Két vonat összeütközött Komáromban

2007.02.06. 19:35
Komárom közelében, Szőny külterületén két vonat összeütközött. Az 52 éves mozdonyvezető meghalt, nyolcan megsérültek. A vonalon két-három napig szünetel a forgalom.

Többen megsérültek, egy ember meghalt, amikor összeütközött egy személyvonat és egy tehervonat Komáromnál. A baleset kedd este, tíz perccel hét óra előtt történt Komárom és Almásfüzitő között, Szőny külterületén.


A Hír tv felvételei - klikk a képre!

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a mozdonyvezetőn az orvosok már nem tudtak segíteni. Az utasok közül a legfrissebb hírek szerint nyolcan sérültek. A vonat, amelyen 25 ember utazott, Tatabánya és Bécs déli pályaudvara között közlekedett, és egy osztrák mozdony húzta.

Napokig szünetelhet a közlekedés

A fémhulladékot szállító teherszerelvényt a személyvonat utolérte, és beleütközött. A tehervonat három kocsija kisiklott, ebből kettő keresztbefordult, így elzárja mindkét vágányt. A személyvonat mozdonya az ütközésben szétszakadt.


Nézze meg képeinket!

A vonalon a vasúti közlekedés szünetel, mert a felsővezeték is leszakadt. Információink szerint mindkét sínpár is sérült, így ezen a vonalon 2-3 napig bizonyosan szünetel a közlekedés. A Bécs, Győr felé közelekdő vonatok kerülőúton jutnak el célállomásukra, és legalább 2-3 órás késéssel kell kalkulálni.

A tehervonat Almásfüzítőről Komáromba tartott. Az Index információi szerint a vonal biztosítóberendezésével gondok adódtak, ami miatt különleges szabályok voltak érvényben, és amiről az Eurórégió személyvonat vezetőjét is értesíteni kellett. A helyszínen tartózkodó MÁV-szakértők szerint ilyenkor 15 kilométer/óra a megengedett sebesség, hogy a vonat meg tudjon állni, de a roncsolódásból ítélve a mozdony gyorsabban közlekedhetett, ugyanakkor a műszaki hibát sem zárták ki.


Szőny, a baleset helyszíne - klikk a teljes térképhez! (Google Maps)

Vonatbalesetek, ütközések, kronológia
1991. február 20. - Hajdú-Bihar megye, Macs állomáson a Debrecen felé közlekedő személyvonat a tiltó jelzés figyelmen kívül hagyása miatt összeütközött egy tolató üres személyvonattal. 2 vasúti dolgozó meghalt, 18 megsérült.

1998. augusztus 29. - Pest megye, Nagymaros és Zebegény között egy Budapestről érkező személyvonat utolérte a Budapestről Malmőig közlekedő Csárdás InterCity vonatot és beleszaladt. Több vasúti kocsi kisiklott, a mozdonyvezető meghalt, két ember súlyosan, 14 könnyebben megsérült.

2000. június 13. - Győr-Sopron-Moson megye, a Győr-Veszprémvarsány-Veszprém vasútvonalon Écs megállóhelynél összeütközött két tehervonat. Az egyik szerelvény vezetője meghalt, a másik vezető súlyos, nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

2001. október 24. - A Pest megye, Monorierdőnél a biztosítóberendezés meghibásodása miatt összeütközött két személyvonat. A balesetnek 37 sérültje volt.

2001. november 6. - Fejér megye, Alap és Réhpuszta között egy dízelmozdony beleütközött a pályán veszteglő, Rétszilasról Dunaújvárosba tartó kétkocsis személyvonatba. A balesetnek 12 sérültje volt.

2004. február 16. - Utasokat nem szállító, álló szerelvénybe rohant egy másik, ugyancsak utasok nélküli személyvonat Rákospalota-Újpest állomás közelében. A balesetben az egyik mozdonyvezető súlyosan megsérült.

2005. szeptember 12. - Emberi mulasztás miatt összeütközött két személyvonat Nógrád megyében, Balassagyarmat és Magyarnándor között. A balesetben tizenhatan megsérültek.

2004 októberében Komárom-Almásfüzítő között két vonat ütközött. Az egyik mozdonyvezető megsérült.

2006. december 13. - Egy forgalmi okból álló szerelvénynek ütközött egy három kocsiból álló személyvonat Szolnoknál. Az ütközés következtében hatan sérültek meg, közülük egy személy súlyosan. (Index/MTI)