Bunugy

Jövőre nyomozhat az internetrendőrség

Csisztu Zsuzsa ügyében nincs vizsgálat

2001. 05. 15., 15:11 | Frissítve: 2001. május 15., kedd 17:06

Pénz híján csak jövőre kezdheti meg munkáját az ORFK új internetrendőrsége, amelyet nyomozati jogkörrel is felruháznak. A tízmillió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy a jelenleg alkalmazott öt ember ne csak szabadidejében böngéssze a világhálót, és segítsen számítógépes, illetve internetes bűncselekmények felderítésében. Az Index megtudta, Csisztu Zsuzsa állítólagos házi videójának terjesztése miatt az internetrendőrség segítségét nem kérték, mert nem érkezett feljelentés az üggyel kapcsolatban.

Jövő évben teljes gőzzel indulhat az új internetrendőrség, amely az eddigi csoporttal ellentétben már nyomozati jogkörrel is rendelkezik majd. Ahogy a Népszava is megírta, az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága alá fog tartozni a részleg, és a magyarországi számítógépes, illetve internetes bűnügyekben folytat majd nyomozásokat. Urbán Tamás a jelenlegi csoport koordinátora az Indexnek elmondta, jelenleg öt rendőr szabadidejében jelképes fizetésért végzi ezt a munkát.

Még nincs pénz az új csoportra

Főként az ORFK honlapjára érkező bejelentéseket vizsgálják, az illegális kazettaárusításoktól a pedofil képek terjesztéséig. Mivel a csoport nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, ezért időhúzó adminisztráción kell átesniük, míg megkapják az ügyészi engedélyt egy számítógép lefoglalására vagy egy szolgáltatónál regisztrált felhasználó adatainak megszerzésére. Minden esetben egy kerületi kapitányságon kell megtenniük a feljelentést, és részletesen el kell magyarázniuk a kapitányságon, milyen levelet írjanak az ügyészségnek. A nyomozati jogkörrel ez a bürokratikus időhúzás megszűnik. Jelenleg néhány naptól néhány hétig terjed az az idő, amíg megkapják az engedélyt arra, hogy egy szolgáltatónál valakiről információkat szerezzenek be.

A Népszava úgy tudja, az új csoport felállításánál tízmillió forintos beruházásra, valamint havi néhány millió forintos üzemeltetési költségre lenne szükség. Ennek hiányában még nem valósulhat meg az új rendőrségi program.

A bankok inkább lapítanak

Az internetrendőrségnek sok olyan bűncselekményről is tudomása van, amelyben hivatalos feljelentés nem érkezett. A bankok lenyelik a békát, és inkább kifizetik a kártyahamisításokból keletkezett károkat, mintsem a rendőrséghez forduljanak. Urbán Tamás példaként említette azt az esetet, amikor e-mailben kaptak tájékoztatást arról, hogy egy kártyahamisításnál azért nem tudott valaki feljelentést tenni, mert a bank azzal az indokkal nem adott hivatalos igazolást a bűncselekményről, hogy megtérítették a felmerült károkat.

Az ORFK e-mailjére író bejelentők többsége sokszor nincs tisztában azzal, hogy a világhálón megtalálható illegális anyagok nem mind magyar szerveren találhatók, így gyakran érkeznek olyan jelzések, amelyek nem a magyar rendőrség hatáskörébe tartoznak. Urbán Tamás úgy véli, ez nem jelent problémát, hiszen az Interpoolon keresztül minden esetben továbbítják az információkat az illetékes országnak. A nyomozati jogkör esetén ez a helyzet továbbra sem változik, csak a magyarországi bűnügyekkel fognak foglalkozni.

Csonka Katalin gyilkosát keresik, Csisztu Zsuzsa nem ügy

Nem találták Katalin gyilkosának nevét a levelezésében
Az internetrendőrség nagy sajtóvisszhangot kapott esete az volt, amikor a tizenötéves Csonka Katalin gyilkosát keresték a lány levelezésének segítségével. Azt feltételezték, hogy levelezőpartnereinek mesélt arról a fiatalemberről, akivel megismerkedett, és aki végül a gyilkosa lett. Annyit megtudtak, hogy kati@gyaloglo.hu, cicuka10@freemail.hu, fido.1@buli.net, brazil@galamb.net címmel levelezett, és cicuka néven chatelt. Az ügyben nem sikerült előrelépni, a 2000 őszén történt esetre nem derült fény, így a nyomravezetőnek felajánlott egymillió forint sem talált gazdára.

Csisztu Zsuzsa állítólagos házi videójáról a rendőrségnek nincs hivatalosan tudomásra. Csak akkor lehetne az ügyben az internetrendőrség segítségét kérni, ha az egyik szereplő bejelentést tenne. A tv2 riportnernője azonban nem ismerte el, hogy ő van a felvételeken, ezért a rendőrség számára ez nem ügy.

hirdetés
hirdetés