Zsanett nem élményszerű beszámolója hitelesíti vallomását

2007.05.31. 11:41
Elkészült a pszichológusi vélemény Zsanett vallomásáról, a szakértői jelentésből egyelőre annyi ismert, hogy a saját bevallása szerint megerőszakolt lány beszámolója "nem értékelhető abszolút élményszerűnek". Racsmány Mihály pszichológus szerint épp az hitelesíti a vallomást, hogy nincs kiszínezve, hiszen egy traumát átélt ember megpróbálja eltolni magától élményeit.

"Nem értékelhető abszolút élményszerűnek" annak a lánynak a beszámolója, akit állítása szerint 2 rendőr - másik három segédlete mellett erőszakolt meg - május elején Budapesten, adta hírül az RTL Klub híradója szerdán. A Zsanett vallomásáról készült pszichológusi vélemény elkészültét az ügyészség is megerősítette.

A traumát átélt embereknél inkább a nem élményszerű beszámolók a jellemzőek, amit kutatási eredmények is bizonyítanak, mondta el az Indexnek Racsmány Mihály pszichológus. A szakember szerint pont az hitelesíti egy erőszakon átesett nő vallomását, hogy az a vártnál sokkal kevésbé élményszerű, hiszen ilyenkor eltávolítja magától az emlékeit. Ha azonban kitalált történetet mesél el, sokkal inkább megpróbálja az egyes mozzanatokat kiszínezni és ezzel hihetővé tenni.

A beszámolók alapján így pontosan behatárolható, hogy elképzelt, vagy valódi esetről beszél a beteg, ehhez laboratóriumban végzett vizsgálatok biztosítanak eligazodási pontokat, magyarázta a pszichológus. Hangsúlyozta, hogy az elkészült pszichológiai vélemény részleteit is meg kéne ismerni ahhoz, hogy teljes képet lehessen alkotni a lány beszámolójáról.

A poszttraumás stressz szindrómában szenvedő betegek esetében kétféle emléktípus létezik, az egyik, amihez a tudat hozzáfér, a másik viszont emlékképekben térhet vissza, akár hosszú idővel a trauma megtörténte után. Utóbbi esetben a beteg újra és újra átéli a traumát okozó helyzet egy-egy részletét, ennek bizonyítása azonban majdnem lehetetlen. Ezeknél a betegeknél egyéb tünetek is jelentkezhetnek, ilyenek például a figyelemzavar vagy a depresszió.