Véletlen vicc a BRFK vécépapírhiánya

2005.06.20. 17:22
Június 9-től a BRFK egyik osztályának teljes személyi állománya névre szólóan kaphat csak vécépapírt, amelyet minden hónap negyedikéig aláírásával hitelesítve vehet át, áll egy rendőrségi körlevélben. A rendőrség sanyarú gazdasági helyeztére rávilágító, hoax-szagú iromány valódi, de csupán viccből írta egy körlevelek kiadására amúgy nem jogosult őrnagy.

"Minden dolgozó köteles napi nyilvántartást vezetni a vécépapír felhasználásáról. Kis dolog, kis szelet (max. 30 cm) papír, nagy dolog nagyobb szelet (max 60 cm) papír" - áll abban a hivatalosnak tűnő rendőrségi körlevélben, ami az Indexhez is eljutott emailben. A levelet Kovács Tamás rendőr-őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság műszaki és gépjármű osztályának vezetőhelyettese jegyzi, a fejléces papíron hat pontba szedett dörgedelem olvasható a vécépapírhasználat megszigorításáról.

Névre szóló vécépapír

A rendőrség sanyarú gazdasági helyeztére rávilágító, hoax-szagú iromány rögtön gyanús fordulattal kezdődik: "kérem kifüggeszteni, kidobni... (megfelelő aláhúzandó)", majd rögtön az első pontban kiköti a szerző, hogy június 9-től "a teljes személyi állomány névre szólóan kapjon vécépapírt", amelyet minden hónap negyedikéig aláírásával hitelesítve vehet csak át. A "budibulla" második pontja napi nyilvántartás vezetésére szólít fel, egyben megszabja a fent említett centiméterekben az optimális felhasználási mennyiséget.

A továbbiakban a körlevél kiadója rögzíti, hogy a fejadag másra át nem ruházható, illetve hogy az elosztással megbízott közalkalmazott gazdaságossági okokból vegye figyelembe az egyedi igényeket is a papíradag kiadásakor ("aki csak kis dologra használja" kisebb tekercset kapjon). Az üres gurigákkal el kell számolni, olvasható a verdiktben.

A papír elharapódzott hazavitelét (lenyúlását) is visszaszorítaná a körlevél szerzője, a rendőrkollégák műszakzáráskor csak alapos táskakontroll után hagyhatják el "az objektumot".

Csak rossz vicc

A levél valódi, de tartalma nem, tudta meg az Index a BRFK sajtóosztályától. "Viccnek, belső poénnak szánta az osztályvezető-helyettes" - mondta érdeklődésünkre Szabóné Csontos Stefánia, a BRFK sajtóosztályának vezetője, aki elismerte, kínos és kellemetlen, hogy nyilvánosságra került, valahogy kiszivárgott a tréfás körlevél. A levelet aláírásával "hitelesítő" Kovács Tamás sok más rang- és beosztásbélihez hasonlóan nem is jogosulkt körlevelek kiadására, legalábbis a rendőrség belső normarendszerének szigorú szabályai alapján.

A kamu körlevél alapján megfogalmazódó kérdésekre (van-e elég vécépapír a Teve utcai toalettekben, lopják-e a rendőrök a céges papírtekercseket, egyrétegű, vagy kétrétegű papír van-e rendszeresítve) így nem is akart érdemben reagálni a BRFK, ahol remélik, hogy a továbbiakban nem lesz különösebb visszhangja a rosszul elsült belső viccelődésnek, ami feltehetőleg azután íródott, hogy elfogyott a szorult helyzetben lévő őrnagy fülkéjéből a nélkülözhetetlen egészségügyi kellék.