EU

EU-lexikon  
A B C-D E
F G-H I-J K
L M N-O P-R
S T U-V W-Z
Keresés a lexikonban:
  

Az MSZP leállítaná a Fidesz 'hazugsággyárát'

2004. 06. 03., 15:26 | Frissítve: 2004. június 03., csütörtök 15:42

A két nagy párt egymást okolja a kampány eldurvulásáért, a Fidesz áremeléssel riogató kampánya ellenére a szocialistáktól vár önmérsékletet, míg a szocialisták a Fidesz „hazugsággyárát” teszik felelőssé a hangnem változásért. A két kisebb párt szerint a kampány játékszabályait rögzítő etikai kódexnek nincs semmi hatása.

Felszólítás a "hazugsággyár" leállítására

„A Fidesz hazugsággyárát ismét csúcsra járatják. Hatalomra éhes politikusaik megint sorozatban gyártják a rágalmakat, mindenkit sárral dobálnak, aki nem úgy gondolkodik, mint ők.” – olvasható az MSZP egész oldalas, harcos hangvételű politikai hirdetésében, amely a Népszabadság és a Népszava csütörtöki számában jelent meg. A hirdetés a Fideszre utalva közli: „őszinteségről papoltak, de egyfolytában csak hazudnak”.

Az MSZP ellenfele szemére veti azt is, hogy „évek óta csak békétlenséget szítanak, szomszédokat, kollégákat, barátokat fordítanak egymás ellen”. „Minden eszközzel riogatnak, és félelmet keltenek az emberekben”. A hirdetés szerint „ezalatt az MSZP kormánya dolgozik”. A nagyobbik kormánypárt szerint ők sokkal többet tettek Magyarországért, mint a Fidesz bármikor. „Június 13-án állítsuk le együtt Orbán-Kövér-Schmitt-Áder hazugsággyárát” – szól az MSZP felhívása.

A Fidesz az elmúlt napokban egy, a hipermarketek szórólapjaihoz hasonlító kiadványban egyebek közt a 19 százalékos gázáremeléssel, 30 százalékos cukorár-emeléssel és a burgonya árának 42 százalékos növelésével vádolja a „bankárkormányt”. Az ellenzéki párt a kiadványban „Jön, jön, jön!” jelszó alatt 300 forintos benzinárat ígér.

"Ők akarták, hogy így legyen"

Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója az Indexnek a hirdetésről úgy nyilatkozott: ők akarták, hogy így legyen. A szocialista politikus kijelentette: eddig a szocialisták a jövőről, az EU-béli magyar szerepről beszéltek, de immár nem hagyhatták szó nélkül a Fidesz rágalomkampányát. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a Fidesz kampányeszközeivel átlépett egy határt például a háromszáz forintos benzinárral kapcsolatos szórólapjaival, vagy a nemzeti petícióval foglalkozó reklámszpotjaikkal, ami már tolerálhatatlan. „Meg kell állítani a Fidesz hazugsággyárát” – ismételte meg a szocialisták hirdetésében szereplő szlogent Tóbiás.

Az Indexnek egy másik MSZP-s politikus úgy nyilatkozott: a kampány hátralévő részében „fel fogják venni a kesztyűt a Fidesz hazugságaival szemben”, és az eddig visszafogott stílushoz képest változó, erélyesebb hangnem várható a szocialistáktól.

"Példátlan eset", "hogy jutott az MSZP idiág?"

„Nem értjük az MSZP, hogyan jutott el idáig azután, hogy békés kampányt ígért és aláírta a választási etikai kódexet” – reagált a hirdetésre Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője az Indexnek nyilatkozva kijelentette: A rendszerváltás óta példátlan eset, hogy egy politikai párt fizetett hirdetésben az ellenfelét sértegesse. A fideszes politikus úgy véli, ahogy a szocialisták kampányértékezletén ígérték, Ron Werber átvette a kampány irányítását és a szocialisták háborút kezdtek. Révész Máriusz szerint az emberek június 13-án eldönthetik, megépült-e az ígért nyolcszáz kilométer autópálya, emelkedett-e a gázár, vagy megmaradtak-e a lakástámogatási kedvezmények.

"Háborús hangulat a közéletben"

„Szinte már nincs olyan pontja az aláírt választási etikai kódexnek, amelyet a két nagy párt ne sértett volna meg” – nyilatkozta az Indexnek Horn Gábor, a szabad demokraták kampányfőnöke, a etikai kódex aláírásának kezdeményezője. Horn jelezte, nem kíván az igazságosztó szerepében tetszelegni, de a negatív kampányban a Fidesz áll az élen. Horn egy héttel ezelőtt még azt hitte, békés marad a korteskedés, most viszont úgy érzi, háborús hangulat uralkodik a közéletben. Horn kijelentette: a szabad demokraták a választásig hátralévő alig másfél hét során sem kívánnak változtatni stratégiáján.

"Ez a hangnem mérgezi a közéletet"

Az MDF kampánystábjának egyik tagja szerint mára egyértelművé vált, hogy az etikai kódexnek semmi hatása nincs a két nagy párt kampányára. Szőke László úgy fogalmazott, ugyanúgy folyik az adok-kapok az MSZP és a Fidesz között, mint az elmúlt években. „Ez a hangnem mérgezi a magyar politikai közéletet és ez elősegíti, hogy az emberek csak legyintsenek, és elforduljanak a politikától” – vélekedett a kisebbik ellenzéki párt politikusa.

Ebben állapodtak meg
A parlamenti pártok május közepén írták alá a kampány játékszabályait rögzítő, úgynevezett etikai kódexet, amely egyebek közt kimondja, hogy a választási kampány nem háború; a pártok nem egymás ellenségei, hanem politikai ellenfelei, valamint, hogy az európai választás a magyar nemzet uniós képviseletéről szól.

A dokumentum rögzíti: a választási kampány célja, hogy a pártok és jelöltek programjukat, politikai céljaikat ismertessék és értelmezzék, ne legyen céljuk egymás lejáratása.

Az aláíró felek kiemelkedő fontosságúnak tartják, hogy a választási kampányt mentesíteni kell minden valótlanságtól, rágalmazástól, fenyegetéstől, az emberi és a politikai jogok sérelmére történő uszítástól, felelőtlen demagógiától – áll az etikai kódexben.

hirdetés
N;