el kellett költözni.

A kitelepítettek a helyi iskolában kaptak ideiglenes helyet, amíg az önkormányzat nem talál számukra más megoldást. A csütörtöki vihar egyébként szinte a megye egész területén végigvonult, és Miskolc több városrészében is gondot okozott. Az égből aláhulló, cseresznye nagyságú jégdarabok autókat rongáltak meg, a szél több helyen leszakította a felsővezetékeket, s még a villamos is csak nehezen közlekedett. A borsodi megyeszékhelyen 42 lakóházban keletkezett kár: kémények dőltek le, és megrongálódott az épületek tetőszerkezete.

Vihar söpört végig az országon

Nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de gyakorlatilag a fél országon jégeső, orkán erejű szél söpört végig csütörtök este. Budapesten a XVI., XVII., XVIII. kerületekben, valamint Pest megyében Pécelen és Ecseren kellett a tűzoltóknak vízkárokhoz vonulniuk, a vihar több tucat fát is kidöntött. A tűzoltókat eddig több mint száz esethez riasztották, a károk felszámolása még ma is tart.

Szabolcsban a rendkívüli esőzés főleg a megyeszékhelyet sújtotta. A mintegy félórás, rendkívül intenzív eső következményeinek felszámolásában a nyíregyházi egységek mellett az ibrányi, újfehértói, és tiszavasvári tűzoltók is közreműködtek. A szivattyúzások száma meghaladta a százat.

Nógrád megyében Kozárdra és Ecsegre riasztották a salgótarjáni Polgári Védelmi Kirendeltség vezetőjét, ahol a helyi patakok kiöntéssel fenyegettek. A patakokat sikerült a medrükben tartani, azonban a felhalmozódott esővíz egy-egy utcát elárasztott. Itt a pincékből, mélyebben fekvő garázsokból végeztek vízeltávolítást a tűzoltók. Gyöngyöspatán az egyik házba villám vágott, a keletkezett tetőtűz önmagától kihunyt. Fák dőltek Nógrádszakál temetőjében a sírokra, Szécsényben egy garázsra, illetve Pászton villanyvezetékre zuhant fa, ott ideiglenes áramszünetet is okozott a vihar.