Zsanettet megerőszakolhatták hátulról

2007.07.24. 18:16
Egy új, ügyészségi indítványhoz csatolt orvos szakértői vélemény szerint minden jel arra mutat, hogy E. Zsanettet, ahogy állította, 2007. május 4-én hajnalban erőszakolták meg. A nemi erőszakkal gyanúsított öt rendőr védője eddig azzal érvelt, hogy az ügyészségi szakértő álláspontja szerint E. Zsanett combján lévő sérülések egy héten túl, de mindenképpen 2 héten belül keletkeztek, melyeket a lány biztos nem azon a napon szerzett, mikor az öt rendőr igazoltatta. Tuza Péter E. Zsanett ügyvédje most ismét új orvos szakértő kirendelését kérte az ügyészségtől.

Balogh István igazságügyi orvos szakértő E. Zsanett jogi képviselőjének kérésére elkészítette saját hivatalos véleményét, mely csak minimálisan egyezik meg az ügyészség által felkért kollégájának véleményével. Balogh szakértői álláspontja szerint, ha elfogadjuk a nőgyógyász által tett, és eddig csak a szakértői véleményből ismert nyilatkozatot, miszerint a lány a combján kékes szederjes sérülések és a kékes sárga foltok voltak, az egyértelműen arra utal, hogy a sérülések az orvosi vizsgálathoz képest mindössze néhány órával korábban keletkeztek.

Balogh István részben azért egyetért kollégájával. Szerinte igaz Molnár Miklós igazságügyi szakértő állítása, hogy a sérülés nem azonnal a nőgyógyászati vizsgálat előtt keletkezett, de szerinte csak ebben az egy szövegösszefüggésben nem tekinthetőek frissnek a sérülések. Színük alapján Balogh doktor szerint a bevérzések az orvosi vizsgálat előtt mindössze néhány órával korábban keletkezhettek.

Zsanett az állítólagos nemi erőszak és az orvosi vizsgálat közötti időt a rendőrségen töltötte, ami egybevág az új, hivatalosan el nem fogadott szakértői állásponttal. Közvetlenül a Múzeum körúti incidens után Zsanett a XIII. kerületi kapitányságon magyarázta, mi történt vele. Ott azt mondták neki, hogy rendőr ilyet nem tesz, kivitték az igazoltatás helyszínére, majd az ügyészégre került, és csak ezután jutott el nőgyógyászhoz.

Az ügyészség által hivatalosan elfogadott, Molnár Miklós féle szakértői vélemény azt is kimondja, hogy E. Zsanett sérülései nem keletkezhettek úgy, ahogy a lány állítja. Az ügyészségi szakértő szerint a lány testén talált foltok mellett hámfoszlásnak, vérbeszűrődéses jellegű sérüléseknek is kellett volna lenniük, ha valóban orális szexre próbálták kényszeríteni, és ha egy másik rendőr hátulról közösült vele.

Balogh István szerint azonban ez a felületi sérüléshalmaz, amit a kollégája szükséges bizonyítéknak tartott volna a sértett állításának igazolásához, csak akkor alakul ki, ha előlről közösülnek. A hátsó pozitúra szerinte más eredményhez vezet. A foltok helye és mérete ilyenkor pontosan olyan, mint amit a Zsanettet megvizsgáló nőgyógyász tapasztalt, állítja Balogh István.