Mégis megvizsgálják Zsanett vendéghaját

2007.08.06. 13:24
Az ügyészség mégiscsak megvizsgálja E. Zsanett póthaját, és összehasonlítja azt a lányt igazoltató rendőrök autójában talált hajszálakkal. A hajszálak bizonyíthatják, hogy a lány ült az őt állítólagosan megerőszakoló rebiszesek autójában. Meghallgatják azokat a tanúkat is, akik szerint a lány combján lévő sérülések az eset előtti nap még nem voltak meg.

Az ügyészség mégiscsak igazságügyi orvos szakértőt rendel ki E. Zsanett vendéghajának megvizsgálására, miután helyt adtak a lány ügyvédje által benyújtott panasznak. E. Zsanettet május 4-én hajnalban a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd - állítása szerint - egy félreeső helyen közülük ketten megerőszakolták.

A rendőrökkel való találkozás idején E. Zsanett úgynevezett vendéghajat viselt, miután korábban valódi hajszálakkal pótolták a haját. A lány a Múzeum körúti igazoltatás után egy héttel levetette ezt, mivel nem gondolta, hogy ennek a bizonyításban jelentősége lehet.

Miután a lány állításait a rendőrök tagadják, a haj vagy a póthajból származó hajszál azt bizonyíthatja, hogy a lányt a rendőrök beültették az autójukba. A lányt igazoltató rebiszesek rendőrautójában körülbelül harminc hajszálat találtak, de ebből csak négy volt vizsgálható. Az ügyészség korábban elutasította az ügyvéd indítványát a hajszálak mitokondriális vizsgálatára.

“A Fővárosi Főügyészség úgy határozott, hogy most nem haemogenetikai-vizsgálatot végeznek, hanem egy nyomszakértő hasonlítja össze a póthajban lévő és a rendőrautóban talált hajszálakat töredezettségük, színük, származásuk alapján”, mondta az Indexnek Tuza Péter ügyvéd.

Az ügyészség helyt adott az ügyvéd másik panaszának is. Az ügyészségi szakértő álláspontja szerint ugyanis az E. Zsanett combján található sérülések biztos nem azon a napon keletkeztek, amikor a rendőrök igazoltatták a lányt. A szakértő szerint ezek az állítólagos erőszak idejéhez képest egy héttel korábban, de mindenképpen 2 héten belül keletkeztek.

Az ügyészségi szakértő véleménye az volt, hogy E. Zsanett sérülései nem keletkezhettek az általa előadott módon és körülmények között (vallomása szerint egy rendőr orális szexre akarta kényszeríteni, de ez végül nem történt meg, a másik viszont hátulról megerőszakolta.) Tuza Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: az ügyészség által kirendelt orvos szakértő, Molnár Miklós nem látta soha a sértettet, nem látta sérüléseit és azokat fényképen sem láthatta, ilyenek ugyanis nem készültek. Az ügyvéd szerint a szakértőnek csupán annak a nőgyógyásznak a vallomása állt a rendelkezésére, aki a látleletet felvette, és akit a történtek után 26 nappal hallgattak ki először.

Ezzel szemben az ügyvéd által felkért Balogh István igazságügyi orvos szakértő azt állapította meg, hogy a lány a combján talált kékes szederjes sérülések és a kékes sárga foltok a május 4-i orvosi vizsgálathoz képest mindössze néhány órával korábban keletkezhettek. Balogh István szakvéleménye azt is tartalmazza, hogy a lány combján lévő sérülések épp arra utalnak, hogy hátulról erőszakolták meg.

Az ügyvéd panaszára a Budapesti Nyomozó Ügyészség ezért kirendelte Balogh Istvánt szakértőnek. Az MTI szerint a kirendelt szakértőnek augusztus 25-ig kell szakvéleményét elkészítenie. Az MTI kérdésére, hogy mi történik akkor, ha a két szakértői vélemény továbbra sem egybehangzó, Morvai Attila ügyészségi szóvivő azt mondta: ilyen esetben egy harmadik szakvéleménnyel oldják fel az ellentmondást.

Az ügyvéd panaszának helyt adva a Fővárosi Főügyészség arra is utasította a Budapesti Nyomozó Ügyészséget, hogy hallgassa meg az ügyben azt a három tanút is, aki megerősíti: a lány combján lévő sérülések a rendőrökkel való találkozás előtti napon még nem voltak meg.