SMS okozhatta a kaliforniai vonatbalesetet

2008.09.16. 08:10
Az amerikai hatóságok vizsgálják azt a sajtóértesülést, miszerint a mozdonyvezető SMS-ezett, és ez okozhatta a pénteki vasúti szerencsétlenségét az Egyesült Államokban. A balesetben két vonat frontálisan ütközött, 25 ember vesztette életét.

A mozdonyvezető mobiltelefonján éppen SMS-t írt, amikor áthaladt a tilos jelzésen, amerikai sajtóértesülések szerint a múlt pénteki vasúti szerencsétlenség Kaliforniában azért történhetett. Az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatala (NTSB) hétfőn közölte, megvizsgálja ennek lehetőségét is, de előre figyelmeztetett, hogy a teljes vizsgálat akár egy évig is eltarthat.

A tragédiában összesen 25-en haltak meg - köztük a mozdonyvezető - és 134 embert kellett különböző sérülések miatt kórházba szállítani, miután Los Angeles közelében a személyvonat frontálisan összeütközött a szabályosan közlekedő tehervonattal. Mindkét szerelvény körülbelül 60 kilométer per órás sebességgel haladt a karambol pillanatában.

A járatot üzemeltető Metrolink szóvivője már szombaton elismerte, hogy a 46 éves mozdonyvezető hibája okozta a katasztrófát. A vállalat elnöke azonban nem sokkal később azt mondta, a szóvivő elhamarkodott kijelentést tett, ezért le is mondott posztjáról. A szakemberek szerint, miután a vizsgálat befejeződik, a Metrolink ellen perek sorozatát kezdeményezhetik az áldozatok hozzátartozói.